Mindig a szabadságra törekedtünk
A szász tartományi parlament elnöke szerint Magyarországot és Szászországot a történelmi sors, a szabadságra és az önrendelkezésre törekvés kapcsolja össze.
2016. október 25. 23:01

Matthias Rössler a Magyar-Német Fórum 26. közgyűlésének megnyitóján, kedden Budapesten azt mondta, a német történelem legboldogabb pillanata 1989-ben Németország újraegyesítése volt. Ebben Magyarország is szerepet játszott, hiszen a magyar-osztrák határon vágták át először a vasfüggönyt. Abban az évben teljesedett ki a közép- és kelet-európai népek dédelgetett álma, elindulhattak a szabadság felé vezető úton – fogalmazott az Andrássy Egyetemen tartott rendezvényen a szász politikus.

Kitért arra is, hogy Európában új repedések alakulnak ki, de bízik benne, hogy ezeket le lehet küzdeni, ha beszélnek a vitás kérdésekről, ha folytatják a párbeszédet.

Matthias Rössler közölte: Stanislaw Tillich, a Bundesrat elnöke, a Szász Szabadállam miniszterelnöke az előre jelzett programmal szemben nem tud részt venni a megnyitón, mert egy megbeszélés miatt vissza kellett utaznia Németországba.

Balázs Péter, a Magyar-Német Fórum társelnöke, a Bajnai-kormány külügyminisztere, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsának alelnöke kiemelte, különleges értéket képvisel a fórum, mivel évente kínál alkalmat arra, hogy közösen kiválasztott témakörökben kötetlenül eszmét cseréljenek a két ország különböző politikai beállítottságú képviselői.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójával kapcsolatban azt mondta, a magyarok többsége ma is a nyitott és szabad nyugati modellt, a jólétet választja, ahol a nemzeti identitás jól megfér az európai együttműködéssel, sőt a kettő egymást erősíti.

A rendezvényre meghívták Elmar Brok európai parlamenti képviselőt, a Magyar-Német Fórum társelnökét, az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnökét, ő azonban az EP plenáris ülése miatt nem tudott részt venni az eseményen. Üdvözlőlevelét Matthias Jopp, az Európai Politikai Intézet igazgatója olvasta fel.

Elmar Brok levelében méltatta az 1956-os forradalmat, és azt hangsúlyozta, milyen fontos a szabadság és a demokrácia manapság is, amikor jellemző a populizmus terjedése. Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy megőrizzük az európai értékeket – a szabadságot, a demokráciát, az emberi jogokat, az egyenlőséget, a jogállamiságot -, ellen kell állnunk a nacionalizmusnak. Egyedül az Európai Unió tud a biztonságról és a stabilitásról gondoskodni – fűzte hozzá.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke azt hangoztatta, hogy manapság is fontosak a kétoldalú kapcsolatok, mert ezek nélkül nem jöhet létre megfelelő multilaterális rendszer. Hangsúlyozta, Európában a legkényesebb kérdésekben – mint például a migráció – csak a párbeszéd hozhat megoldást.

Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete arról beszélt, Németország ma már más, mint huszonöt éve volt, és Magyarországnak erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy jobban megértse a mai Németországot, ebben pedig segíthet a fórum is.

Heinz-Peter Behr, Németország budapesti nagykövete azt mondta, Európának össze kell zárnia és a globális versenyben meg kell védenie a pozícióját, erre azonban párbeszéd nélkül nincs lehetőség.

A Magyar-Német Fórumot 1991-ben hozták létre Antall József miniszterelnök és Helmut Kohl kancellár kezdeményezésére, és azóta a két ország közötti kapcsolatok egyik legfontosabb intézménye.

A mostani kétnapos budapesti eseményre a két ország külügyminisztériumainak képviselői mellett számos magyar és német tudóst, politikust, gazdasági vezetőt, civiltársadalmi képviselőt, valamint a magyar-német kapcsolatok további erősítésében érdekelt szereplőket hívtak meg. Az idei fórum témái között szerepel a demográfiai fejlődés, a migráció, Európa munkaerő-piaca és versenyképessége, valamint az Európai Unió és Törökország kapcsolata.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó