’56 a nyugatot is megmentette a kommunizmustól
Az 1956-os forradalom és szabadságharc lényegében megmentette a nyugati világ több országát attól, hogy ott a kommunizmus hatalomra kerüljön – vélekedett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, egy könyvbemutatón.
2016. november 7. 21:21

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Kovrig Béla Nemzeti kommunizmus és Magyarország című könyvének bemutatóján a KDNP elődpártja, a Demokrata Néppárt történetét felidézve kiemelte: a párt által megfogalmazott eszmeiség azért nem tévesztett irányt, mert az egyház társadalmi tanítására épült. Ez az eszmeiség az, amely a mai polgári, keresztény és nemzeti oldal számára egyfajta előképként vállalható – tette hozzá.

Semjén Zsolt a keresztényszociális mozgalmak idejéről szólva elmondta: „a diadalmas kapitalizmussal” szemben megjelent a keresztényszociális gondolat. A Rerum Novarum pápai enciklikát lefordították a politika nyelvére, kísérletet téve, hogy bemutassák: az óriási eredmények mellett óriási hiátusok is vannak. Ezzel szociális alapon mondtak kritikát a liberalizmusról és a vadkapitalizmusról – mondta a politikus.

Szólt az 1947-es választásokról és a Barankovics-párt heroikus küzdelméről a kommunizmussal szemben. Mint mondta, egyöntetűen szembeszálltak a faji és osztályalapú szocializmussal, annak hasonlóságát felmutatva.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 1956 februárjában jelentették be a Demokrata Párt újjászervezését. Kovrig Béla zseniális megállapításai között említette, hogy a néhány nap után levert forradalomról a heroizmus maradt meg a nemzet emlékezetében. Olyan étosz és kép maradt meg a nemzet egységéről minden szempontból, ami mindenki számára vállalható és nem kiradírozható a magyar történelemből – fogalmazott.

Azáltal, hogy 200 ezer embert elüldözött a kommunista rendszer, a magyar forradalom és szabadságharc lényegében megmentette Európát az eurokommunizmustól és több országot attól, hogy a Szovjetunió támogatásával, demokratikus választáson a kommunisták kerüljenek hatalomra.

A szovjet tankok brutalitása és a távozók beszámolói „kinyitották a szemeket” – mondta Semjén Zsolt, aki szerint a nyugatiaknak „térden állva kellene hálát adniuk a magyaroknak, hogy megmentették őket a kommunizmustól”.

MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Csak magára számíthat a magyarság
  Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar vezetőknek tisztában kell lenniük a magyar történelmi fejlődésből adódó sajátságokkal és a néplélekkel, hiszen utóbbiak behatárolják, hogy milyen döntések és stratégiák lehetnek sikeresek hazánkban.
 • Bayer Zsolt: Brexit
  Bár a hazai ellenzéki „újságok” szerdán még arról deliráltak, hogy „zárul az olló” a konzervatívok és a munkáspártiak között, csütörtök este Johnsonék kiütéses győzelmet arattak.
 • Tiszta viszonyok jöhetnek jövőre a hazai egészségügyben
  Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár a héten megszavazott új társadalombiztosítási járuléktörvény kapcsán.
MTI Hírfelhasználó