Látogatóközpont a temetőben
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából átadott intézmény nemzeti emlékhely, amely egyebek mellett az ott nyugvó '56-osok történetét mutatja be.
2016. november 4. 18:30
A látogatóközpont tervezésének előzményei a 2000-es évek végén kirobbant táblabotrányig nyúlnak vissza, amikor kiderült, hogy a Rákoskeresztúri Újköztemető nemzeti gyászparkjában olyan dicsőségtáblák voltak felállítva, amelyeken köztörvényes és háborús bűnösök neve is szerepelt – idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója az MTI-nek.
 
„Ez volt az első gondolatébresztő, hogy ezeknek a parcelláknak a történetét, az ott nyugvók életét fel kell dolgozni és nem feltétlenül táblákon kell megjeleníteni” – tette hozzá.
 
A gyászpark – a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellákkal – 2014-ben teljesen megújult, illetve úgy alakították ki a 297-es parcellát, hogy az később helyet adhasson a látogatóközpontnak. „Ezeket a parcellákat már akkor egységes szerkezetben újítottuk fel, közműveket létesítettünk, automata öntözőrendszerrel, egységes megjelenésű táblákkal, padokkal láttuk el őket” – emlékeztetett a főigazgató.
 
Idén a forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva, kormányzati támogatással alakították ki a temetői térbe szervesen illeszkedő látogatóközpontot, amelynek kivitelezésével – nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként – a Budai Műemlék Felújító Kft.-t bízták meg.
 
Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy a legnagyobb kihívást a rendkívül rövid idő jelentette, hiszen az első kapavágástól az átadásig öt hónap állt rendelkezésére a kivitelezőnek.
 
„Ez a látogatóközpont hangsúlyozottan nem múzeum, mert nem egy magáért beszélő épületet akartunk létrehozni, hanem egy olyat, amely feldolgozza az ott nyugvók életét a Kisfogház történetével együtt” – emelte ki a főigazgató.
 
A belső terekben hat interaktív felületet helyeztek el, amelyeken az érdeklődők különböző menüpontok közül tudnak válogatni. Tájékozódni lehet például az 1956-os eseményekről, a Kisfogház történetéről, a gyászparkban nyugvókról, de megtalálható az elérhető anyagok között a Jovánovics-emlékmű teljes leírása, valamint rengeteg filmanyag és archív felvétel is.
 
Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy a tartalomfejlesztés komplex feladat volt, amelyre külön történészbizottságot hoztak létre. „A tartalomfejlesztés egy folyamat, amely most elindult, de folyamatosan bővül majd a friss kutatások eredményeivel” – tette hozzá.
 
A belső térben csak az interaktív felületek találhatók, de úgy lett kialakítva, hogy alkalmas legyen alternatív vagy kihelyezett történelemórák megtartására is.
 
Az oktatók munkáját projektor és kivetítő is segíti.
 
Radnainé Fogarasi Katalin azt is elmondta, hogy az épület küllemének kialakításakor fontos szempont volt, hogy ne legyen hivalkodó, simuljon bele a 297-es parcella világába. A két oldalfal úgynevezett zöldfal, vagyis növényzettel van felépítve, ezért tavasszal egy összefüggő zöld felületté alakul majd ad a központ és ezzel teljesen bele is olvad majd környezetébe. A két szemközti oldal üvegből készült.
 
„Az volt a cél, hogy nagyon 21. századi, minden technikával rendelkező, de egy szürke, érdes felületű, inkább nyomasztó hatást keltő épületet alkossunk, hiszen egy ilyen látogatóközpontot nem is lehetne máshogy elképzelni” – részletezte a főigazgató. Azt is elmondta, hogy a látogatóközpont minden nap nyitva tart majd, várja a szervezett csoportokat és az egyéni látogatókat egyaránt. Nyitvatartási időben a temető főbejáratától félóránként induló NÖRI kisbusz szállítja majd az érdeklődőket a gyászparkba, illetve a Kisfogházba.
 
A látogatóközpontnak saját honlapja is lesz, amely november végétől érhető el.

MTI
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó