Így emlékeznek a pártok a forradalom 60. évfordulóján
A kormánypártok a Kossuth Lajos téri állami díszünnepségre várják a megemlékezőket vasárnap, október 23-án.
2016. október 21. 12:52

Az MSZP az ünnep előestéjén Kaposváron tart megemlékezést, vasárnap pedig más ellenzékiekkel együtt, rész vesznek civil szervezetek kormányellenes rendezvényén, a fővárosi Blaha Lujza téren. A Jobbik az ünnepnapon a Corvin közben, az LMP pedig az I. kerületi Mansfeld Péter-domborműnél emlékezik.

A Fidesz vasárnap délután az Országház elé, a Kossuth Lajos térre vár mindenkit, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök mond beszédet. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt alelnöke és frakcióvezető-helyettese korábban – sajtótájékoztatón – azt mondta, büszkén és méltóságteljesen szeretnének ünnepelni a magyar kormányfő és a lengyel elnök beszédeivel.

A KDNP-s Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a II. kerület megemlékezésén, a Széna téren mond beszédet.

Az MSZP – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén is fáklyás felvonulással egybekötött megemlékezést tart Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosában, Kaposváron az ünnep előestéjén, szombaton – közölte a párt szóvivője az MTI-vel. A Nagy Imre-emléktáblánál Hiller István választmányi elnök, a Nagy Imre-szobornál Molnár Gyula pártelnök mond beszédet.

Budai Bernadett hozzátette, október 23-án délután a szocialista párt is részt vesz a civilek által a fővárosi Blaha Lujza térre szervezett kormányellenes tüntetésen, ahol Molnár Gyula fel is szólal.

A Jobbik vasárnap délután a Corvin közben emlékezik. A rendezvényen – amely az ’56-os megemlékezés a kommunistaellenes forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján címet viseli – felszólal Vona Gábor, a párt elnöke, Baranyi László színművész, ’56-os szabadságharcos, Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere, valamint Murányi Levente szabadságharcos, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója.

A Corvin közi koszorúzást követően az ellenzéki párt ifjúsági tagozata fáklyás felvonulást indít a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez.

Az LMP az I. kerületi Szabó Ilonka utca elején lévő Mansfeld-emlékműnél emlékezik vasárnap, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos mond ünnepi beszédet.

A Szolidaritás Mozgalom és az Új Magyar Köztársaság Egyesület nevű szervezetek által 15 órára a Blaha Lujza térre “Mossuk le a gyalázatot!” címmel szervezett emlékezésen és – a Facebookon az “európai Magyarországért” meghirdetett – kormányellenes tüntetésen az MSZP mellett a DK, a Párbeszéd Magyarországért, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Szabad Emberek Magyarországért Egyesület is részt vesz. A DK emellett koszorúzást is tart.

Az Együtt vasárnap délelőtt megkoszorúzza Nagy Imre szobrát, ahol beszédet mond Molnár Tibor elnökségi tag.

A Liberálisok – Fodor Gábor pártelnök részvételével – vasárnap a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál emlékeznek a forradalomra a 60. évfordulón.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó