Tízezreket spórolhat egy jó bankszámlával
Akár évi hatvan-hetvenezer forintot is megtakaríthatunk, ha jól választunk bankszámlát. Ebben segít a jegybank Bankszámlaválasztó alkalmazása is.
2016. november 3. 14:08

Mindenki számára elérhető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online Bankszámlaválasztó alkalmazása, amelynek friss adatai alapján a lakossági ügyfelek éves pénzforgalmi összköltségei – a számlavezetés, bankkártyák díja és a műveletek együttes díjai – között akár több tízezer forintos különbség is lehet – tájékoztatott a jegybank.

Közölték, egy középkorú, átlagos jövedelemmel és bankolási szokásokkal (havi két ATM-es pénzfelvétel, öt bankkártyás vásárlás, három csoportos beszedés és két utalás) rendelkező miskolci fogyasztó összes számlaköltsége például akár havi 477 forint is lehet. Ha viszont nem megfelelően választja meg számlacsomagját, havonta akár 6500 forintot is kényszerülhet fizetni. Az MNB Bankszámlaválasztója szerint egy pécsi nyugdíjas számára, a rá jellemző átlagos számlahasználat (havi egy-egy ATM-es és bankfiókos készpénzfelvét, két bankkártyás vásárlás, egy csoportos beszedés) során lehet, hogy csak 440 forintra, de kellő odafigyelés híján akár havi 6000 forintra is tehető a havi átlagos teher. A jegybanki adatbázis szerint a miskolci és a pécsi fogyasztói is mintegy másfélszáz helyben elérhető számlaajánlat közül választhat.

Egy hazai átlagnyugdíjasnak a ma lakóhelyén elérhető, piaci alapú bankszámlák közel felénél olcsóbb lenne a kormányrendelet által előírt, s 2016. október 15-től kötelezően bevezetett banki alapszámla, melynek minden hazai hitelintézet kínálatában szerepelnie kell. Az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat biztosító alapszámla havi összköltsége 2016-ban – ha az ügyfél nem kér többletszolgáltatásokat – maximum 1575 forint lehet.

Ezekre figyeljen bankváltás előtt

Október közepétől az MNB Bankszámlaválasztójában is elérhetővé válnak a hazai alapszámlák kondíciói. Számos, ma még bankszámlával egyáltalán nem rendelkező ügyfél számára többek között a kényelmes fizetési lehetőségek (az óvodai befizetésektől a nyugdíj megérkeztéig) miatt is megérné – piaci vagy alap – bankszámla megnyitása. Mindemellett egyes csoportok számára az alapszámla jövő januártól ingyenesen is elérhető lehet. A fizetési számlával már rendelkezőknek is érdemes időről időre áttekinteni az aktuális számlahasználati költségeket, és a bankolási szokásoknak, egyéni preferenciáknak megfelelően összehasonlítani az egyes számlaajánlatokat. A pénzügyi intézmények sokszor e számlahasználati ügyfélprofilok alapján alakítják ki díjszabásukat, így fontos, hogy a fogyasztó már a számlaválasztás előtt tudja: körülbelül mennyi, milyen összegű és típusú tranzakciókra használná számláját.

Ha valaki váltana, a legolcsóbb, s legegyszerűbb először jelenlegi pénzügyi intézménye kínálatát áttekinteni kedvezőbb számlatermékekért. Ha bankváltásra is sor kerülne, célszerű előzetesen tanulmányozni a meglévő, illetve a kiválasztott pénzügyi intézmények bankszámlazárási, illetve nyitási előírásait. Egyes bankszámlák nyitása például feltételhez (például valamilyen összeg befizetése) vagy életkorhoz (tanulói vagy nyugdíjas jogviszonyhoz) kötött, bankszámlazárásnál pedig rendszerint felmondási idővel és járulékos költségekkel is számolni kell.

Segít a bakszámlaválasztó

Az MNB Bankszámlaválasztója, amely a számlák összehasonlítását segíti, Magyarországon az egyetlen olyan teljes körű (valamennyi lakossági bankszámlát kínáló pénzügyi intézmény összes termékét felölelő), ingyenes, független alkalmazás, amelyhez a piaci szereplők jogszabály alapján nyújtanak naprakész adatokat. A jegybank fogyasztóvédelmi honlapján elérhető program az ügyfelek bankolási szokásainak megfelelő profil és a lakóhelyük szerinti megye szerint mutatja be a számukra elérhető bankszámla-kínálatot. Pár egyedi bankolási paraméter megadásával az alkalmazás a bankszámlákhoz kötődő havi átlagköltséget is kiszámítja. A bankszámla-váltásról az MNB honlapján további hasznos információk is olvashatók.

Hunyor Erna Szofia, Pr7/MNB
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó