Egyszerűsödik az adóbevallás
Adócsökkentés, kisebb bürokrácia és fehérebb gazdaság. A nemzetgazdasági miniszter szerint ezek a fő céljai a jövő évi költségvetésnek.
2016. november 2. 13:10
A nemzetgazdasági miniszter szerint ki fogják bővíteni azon szervezetek, tárgyalópartnerek körét, amelyekkel egyeztetés indul a tervezett járulékcsökkentésről.
 
Varga Mihály ezt a nemzetgazdasági tárca szerdai sajtótájékoztatóján mondta, hozzátéve: a járulékcsökkentéssel a magyar gazdaság versenyképességét kell erősíteni úgy, hogy 5-6 év távlatában érje el a V4 országok átlagát, Csehország vagy Szlovákia szintjét.
 
Varga Mihály kiemelte: a járulékcsökkentést tekintve nincs határidőhöz kötve a kormány, ennek együtt kell járnia a bérfelzárkóztatással is.
 
A miniszter emlékeztetett: a nemzetgazdasági tárca pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az őszi adócsomagot, ennek legfontosabb változtatásai a köztehercsökkentést, a versenyképesség növelését, és az adóbürokrácia csökkentését vetítik előre.
 
Rámutatott: ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tervezett módosításokat elfogadja a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.
 
Elmondta: a kata esetében jövőre a kétszeresére, 6 millióról 12 millió forintra emelkedik a bevételi határ. Ezt a jelentős adómegtakarítást biztosító adózási formát több mint 160 ezren választották, a módosítás ezt újabb 50-60 ezer vállalkozásnak teszi lehetővé. Az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz - ismertette a tárcavezető.
 
A miniszter kiemelte: a köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az eho szabályai, jövőre nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos ehót fizetni. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27 százalék) tartalmazó rendszert kétkulcsossá alakítják át, a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn. Így a jövőre tervezett eho-csökkentés 3 milliárd forintot hagy a lakosságnál - közölte Varga Mihály.
 
Elmondta: az ország versenyképességének javítását szolgálja, hogy a startup cégekbe történő befektetéseket adókedvezménnyel segítik, a startup cégek most "korai fázisú vállalkozások" néven szerepelnek az adótörvény-módosításokban. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, a befektetési érték 25 százalékát kapják vissza a startup cégek.
 
A módosításokkal másrészt arra törekszik a tárca, hogy a gazdaság tovább fehéredjen, és tovább szűkítsék az áfacsalások lehetőségét.
 
Varga Mihály utalt arra, hogy a cafeteria tervezett módosítása 1,5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és bővülnek a vállalkozások fejlesztésekhez kötődő adókedvezményei is.
 
A miniszter elmondta: a 2017-es költségvetési törvény módosítása a makrogazdasági számokat nem érinti, az államháztartási törvény tervezett változtatása a feszesebb, felelős kormányzati gazdálkodást segíti elő.
 
Varga Mihály szerint a kormány megvárja az új hitelminősítői döntést, utána határoz a letelepedési kötvény további sorsáról, de a konstrukció feltételeihez hozzá kell nyúlni.
 
A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: jó esély van arra, hogy a hitelminősítő kedvező döntést hozzon Magyarország befektetői besorolásáról.
 
Elmondta: még nincs döntés arról, hogy a letelepedési kötvény marad-e az állampapírok között, vagy kivezetik, de ha esetleg "tartalékban" megtartják, a feltételein változtatni fognak. A kormány nem tervezi, hogy devizakötvényt bocsátana ki a nemzetközi piacokon, de a miniszter nem is zárta ki ennek lehetőségét.
 
Kérdésre válaszolva kiemelte: a tervezett járulékcsökkentés esetében nem volna helyes, ha arról a partnerekkel való tárgyalások nélkül döntenének, "dőreség" lenne, ha azt már január elsejétől meglépnék, mert a változtatás esetén felkészülési időt kell hagyni a bevezetésre. Hozzáfűzte: ebben az esetben egy kis lépés is 100 milliárd forintos változtatást eredményezhet, tekintettel arra, hogy nyugdíjbiztosítási alap mintegy 3100 milliárd, illetve az egészségbiztosítási 1900 milliárd forintos büdzsével gazdálkodik.
 
MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó