Beer Miklós: vár rájuk egy nagy találkozás
Bár a korábban jellemző, a gyászoláshoz kapcsolódó egyházi és népszokások eltűnőben vannak, a vallásos embernek ma is több kapaszkodója van a gyász, a veszteség feldolgozásában.
2016. november 1. 11:57

Beer Miklós váci megyéspüspök szerint természetes, hogy átrendeződnek a hangsúlyok a gyász megélésében, a régi, megszokott formákat új szokások veszik át. Az egyház egy kicsit irányítani is igyekszik ezt a folyamatot azzal, hogy megpróbálja a legmélyebb keresztény üzenetre koncentrálni a gyászt, amely Jézus Krisztus megváltó halála és feltámadása felé viszi az ember személyes gyászát.

A sírokon meggyújtott gyertya azt a hitet jelképezi, hogy a hívő ember a halál utáni jövőre irányítja a figyelmét, és azzal a meggyőződéssel búcsúzik szeretteitől, hogy vár rájuk egy nagy találkozás.

A nem vallásos embereknek is erőt és vigasztalást nyújt, hogy a barátok, ismerősök, szomszédok osztoznak a gyászukban. Beer Miklós a nem hívő embereknek is azt szokta mondani: nincsenek egyedül.

A püspök azt javasolja a családoknak, hogy a gyereket is vigyék magukkal a temetőbe, engedjék, hogy gyertyát gyújtsanak, virágot vigyenek a sírra. A gyerekek nagyon érzékenyek, megérzik, hogy valami fontos dologról van szó, és nem szabad őket kihagyni olyan élményekről, amelyek hozzátartoznak az életünkhöz. Emlékezzenek együtt az elhunyt rokonokra, meséljenek róluk a gyerekeknek, hangsúlyozta a váci megyéspüspök.

A halottak napja és a mindenszentek ünnepe a köztudatban ma már nem igen különül el. A keresztény emberek számára a mindenszentek ünnepe azt jelenti, hogy istennek az az örök terve, hogy mindannyian teljes életet éljünk, vagyis szentekké legyünk, a szeretetben, az önzetlen jóságban teljesedjünk ki.

Az élet igazi célja, értelme a szent élet, és a kereszténység ezt kapcsolja össze a halottak napjával, a személyes gyászunkkal.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó