Tíz egészségügyi tárgyú törvény módosulhat
A jogszabályok módosítására Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tett javaslatot a múlt héten.
2016. november 3. 11:39

Az indítvány egyebek mellett lehetőséget teremtene arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt a miniszter egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolta – olvasható a MedicalOnline-on.

Egyértelműsítené azt is, hogy az egészségügyi szolgáltatók házirendjének tartalmaznia kell a leletkiadás szabályait is annak érdekében, hogy a beteg szabályozott módon ismerhesse meg az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeit.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére. Ezzel lehetővé válik az egészségügyi válsághelyzet és vészhelyzeti ellátás részletes finanszírozási szabályainak megalkotása, rendeletalkotás az egészségügyi intézmények különböző terrorfokozatokhoz illeszkedő tevékenységére vonatkozóan, továbbá az egészségfejlesztési irodák finanszírozására vonatkozó részletszabályok megalkotása.

A tárcavezető azt is javasolja, hogy az elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok és az úgynevezett dohányzást imitáló elektronikus eszközök gyártói és importőrei a forgalomba hozatali bejelentés fenntartásáért évente fizessenek szolgáltatási díjat, amelynek mértékét rendeletben határozzák meg.

Emellett 13 új pszichoaktív anyag esne szigorúbb – a kábítószerekkel egyező – elbírálás alá. Mentesítenék a kötelező kamarai tagság alól a Magyarországon tanuló, de itt egészségügyi tevékenységet nem végző külföldieket, továbbá visszavonnák a működési engedélyét annak a gyógyszertárnak, amelynek megszűnik a társadalombiztosítási ártámogatási szerződése.

A jogszabály-módosítás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak változása miatt azt is rögzítené, hogy a sárgaláz elleni védőoltást tíz év eltelte után sem kell megismételni, az a beoltottak egész életére védelmet biztosít.

(forrás: MedicalOnline)
Pharmaonline
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó