1956 - Külföldön is tartottak megemlékezéseket
Több külföldi helyszínen, a lengyelországi Krakkóban, valamint Kolozsváron, Dunaszerdahelyen, Brüsszelben és Bécsben is tartottak megemlékezéseket.
2016. október 23. 20:34

Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására – mondta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett a forradalom emlékére bemutatott szentmisén.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.

A II. világháborús segítség, amelyet a magyarok a lengyeleknek nyújtottak, és a lengyelek által az 1956-os forradalom idején nyújtott segítség “elindította az igazi szolidaritást a két nemzet között” – értékelte Soltész Miklós, fontosnak nevezve azt is, hogy az akkor vállalt szolidaritás tovább erősítette a kereszténységet a két nemzetben.

A reménytelenséget felválthatja a remény

Gulyás Gergely szerint az 1956-os forradalomból fakadt mai szabadság azt bizonyítja, hogy a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek, a rab nép szabaddá válhat, a reménytelenséget felválthatja a remény. Az országgyűlés alelnöke a forradalom jubileuma alkalmából a Kolozsvári Magyar Operában tartott ünnepi gálaelőadáson kijelentette: “a magyar nemzet 1956-ban az igazság mellett állt, és a szabadságszerető emberek szolidaritása ellenére egyedül maradt, de jobb egyedül maradni, mint hazugságban élni, mivel tudjuk: az igazság mögött nem mindig áll többség”.

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa vasárnap a felvidéki Dunaszerdahelyen arról beszélt, hogy ma is irányt mutatnak 1956 hősei, akik szembe mertek szállni egy legyőzhetetlennek vélt világhatalommal, hogy megmutassák: szabadon, diktatúrától mentesen akarnak élni.

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi megemlékezésén Grezsa István leszögezte: 1956 dicsőséget szerzett a magyarságnak, mert megmutatta az irányt a szovjet tankoknak, a világnak pedig a magyar nemzet szabadságszeretetét”. A miniszteri biztos méltatta, hogy 1956 októberében több száz pesti srác harcolt életét is feláldozva az igazságért, az emberi méltóság és becsület helyreállításáért, azért mert szabadon és emberként akartak élni. Hozzátette: ma nem fegyverrel küzdő, hanem magyar nemzeti önazonosságára büszke, azt ápoló és azért áldozatot hozni kész magyarokra van szüksége a nemzetnek.

Menyhárt József MKP-elnök kiemelte: 1956 egyik üzenete a felvidéki magyarságnak az, hogy amiként a pesti srácok is magukban érezték a hitet és a bátorságot, úgy a felvidéki magyarság se elégedjen meg azzal ami jut, hanem bátran kérje azt, ami jár.

Ünnepi szentmisét rendeztek Brüsszelben

A brüsszeli Saint-Michel-et-Gudule Székesegyházban a hagyományokhoz híven vasárnap ünnepi szentmisét rendeztek, amelyet a Magyar Katolikus Misszió plébánosa, Havas István atya celebrált magyar nyelven.

Szombaton a brüsszeli Cinquantenaire Parkban kétnapos szabadtéri fesztivál vette kezdetét az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A belgiumi magyar nagykövetség, valamint az Európai Unió és a NATO mellett működő állandó képviseletek által közösen szervezett Szabadság Fesztiválon könnyűzenei koncertek mellett felidézték a történelmi eseményeket, valamint szabadidős programokat kínáltak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Az 1956-os forradalom évfordulóján ökumenikus megemlékezést tartott a három ausztriai magyar keresztény közösség lelkésze vasárnap a bécsi belvárosi református templomban, amely több mint száz éve ad helyet a Bécsben élő magyaroknak.

Az istentiszteletet Simon Ferenc esperes, bécsi magyar katolikus főlelkész, Fónyad Pál az Evangélikus Gyülekezet helyettes lelkésze és Karvansky Mónika, a Református Lelkigondozói Szolgálat lelkésze mutatta be.

A magyarok szabadságérzését nem tudják elnyomni

Simon Ferenc a prédikációjában kiemelte: az 1956-os eseményekkel kapcsolatosan a szomorúság mellett lenne okunk az örömre is, hiszen megmutatkozott, hogy a magyarok szabadságérzését nem tudják elnyomni. A templom gyülekezeti termében vasárnap kiállítás nyílt, amelyen arról emlékeztek meg, hogy hatvan évvel ezelőtt az osztrák és már itt lévő magyar protestánsok miképpen segítették a Magyarországról érkező menekülteket.

Vasárnap este pódiumbeszélgetést tartanak a Theater Akzent színházban Bécsben az Europa-Club, a Bécsi Magyar Kultúregyesület, a Délibáb Táncegyüttes és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében. Köszöntőt mond Perényi János bécsi magyar nagykövet, majd az 1956-os szemtanúk közül Schermann Rudolf, Török Mária, Fáy Jenő, Csernay Jenő és Szőke-Dénes Róbert mesél a hatvan évvel ezelőtti eseményekről.

Prágában a Szent Péter és Pál-bazilikában vasárnap este Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása celebrált szentmisét az 1956-os forradalom és Mindszenty József bíboros emlékére.

Az olaszországi ’56-os menekültek találkozóhelyeként ismert Capestranóban vasárnap ért véget a budapesti Testnevelési Egyetem (TE) hallgatóinak az ’56-os Emlékbizottság támogatta kerékpáros emléktúrája.

A 12 fős csapat a Vatikántól indult és hat nap alatt tette meg a 220 kilométeres távot. Az abruzzói kisvárosban, a nándorfehérvári hős, Kapisztrán Szent János szülőhelyén Paczolay Péter római magyar nagykövet és Sterbenz Tamás, a TE rektorhelyettese emléktáblát avatott fel a magyar menekültek, valamint az iránt tanúsított befogadás és barátság emlékére.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó