Lázár: Magyarország elküldi kvótajavaslatait a szlovák EU-elnökségnek
A magyar kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatos javaslatait Szlovákiának, amely „B tervet” készít a migrációs válság megoldására.
Utoljára frissítve: 2016. november 3. 15:05
2016. november 3. 15:00

Ezt közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Bejelentette, hogy elkészült az alaptörvény szövegezése, így minden akadály elhárult, hogy november 8-án megszavazzák az alaptörvény-módosítást.

Lezárult az alaptörvény szövegezése, minden akadály elhárult, hogy november 8-án megszavazzák a beterjesztést – jelentette be a Lázár János a Kormányinfón, hozzátéve, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy mi döntsük el, ki tartózkodhat hazánkban. Reményét fejezte ki, hogy a pártok megszavazzák a módosítást és erre kérte az ellenzéki képviselőket is.

A kötelező kvóták ügyében elmondta, hogy Európa feladata nem a bevándorlók szétosztása, hanem az, hogy megakadályozza a bevándorlást, ehhez hatékony határellenőrzés kell. A kormány álláspontja a kötelező kvóták ügyében nem változott, továbbra is az önkéntes befogadást támogatja, valamint azt, hogy álljon vissza a schengeni határellenőrzési rendszer Olaszországban és Görögországban.

 A téma még mindig napirenden van az Európai Bizottságban, de szlovák elnökség lehetőséget kapott, hogy egy B tervet tegyen az asztalra és ebben Magyarország is részt kíván venni a kötelező kvóta elutasításával.

A kormány sérelmezi, hogy meghosszabbították a határellenőrzést Magyarország és Ausztria között és úgy néz ki, hogy az osztrákok tartós ellenőrzésre rendezkednek be,ami ellentétes a magyar választók érdekeivel, de az európai alapeszmékkel is.

A kormány kéri emellett, hogy a magyar határon épült kerítésre fordított forrásokat „tudják be a magyar szolidaritásba” – ismertette a tárcavezető.

A kohéziós pénzek esetleges felfüggesztésével kapcsolatban elmondta, hogy ha Olaszország meg akarja nyitni az alapszerződés vitáját, annak nincs akadálya.

Terítéken az Adócsomag

Lázár János a pénteken benyújtott őszi adócsomagról elmondta, hogy a kormány célja az adóbürokrácia és így az adóbevallásokra fordított idő csökkentése, mert hazánkban aránytalanul többet kell foglalkoznia a vállalkozóknak adóbevallással, mint a környező országokban. Elmondta, hogy nem rendszerszintű reformokról van szó, hanem egyszerűsítésekről.

A kormányhoz beérkezett a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslata, amelyet megvitatnak majd. Ez többek között tartalmazza az atipikus foglalkoztatás bővítését, vendégmunkások biztosítását hiányszakmákban és differencializált járulékcsökkentés. A VOSZ szerint rendezni kell a vasárnapi pótlék kérdését a kiskereskedelemben.

Lázár János elmondta, hogy a járulékcsökkentésről elkezdődik egy konzultáció, amely megalapozhat egy hosszabb távú béremelést. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy lehetőséget lát arra, hogy öt éven belül akár 40 százalékkal emelkedjenek a fizetések. Az elmúlt években az ország úgy tudott versenyképes maradni, hogy alacsonyak voltak a bérek, ám ma már ez tarthatatlan, mert a hazai munkaerő el fogja hagyni az országot.

A gazdasági versenyképességet és jövedelmek emelkedését is támogatni kell. Felelős döntéseknek kell születnie, amelyeket hosszú éveken kell tartani, majd felsorolta a 2010 óta elért gazdasági eredményeket. A munkanélküliség félmillióról, 11,6 százalékról 226 ezerre, öt százalék alá esett hat év alatt.

Lázár emlékeztetett, 3 százalék alatt már munkaerőhiányról beszélünk. A foglalkoztatottság ugyanebben az időszakban 53 és 67 százalékra emelkedett, ami példátlan teljesítmény. Történelmi mélyponton az államháztartási hiány, megfelelünk az EU követelményeinknek.

Hazugság az Európa Tanács jelentése

Hazugságnak tartja a kormány az Európa Tanács jelentését, amely szerint a magyar hatóságok esetenként nem megfelelően bántak a menedékkérőkkel - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelentés állításai nem igazak - jelentette ki a tárcavezető, aki szerint politikai elfogultság állhat a dokumentum mögött.

A kormány többször is kérte az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg azokat a jelentéseket, amelyek próbálják elmarasztalni Magyarországot a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. A minisztérium álláspontja szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot - közölte.

Ha egyetlen ember is veszélyben van a 3-as metrón, azonnal le kell állítani

Ha egyetlen ember is veszélyben van a 3-as metrón, akkor azonnal le kell állítani, ennek megítélése azonban nem politikai, hanem szakmai kérdés - közölte Lázár János csütörtökön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a veszély elhárítását, továbbá a vonal és lehetőség szerint az állomások felújítását jelölte meg célként, hozzátéve, eddig 200 milliárd forintot biztosítanak a projekthez. Ha a forrás nem elegendő, akkor a kormány kész újabb segítséget nyújtani - tette hozzá.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta: a metrófelújítás nem lehet politikai játszma kérdése.

A kabinet fel van készülve arra az esetre, ha a főváros leállítja a vonalat és kész segíteni a helyzet kezelésében - mondta.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó