A vasárnapi boltzár mellett dönthetnek a kereskedők
A láncok aggódnak, mennyibe kerül majd a kötelező pihenőidő
Felháborodtak a nagyvállalkozók és a multinacionális kereskedelmi vállalatok képviselői, vitatják ugyanis a Fidesz-frakció azon törekvéseit, amelyek a kiskereskedelmi törvény módosításával jobb helyzetbe hoznák az áruházakban dolgozó munkavállalókat.
2016. október 28. 15:10

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint önkéntes boltbezárásokhoz vezethet vasárnaponként, ha előírják, mikor kell pihenésre küldeni a dolgozókat.

Fennáll a veszélye, hogy több kereskedő úgy dönt, vasárnaponként újra nem nyitja ki az üzletét, ha elrendelik a kötelező szabad hétvégéket a munkavállalóknak – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azon fideszes javaslat kapcsán, amelyet Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő ismertetett a Magyar Időkkel. Vámos György szerint ugyanis akkora a munkaerőhiány az ágazatban, hogy képtelenség lenne feltölteni az üres álláshelyeket a boltokban, így a cégek nem tudnak majd megfelelni a kötelező pihenőidő kiadását előíró törvénymódosításnak.

Csütörtökön azt írta a Magyar Idők, hogy a nagyobbik kormányzópárt ősszel olyan javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek, amelyben nem írják elő ismét a kötelező vasárnapi munka tilalmát, vagyis a boltzárat, azonban meghatározzák az alkalmazottaknak járó pihenőidők beosztását. A Fidesz elképzelései szerint havonta minimum két teljes hétvégét szabadon tölthetnek majd a kereskedelmi dolgozók, míg jelenleg csupán egy szabad vasárnap jár nekik.

Az OKSZ főtitkára szerint ez a kötelezettség akkora terhet jelentene, hogy nem minden kereskedő tudja majd megoldani. Vámos György ugyan elismerte, hogy a kiskereskedelem ragyogó eredményt, éves szinten több mint ötszázalékos bővülést produkál az idén is, ami többletbevételt hoz a cégek konyhájára. Ám, mint mondta, a javaslat több ember jelenlétét teszi majd szükségessé a boltokban, ami alaposan megterheli majd a láncok büdzséjét. – Feszültség forrása lehet a piacon a munkavállalóknak szóló új javaslat – fogalmazott Vámos György. A munkaszüneti napok elrendelésével kapcsolatban pedig úgy vélekedett, nem a dolgozók, hanem a vásárlók érdekeit kellene szem előtt tartani.

Ha átmegy a fideszes javaslat, a munkaadók szerint több dolgozó kell majd az üzletekbe

Felháborodásának adott hangot a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc a Magyar Idők kérdésére azt mondta, nevetséges, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja az általuk korábban javasolt változtatásokat, helyette más módosításokon dolgozik. A VOSZ májusban azt javasolta, hogy 100 százalékos pótlékot kapjanak a dolgozók vasárnaponként, akiknek minden hónapban a jelenlegi egy helyett két pihenőnap járjon. Ezenkívül a cégek évente legfeljebb 12 alkalommal oszthassák be dolgozóikat vasárnapra, illetve a gyermeküket egyedül nevelők esetén ezt csak önkéntes alapon lehessen megtenni.

– Eső után köpönyeg. A Magyar Szakszervezeti Szövetséggel és a Ligával közösen már májusban letettük javaslatainkat a kormány asztalára, ehhez képest most attól eltérő, irracionális ötleteket dobnak be hirtelen – fogalmazott Dávid Ferenc, annak ellenére, hogy a kormány korábban is azt jelezte, ősszel veszik ismét napirendre a kérdést. A főtitkár szerint az általuk javasoltakon kívül nem létezik más alternatíva, amely megfelelő lenne a problémák orvoslására. Megjegyezte, nevetségesnek és hibás döntésnek tartja a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását is, ekkor ugyanis be kell majd zárni a boltokat, másnap, illetve az előző napon viszont ugyanúgy dolgozhatnak az alkalmazottak. – Nem az egyházi emberekkel kell erről egyeztetni, hanem velünk – jelentette ki a VOSZ főtitkára.

A hazai kkv-kat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség viszont egyetért a kezdeményezésekkel. – Az egész országban súlyos a munkaerőhiány, a munkaadók és a munkavállalók érdekében feltétlenül szükség van a vasárnapi munkavégzés korlátozására – közölte lapunkkal Neubauer Katalin főtitkár. Mint mondta, támogatják az egy műszakos, maximum nyolcórás vasárnapi munkarendet is, mert a cél az, hogy a dolgozók több időt tölthessenek a családjukkal. – A korlátozás képes lehet az eddiginél vonzóbbá tenni a kereskedelmi munkahelyeket – jegyezte meg a főtitkár.

Szabad szombat is jár a bolti dolgozóknak

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról – jelentette ki a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő. A Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetőjeként elmondta: még az idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is.

Magyar Idők
MTI Hírfelhasználó