Eltemették Andrzej Wajda lengyel filmrendezőt
Megindító gyászszertartással vettek végső búcsút szerdán Krakkóban Andrzej Wajda lengyel filmrendezőtől, akit a dél-lengyelországi város egyik történelmi temetőjében helyeztek örök nyugalomra.
2016. október 19. 21:55

A domonkos rendi szerzetesek 13. századi Szentháromság-temploma zsúfolásig megtelt gyászolókkal, köztük a rokonokkal, barátokkal, tisztelőkkel, kollégákkal és diplomatákkal. Jelen volt Andrzej Duda államfő is. A Wajda hamvait tartalmazó fém urnát fehér virágok vették körül az oltáron, amelyre odahelyezték az október 9-én, 90 évesen elhunyt rendezőlegenda fekete-fehér fotóját is.

A szertartáson felolvasták Roman Polanski és Angieszka Holland filmrendezők, valamint Lech Walesa volt államfő levelét is. A búcsúztatáson Jacek Bromski, a Lengyel Filmművészek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy Wajda halálával “Visconti és Fellini, Kuroszava és Bergman után az utolsó nagy nemzeti filmművész távozott”.

Bromski szerint Andrzej Wajda mindenki másnál közelebb vitte Lengyelországot a világhoz. A gyászmisét bemutató Grzegorz Rys püspök arról beszélt, hogy “a művészek azért hozzák létre alkotásaikat, mert hisznek a jóban, amely a végső szót mondja ki a világban”.

A keddi varsói gyászmisén Andrzej Luter pap azt hangsúlyozta, hogy Wajda “a bölcs és kritikus hazafiságra tanította a lengyeleket”. A filmlegenda hamvait szűk körben helyezték végső nyugalomra a krakkói Salwator-temetőben, ahol édesanyja is nyugszik, és ahol több más kiemelkedő lengyel személyiség, köztük Stanislaw Lem világhírű sci-fi író sírja is található.

MTI
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó