’56 a nyugatot is megmentette a kommunizmustól
Az 1956-os forradalom és szabadságharc lényegében megmentette a nyugati világ több országát attól, hogy ott a kommunizmus hatalomra kerüljön – vélekedett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, egy könyvbemutatón.
2016. november 7. 21:21

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Kovrig Béla Nemzeti kommunizmus és Magyarország című könyvének bemutatóján a KDNP elődpártja, a Demokrata Néppárt történetét felidézve kiemelte: a párt által megfogalmazott eszmeiség azért nem tévesztett irányt, mert az egyház társadalmi tanítására épült. Ez az eszmeiség az, amely a mai polgári, keresztény és nemzeti oldal számára egyfajta előképként vállalható – tette hozzá.

Semjén Zsolt a keresztényszociális mozgalmak idejéről szólva elmondta: „a diadalmas kapitalizmussal” szemben megjelent a keresztényszociális gondolat. A Rerum Novarum pápai enciklikát lefordították a politika nyelvére, kísérletet téve, hogy bemutassák: az óriási eredmények mellett óriási hiátusok is vannak. Ezzel szociális alapon mondtak kritikát a liberalizmusról és a vadkapitalizmusról – mondta a politikus.

Szólt az 1947-es választásokról és a Barankovics-párt heroikus küzdelméről a kommunizmussal szemben. Mint mondta, egyöntetűen szembeszálltak a faji és osztályalapú szocializmussal, annak hasonlóságát felmutatva.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 1956 februárjában jelentették be a Demokrata Párt újjászervezését. Kovrig Béla zseniális megállapításai között említette, hogy a néhány nap után levert forradalomról a heroizmus maradt meg a nemzet emlékezetében. Olyan étosz és kép maradt meg a nemzet egységéről minden szempontból, ami mindenki számára vállalható és nem kiradírozható a magyar történelemből – fogalmazott.

Azáltal, hogy 200 ezer embert elüldözött a kommunista rendszer, a magyar forradalom és szabadságharc lényegében megmentette Európát az eurokommunizmustól és több országot attól, hogy a Szovjetunió támogatásával, demokratikus választáson a kommunisták kerüljenek hatalomra.

A szovjet tankok brutalitása és a távozók beszámolói „kinyitották a szemeket” – mondta Semjén Zsolt, aki szerint a nyugatiaknak „térden állva kellene hálát adniuk a magyaroknak, hogy megmentették őket a kommunizmustól”.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó