Közép-Európa és 1956 - Írók a forradalomban
Emlékülés lesz a Parlamentben a Magyar Országgyűlés, a Magyar Írószövetség és a Lakitelek Népfőiskola szervezésében.
2016. október 21. 17:38

A Magyar Országgyűlés, a Magyar Írószövetség és a Lakitelek Népfőiskola tisztelettel hívja Önt és kedves hozzátartozóit a Közép-Európa és 1956 – Írók a forradalomban című emlékülésre a Parlament Felsőházába.

Időpont: 2016. október 29. 10.00 – 13.00

Az emlékülést megnyitja: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke.

Az emlékülést vezeti: Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke. Felszólal mások mellett: Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Bíró Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója; Buda Ferenc költő, műfordító; Földváryné Kiss Réka a NEB elnöke; Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész; Mács József író, M. Kiss Sándor a RETÖRKI főigazgató-helyettese; Rózsássy Barbara költő, író; Salamon Konrád történész; Schmidt Mária az 1956-os Emlékév kormánybiztosa; Sergius Sterna-Wachowiak a Lengyel Írók Egyesületének elnöke; Szakolczay Lajos irodalomtörténész; Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke.

Felhívjuk minden kedves érdeklődő figyelmét, hogy a részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát az iroszovetseg.1956@gmail.com e-mail-címre küldje meg. Levelében tüntesse fel nevét és személyi igazolványszámát. A regisztrációkat jelentkezési sorrendben rögzítjük a Felsőház befogadóképességének határáig. Belépés a XII. kapu történik majd. A belépés legkorábbi lehetséges időpontja 9.00 óra. A beléptetéshez a regisztrációkor megadott arcképes igazolványra van szükség.

Jelentkezési határidő: október 26. (szerda) 24.00 óra

Emlékezzünk együtt az 1956-os forradalom 60. évfordulóján!

gondola
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó