Hősi halottá nyilvánították a megölt rendőrt
Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánították és alezredessé léptették elő - jelentették be a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői győri sajtótájékoztatójukon.
Utoljára frissítve: 2016. október 26. 15:48
2016. október 26. 11:23

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel. Hozzátette: a helyszínelés és tanúk kihallgatása jelenleg is zajlik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket - mondta a főügyész.

Hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

Az idős férfi előéletével kapcsolatban később ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség - jelezte Keresztes Imre.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a bőnyi lövöldözés halálos áldozata, Pálvölgyi Péter huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a korábbi információkat pontosítva elmondta, hogy 76 éves az a férfi, aki a rendőrökre lőtt.

A körülményeket ismertetve közölte: szerda reggel nyolc, óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról.

A fővárosból és Győrből is indítottak egységeket, a győri fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Keresztes Imre főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (b-j) érkezik a bőnyi rendőrgyilkosságról tartott sajtótájékoztatójukra Győrben 2016. október 26-án

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik - folytatta a főigazgató. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy a lövöldöző is megsérült, egy golyó a testén eltalálta. Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai a helyszínen stabilizálták állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték ismertette Hajdu János.

A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni.

--------------------------------------

Szerda reggel egy idős férfi tüzet nyitott rendőrökre a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben, egy rendőr meghalt. A hatóságok egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást az esetről.

Egy rendőrt lőtt le egy idős férfi reggel 07.30 körül Bőnyben, aki belehalt a fejlövésbe. Másik rendőr érintettje nincs a lövöldözésnek – állított az M1 tudósítója Győrből.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe mentőhelikopter a sérült rendőrért érkezett, rajta azonban már nem tudtak segíteni a mentősök, így a jármű üresen tért vissza.

Az M1 arról számolt be: a combsérüléses tettest szállító mentőautó rendőri felvezetéssel indult el Bőnyből a győri kórházba. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosigazgatója, Oláh Attila arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a 74 éves elkövetőt kórházba vitték, és sikeresen megműtötték.

Falubeliek az MTI munkatársának azt mondták, egy idős férfi házát vették körül a rendőrök. A házban jelenleg a családtagok kihallgatása folyik.

Sajtóinformációk szerint a feltételezett elkövető 74  éves, évekkel ezelőtt elvesztette az egyik gyermekét, azóta komoly problémái vannak. A reggeli órákban összeveszett a feleségével, ehhez hívták ki a rendőröket. Mivel a hatóság tisztában volt azzal, hogy az idős férfi fegyverrel rendelkezik a TEK is a helyszínre érkezett.

A településen lezárták az összes bevezetőutat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe vesznek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viselnek, és mesterlövészek is készültségben vannak. A helyszínen van a megyei rendőrfőkapitány is.

Sajtóinformációk szerint a férfi a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet alapítója, aktivistája. A ’90-es években a nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Most azért akartak nála házkutatást tartani, mert illegálisan éles lőfegyvereket tartott otthonában.

Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást.

 

 

 

 

Rendõri készültség Bõnyben

Kriminálpszichológus: a az idős férfi talán így akart meghalni

Végh József kriminálpszichológus azt mondta: elképzelhető, hogy a lövöldöző így akart meghalni. A szakember azt mondta: az idősödéssel a személyiségjegyek felerősödnek, de mindenképp kellett valamilyen provokáló tényező, ami az idős embert a tettére késztette.

Az ilyen típusú emberek paranoiddá válnak, úgy érzik, a világ összefogott ellenük. A személyiségtorzulás odáig tud erősödni, hogy a legkisebb sértést is óriási sérelemként élik meg.

M1: csak egy rendőrt ért találat

Az M1 úgy tudja: a bőnyi esetben egyetlen rendőr sérült meg, az, aki fejlövést kapott, és meghalt. A másik sérült maga az elkövető. Ezt hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

Az elkövető sérülését illetően két verzió lehetséges: vagy tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és így sérült meg, vagy menekülni kezdett és közben érte találat.

A TEK szakemberei egyébként már távoztak a helyszínről.

Túlélte az elkövető

Győrből azt jelentették: véget ért a műtét, az idős férfit ért golyó nem talált életfontosságú szervet, vagyis az elkövető túlélte a beavatkozást.

hirado.hu - M1 - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó