A Jobbik tagadja a kapcsolatot a rendőrgyilkossal
A Jobbik szerint a párt nem köthető sem a bőnyi lövöldözőhöz, sem a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz.
2016. október 27. 08:23

Volner János alelnök penetráns hazugságnak nevezte, hogy kapcsolat lenne Győrkös István és a a Jobbik között. A párt frakciója egyébként részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának.

Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor a Bőnyben lelőtt rendőr családjának.

A miniszterelnök leszögezte: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon. A gyilkossal szemben a lehető legnagyobb szigorral és keménységgel kell fellépni.

Szélsőséges nézeteket vall a tettes

A rendőrség egyelőre hivatalosan semmit nem árult el a gyilkosság gyanúsítottjáról. Csak annyit, hogy egy 76 éves férfiről van szó. Egybehangzó sajtóhírek szerint Győrkös István lőhette le a nyomozót, aki több mint 20 éve ismert szélsőjobboldali nézeteiről. Ő vezeti a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezetet. Több helyen arról is írnak, hogy kapcsolat lehet a szélsőséges csoport és a Jobbik között. A Jobbik szerint ez hazugság.

A 888.hu azt írja: A Magyar Nemzeti Arcvonal egyik vezetője, Győrkös István gyilkolhatott. Az internetes oldal arról számolt be, hogy a feltételezett elkövető ellen a 90-es évek óta többször volt már büntető eljárás hungarista, nemzetiszocialista nézetei éstettei miatt.

Már 1992-ben nemzetiszocialistának vallotta magát Győrkös Istvá, amikor is nézetei miatt társaival együtt perbe fogták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A tárgyalás után hozta létre a Magyar Nemzeti Arcvonalat.

A Híradó 1994 áprilisának végén tudósított arról, hogy Győrkös Istvánt a Hungarista Mozgalom megalakulásán tett gyűlölködő, uszító kijelentései miatt letartóztatták.

Bőnyben volt a kiképzés

A Magyar Nemzeti Arcvonal nyári katonai táborokat is tartott. A szervezet lőfegyverismeretet és harcászatot oktatott a jelentkezőknek. A képzést a Győr melletti Bőny külterületén egy elhagyatott területen tartották.
Kezdetben a Magyar Nemzeti Arcvonal szervezte a Becsület napja elnevezésű megemlékezéseket. A szélsőjobboldali csoportok február 12-én ünneplik azt, hogy 1945-ben Budapesten harcoló magyar és német katonák kitörést kísérelek meg a szovjet csapatok által ostrom alá vett fővárosból.

A Magyar Nemzeti Arcvonal mellett a Betyársereg tagjai vettek részt a megemlékezéseken.

Vezetőjük Tyirityán Zsolt maga is az MNA tagja volt. Erről az arcvonal internetes oldalán lehet olvasni. A bejegyzésben az áll, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, egykori MNA-tag olyan szervezetet épített, amelynek tagjai komoly munkát végeznek.

Náci vagyok, vállalom! Vona meg a barátom címmel az Index tavaly nyáron közölt interjút Tyirityán Zsolttal. A szerző azt írta bemutatja az exrendőrökből, exkommandósokból álló, a soraiban jobbikos politikusokat is tudó Betyársereget. Tyirityán Zsolt önmagáról úgy nyilatkozott, hogy van faji öntudata. Az írás kitér arra is, hogy a Jobbik és a Betyársereg 2009-ben együttműködési megállapodást kötött. Egyúttal felhívják arra a figyelmet, hogy a Betyársereg közvetlenül nem kap pénzt a Jobbiktól, de a párt alapítványa tavalyelőtt 40 millió forinttal támogatta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, amelynek vezetője Toroczkai László, aki életre hívta a sereget.

Cáfol a Jobbik

A Jobbik alelnöke cáfolta azt a sajtóhírt a Híradónak, hogy a párt bárhogyan is köthető lenne a bőnyi lövöldözés elkövetőjéhez, vagy a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz.

Ha megengedi, akkor én ezt nem veszem komolyan. Ezek penetráns hazugságok – nyilatkozta Volner János, a Jobbik alelnöke.

A Jobbik frakciója később közleményben is visszautasította az erről szóló sajtóhíreket, és együttérzésükről biztosították az elhunyt rendőr családját. Részvétét fejezte ki a többi politikai párt is.

Az LMP emellett kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon az üggyel, és magyarázatot vár a párt arra, miként juthatott lőfegyverhez “egy közismerten veszélyesnek tekinthető szélsőjobboldali aktivista”.

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke jelezte, hogy a következő ülésen megvizsgálják az ügyet. Molnár Zsolt szerint a bőnyi tragédia felhívja a figyelmet arra: milyen veszélyeket rejthet, ha ilyen csoportok fegyverekhez jutnak.

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, a Terrorelhárítási Központ pedig nem alkalmas feladata ellátására.

A KDNP közölte: a Bőnyben történtek rávilágítanak arra, hogy minden eszközzel fel kell lépni a veszélyes szélsőségek ellen.

Szakértők szerint hősnek gondolja magát a bőnyi rendőrgyilkos

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit, aki huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő.

Nem volt ismeretlen az igazságszolgáltatás előtt

Győrkös István „régi vendége” az igazságszolgáltatásnak; a nyolcvanas évek végén ugyanis egykori nyilasok részvételével szerveződött meg a Nemzeti Arcvonal – amelynek a férfi a vezetője volt – előszervezete, a Magyar Nemzeti Szocialista Akciócsoport. Saját nyilatkozatai alapján sejteni lehet róla azt is, hogy 1956 után egy rövidebb börtönbüntetést töltött, ahol egykori nyilas cellatársai győzték meg a szélsőséges eszme képviseletéről – mondta Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa az M1 Szemtől Szembe című műsorában.

A férfi mindhárom fiával együtt – akik közül egyikük 45 éves korában egy lovasbalesetben elhunyt néhány évvel ezelőtt – folyamatosan képviselte az újfasiszta, neonáci ideológiát, és gyakorlatilag benne volt minden olyan szervezkedésben, ami ehhez kapcsolódott.

2012-ben megpróbált balra is nyitni – hiszen a nemzeti szocializmusnak kétfelé vannak értékkötődései – , és megpróbált kapcsolatot létesíteni a Munkáspárt egyes köreivel, ami szervezetének széteséséhez, szakadásához vezetett.

Emellett Győrkös aktív kiképzési tevékenységet is folytatott: a község közelében volt egy birtoka, ahol évről évre skinheadek és neonáci fiatalok ideológiai és harci kiképzése folyt. Győrkös a helyi vadásztársaság tagja volt, így jogosan tartott fegyvert – tette hozzá a kriminológus.

Hibáztak a rendőrök?

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a műsorban arról beszélt, hogy nyilvánvalóan figyelték a férfit, ám jellemző, hogy ha valakit sokáig figyelnek meg, és nem történik semmilyen akció, akkor lankad a figyelem.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy „nem szabadott volna olyan hibát elkövetni, hogy lehetősége legyen lelőni egy rendőrt egy ilyen embernek, ezért szakmailag nem volt tökéletesen kivitelezve az akció”.

Gyarmati szerint egy ilyen akciót nem egy 46 éves főnyomozónak kellett volna végrehajtani, hanem tetterős fiatal rendőröknek megfelelő fegyverzetben.

A szakember nem értett egyet Végh József kriminálpszichológus azon kijelentésével, miszerint a férfi akár öngyilkos is akarhatott lenni tettével. Szerinte Győrkös tettét leginkább az ideológia motiválta.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy inkább arról lehet szó, hogy a férfi hősnek gondolja magát, aki hőstettet követett el.

Gyarmati István úgy véli a szélsőségekkel szembeni törvényi háttér nem egyértelmű Magyarországon. A szakértő érthetetlennek tartja, hogyan lehetett hagyni, hogy Győrkös éveken keresztül fegyveres kiképzésben részesítsen másokat.

Eltűnőben a félkatonai szervezetek?

Póczik Szilveszter arról is beszélt, hogy a hagyományőrző szervezetek tagjai általában a polgári világ aktív tagjai is, és nem készülnek arra, hogy konspiratív, államellenes, vagy gyűlöletindítékból végzett tevékenységet, emberölést, vagy súlyos testi sértést valósítsanak meg.

Az utóbbi években az ilyen szervezetek szétporladtak; vannak olyanok is, melyek lefedik a rejtett, elfojtott vágyakat, emellett pedig van saját médiájuk is, amely alkalmas arra is, hogy az indulatokat kiengedjék – mindez prevenciós, megelőző tekintetben hasznos is lehet. Ezek a fórumok ugyanis jól figyelhetőek, akik pedig ezeket működtetik, ellenőrzés alatt tarthatóak – húzta alá a szakértő.

Nincs pártkötődés

Gyarmati hangsúlyozta, hogy a náci ideológiákban általában erős férfi képét igyekeznek demonstrálni, de leginkább csapatosan, csoportban.

A hírek szerint Győrkös szervezetének külföldi kapcsolatai is voltak, ahol toborozták a fiatalokat a bőnyi birtokra. Gyarmati szerint ha ez igaz, akkor erre is fel kellett volna figyelni. Azt azonban leszögezte: a nemzetiszocialista eszmének, amit Győrkösék vallanak, nincsen politikai pártkötődése.

Póczik Szilveszter hangsúlyozta: a 2015-ben kitört migrációs válság kapcsán e szervezetek aktivitása ideológiai hatósugara kitágult és olyan rétegeket is elér, akinek egyébként nem lenne vonzalmuk feléjük, de a migránsokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok elindítják őket a szélsőjobboldali irányba. Minél fiatalabb a népesség, annál inkább fennáll a radikalizálódás mértéke – húzta alá.

Gyarmati István pedig azt mondta: úgy véli, a politikusoknak végig kellene gondolnia, milyen változásokra van szükség, milyen törvényeket kell esetleg módosítani, emellett pedig fel kell készíteni a rendőröket az ilyen típusú akciókra.

M1Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
 • Lelki segítség az egyházi intézmények gondozottjainak
  A betegápolásban, idősgondozásban fontos többlet az a lelki segítség, amelyet az egyházi szociális intézményekben megkapnak a gondozottak életük nehéz időszakában - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
MTI Hírfelhasználó