1956 - Méltó megemlékezés Stockholmban
A Múzeum fogadótermében közel háromszáz vendég együtt emlékezett azokra az őszi napokra, amelyek megrengették a világot.
2016. november 6. 16:19

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját Magyarország Stockholmi Nagykövetsége a svédországi magyarokkal és a meghívott vendégekkel méltón ünnepelte. Az esemény a Stockholm központjában felállított szabadtéri fotókiállítással kezdődött, amely a követség szervezésében jött létre, majd a stockholmi Armé Museum, azaz a Hadsereg Múzeumában tartott nemzeti ünnepi fogadással folytatódott. A fotókiállítást három hétig lehet megtekinteni. 

Az alkalomra ünnepi meghívott volt Magyarországról Mártrai Márta Háznagy asszony. Svéd részről  pedig Tobias Bilström, a svéd Riksdagen elnökhelyettese. A vendéglátó Makkay Lilla nagykövetasszony ünnepi megnyitója után beszédet mondtak a meghívottak. 

A kiállítás segítségével hatvan év távlatából nézhetett vissza az 56-os történelmi eseményekre a svéd járókelő. A több, mint tíz kivilágított panelre elhelyezett történelmi fotók segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhettek az akkori fergeteges napokba. Mondhatnánk, hatása volt a képeknek. Mintha a békés őszi hétköznapok stockholmi sétálói között rövid időre ott lettek volna a pesti srácok és a házak között masírozó szovjet tankok. Szinte hallani lehetett, amikor a magyar lyukas zászlót lengető fiatalok örömujjongásba törtek ki.

A kezében Kaslasnyikov gépfegyvert tartó Szalay Ilona mosolyára pedig - Anders Engman svéd fotoriporter fotójának köszönhetően - lecövekeltek a nézők. Egyébként Engman, aki  immár kamerájával beírta magát a magyar történelembe, díszvendégként október 23-án Magyarországon részt vett a nemzeti ünnepen.

A Múzeum fogadótermében közel háromszáz vendég együtt emlékezett azokra az őszi napokra, amelyek megrengették a világot.  Mátrai Márta Házelnök asszony történelmi visszaemlékezése felelevenítette a magyar nemzet két háború közötti gondjait. Méltatta az ötvenhatos forradalmárok politikai igazságtételért és a totalitárius rezsim megszűntetéséért tett törekvéseit.  A jelenhez kapcsolódóan pedig a Háznagy asszony tisztelettel kért minden svédországi magyart arra, hogy „segítse és támogassa Magyarország és Svédország közötti jó kapcsolatok kialakítását és ápolását minden szinten”. 

Tobias Bilström elnökhelyettes beszédében kiemelte a forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségét. Dicsérte az´56-osok hősiességét. Szerinte a forradalom nagy befolyással bírt Európa helyzetére.

Beszélgetés Anders Engman, ´56-os svéd fotoriporterrel

Anders Engman, svéd fotoriporter négy napig tartózkodott Budapesten, amikor a diákok békés tüntetése felkeléssé torkollott. Az akkori Life magazin svéd megfelelője adott megbízást arra, hogy mint szabadúszó fotoriporter utazzon a történések középpontjába. Engman anno Ulf Nilsson tudósítóval együtt küldte a híreket Svédországba.

Megkérdeztük, hogyan foglalná össze röviden mindazt, amit akkor kamerájával a kezében átélt. Engman gondolkodás nélkül válaszolt. Számára nagy megtiszteltetés volt, hogy ott lehetett az eseményeken, mondta. A hangulat euforikus volt. Azt mondta, soha nem fogja elfelejteni az emberek lelkesedését. Még most is látja, hogy milyen bátran harcoltak és bíztak a változásban. Amikor visszaemlékezik, a magyarokkal való együttérzés önti el. Bevallotta, a beszélgetés pillanatában is elérzékenyül; „messze voltatok akkor, de közel is voltatok hozzánk. Mi svédek úgy éreztük, veletek vagyunk”. Engman hozzátette, hogy örömmel meg szomorúsággal is gondol 1956-ra. Örömmel, mert valahogyan otthon érezte magát Budapesten, szomorúan, mert sajnos sokan elestek a túlerővel szembeni harcokban.

Politidou Mária, Stockholm
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI