Fidesz-kérés: Segítsetek megvédeni az országot
A Fidesz-frakció szerint a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, ezért nem indokolt, hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítást megelőzően szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről – mondta Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a Házbizottság hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján.
2016. november 7. 16:59

Elmondta: a Jobbik kérésére rendkívüli ülést tartott a Házbizottság, mert az ellenzéki párt kezdeményezte, hogy a letelepedési kötvény megszüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatukat az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel úgy tárgyalja, hogy a szavazást még kedden, az alaptörvényről szóló határozathozatal előtt tartsák meg. Kósa Lajos ugyanakkor jelezte, a Házbizottság nem támogatta ezt a kezdeményezést, a Fidesz-frakció megítélése szerint semmi indoka nincs a rendkívüli tárgyalásnak. „A letelepedési kötvény az egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk azt, hogy ezt összekössük bármivel” – jelentette ki a frakcióvezető.

Szerinte Magyarország védelmét és a hazaszeretetet nem lehet feltételekhez kötni. Úgy vélte: a letelepedési kötvény átmeneti konstrukció, amire 2010 és 2012 között, amikor „nagyon nagy bajban volt Magyarország” és a külső finanszírozást minden eszközzel biztosítani kellett, szükség volt, de ma már ez okafogyottnak tűnik. Jelezte: a kormány be fogja hozni a parlament elé azt a javaslatot, ami átfogóan értékeli Magyarország külső finanszírozását, és ennek keretében a letelepedési kötvény ügyéről is tudnak majd dönteni.

Kósa Lajos megerősítette, hogy a Fidesz-frakció megszavazza az alaptörvény módosítását, és arra kért minden képviselőt, illetve frakciót, hogy a keddi szavazás alkalmával „ne különböző követelésekkel álljon elő, ne zsaroljon, hanem szeresse a hazáját”, és segítsen Magyarországot megvédeni a betelepítési kvótától.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfőn egyhangú szavazással döntött arról, hogy visszavonja múlt szerdai döntését, amely az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég működési területét terjesztette volna ki.

Hozzászoktak, hogy a szocialisták becsapják az embereket

A Fidesz frakcióvezetője a kvótareferendummal kapcsolatos alaptörvény-módosítás támogatására szólította fel a parlamenti pártokat hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Azzal is indokolt, hogy az Európai Tanács újra napirendjére tűzte a kötelező betelepítési kvóta kérdését.  A kormánypárti politikus azt mondta, ahhoz már hozzászoktak, hogy a szocialisták becsapják az embereket, ugyanis annak ellenére nem támogatják a módosítást, hogy pártelnökük korábban a kvótaellenes törvény támogatásáról beszélt. Hozzátette: a Jobbik elnöke még áprilisban hazaárulónak nevezte azokat, akik nem szavazzák meg az alaptörvény-módosítást. Azt mondta, a haza védelme feltétlen, aki feltételhez köti, az zsoldos, hazaáruló.  Az alaptörvény módosítását bármilyen feltételhez kötni a hazaárulással egyenértékű – fogalmazott Kósa Lajos.

Az albérlő és a betörő közötti különbséghez hasonlította az illegális bevándorlókat és a letelepedési kötvényt vásárlókat, utóbbival kapcsolatban jelezte: felülvizsgálja a kormány ezt a rendszert.  Tuzson Bence hangsúlyozta, az alaptörvény módosítása 50-100 évre határozza meg az ország sorsát, míg a letelepedési kötvény megszüntetése egy rövid távú gazdasági kérdés. A népszavazáson 3,3 millióan szavaztak a kvóta ellen, egy új egység jött létre Magyarországért, egy nemzeti egység, és ha ennyien szavaztak egyféleképpen, az kötelezettséget ró az Országgyűlésre – magyarázta. Szerinte az alaptörvény képes a legmagasabb szinten biztosítani Magyarország védelmét. Úgy látta, a Jobbik ugyan egyetért a módosítás szövegével, de napi politikai érdekből nem támogatja azt. Tuzson Bence azt kérte a Jobbiktól, álljanak ki a magyar emberek érdekében, támogassák az alkotmánymódosítást.


A BM készítsen jelentést a paramilitáris szervezetekről!

A bőnyi rendőrgyilkosságról és a magyarországi paramilitáris szervezetekről szóló részletes jelentés készítésére kéri a Belügyminisztériumot (BM) Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: azt kéri majd a BM-től, részletesen tárja a rendészeti bizottság elé a rendőrgyilkosság körülményeit, valamint azt is, milyen paramilitáris szervezetek vannak Magyarországon, és ezek milyen parlamenti pártokkal tartanak kapcsolatot, továbbá milyen veszélyt jelentenek az ország biztonságára. Kósa Lajos aggasztónak nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek néhány ilyen szervezetet a Jobbikhoz kötnek. Példaként említette a Magyar Nemzeti Arcvonalat, amelynek „vezetésével Vona Gábor is tartott kapcsolatot”, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. A frakcióvezető a hetedik alkotmánymódosításról is beszélt, amelyről kedden szavaz az Országgyűlés. Jelezte, a szövegben egyetértés van a négypárti egyeztetésen részt vettek között.
 

MTI