Hősi halottá nyilvánították a megölt rendőrt
Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánították és alezredessé léptették elő - jelentették be a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői győri sajtótájékoztatójukon.
Utoljára frissítve: 2016. október 26. 15:48
2016. október 26. 11:23

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel. Hozzátette: a helyszínelés és tanúk kihallgatása jelenleg is zajlik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket - mondta a főügyész.

Hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

Az idős férfi előéletével kapcsolatban később ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség - jelezte Keresztes Imre.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a bőnyi lövöldözés halálos áldozata, Pálvölgyi Péter huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a korábbi információkat pontosítva elmondta, hogy 76 éves az a férfi, aki a rendőrökre lőtt.

A körülményeket ismertetve közölte: szerda reggel nyolc, óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról.

A fővárosból és Győrből is indítottak egységeket, a győri fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Keresztes Imre főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (b-j) érkezik a bőnyi rendőrgyilkosságról tartott sajtótájékoztatójukra Győrben 2016. október 26-án

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik - folytatta a főigazgató. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy a lövöldöző is megsérült, egy golyó a testén eltalálta. Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai a helyszínen stabilizálták állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték ismertette Hajdu János.

A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni.

--------------------------------------

Szerda reggel egy idős férfi tüzet nyitott rendőrökre a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben, egy rendőr meghalt. A hatóságok egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást az esetről.

Egy rendőrt lőtt le egy idős férfi reggel 07.30 körül Bőnyben, aki belehalt a fejlövésbe. Másik rendőr érintettje nincs a lövöldözésnek – állított az M1 tudósítója Győrből.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe mentőhelikopter a sérült rendőrért érkezett, rajta azonban már nem tudtak segíteni a mentősök, így a jármű üresen tért vissza.

Az M1 arról számolt be: a combsérüléses tettest szállító mentőautó rendőri felvezetéssel indult el Bőnyből a győri kórházba. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosigazgatója, Oláh Attila arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a 74 éves elkövetőt kórházba vitték, és sikeresen megműtötték.

Falubeliek az MTI munkatársának azt mondták, egy idős férfi házát vették körül a rendőrök. A házban jelenleg a családtagok kihallgatása folyik.

Sajtóinformációk szerint a feltételezett elkövető 74  éves, évekkel ezelőtt elvesztette az egyik gyermekét, azóta komoly problémái vannak. A reggeli órákban összeveszett a feleségével, ehhez hívták ki a rendőröket. Mivel a hatóság tisztában volt azzal, hogy az idős férfi fegyverrel rendelkezik a TEK is a helyszínre érkezett.

A településen lezárták az összes bevezetőutat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe vesznek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viselnek, és mesterlövészek is készültségben vannak. A helyszínen van a megyei rendőrfőkapitány is.

Sajtóinformációk szerint a férfi a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet alapítója, aktivistája. A ’90-es években a nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Most azért akartak nála házkutatást tartani, mert illegálisan éles lőfegyvereket tartott otthonában.

Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást.

 

 

 

 

Rendõri készültség Bõnyben

Kriminálpszichológus: a az idős férfi talán így akart meghalni

Végh József kriminálpszichológus azt mondta: elképzelhető, hogy a lövöldöző így akart meghalni. A szakember azt mondta: az idősödéssel a személyiségjegyek felerősödnek, de mindenképp kellett valamilyen provokáló tényező, ami az idős embert a tettére késztette.

Az ilyen típusú emberek paranoiddá válnak, úgy érzik, a világ összefogott ellenük. A személyiségtorzulás odáig tud erősödni, hogy a legkisebb sértést is óriási sérelemként élik meg.

M1: csak egy rendőrt ért találat

Az M1 úgy tudja: a bőnyi esetben egyetlen rendőr sérült meg, az, aki fejlövést kapott, és meghalt. A másik sérült maga az elkövető. Ezt hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

Az elkövető sérülését illetően két verzió lehetséges: vagy tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és így sérült meg, vagy menekülni kezdett és közben érte találat.

A TEK szakemberei egyébként már távoztak a helyszínről.

Túlélte az elkövető

Győrből azt jelentették: véget ért a műtét, az idős férfit ért golyó nem talált életfontosságú szervet, vagyis az elkövető túlélte a beavatkozást.

hirado.hu - M1 - MTI
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó