Elsöprő konszenzus a minimálbér emelése mellett
A lakosság döntő többsége támogatja a Kormány minimálbér-emelési terveit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.
2016. november 14. 14:29

A kutatóintézet egy korábbi, vállalatok körében készült kutatása arra is rávilágított, hogy a magyar vállalatok jelentős többsége szintén egyetértene a minimálbér emelésének koncepciójával.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016. október 11-ei bejelentése alapján a Magyar Kormány 15 százalékos minimálbér-emelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést javasol jövőre, továbbá 25 százalékkal nőhet a garantált bérminimum is. Az alapvetően kedvező szakmai fogadtatás mellett a politikai és a gazdasági szereplők eltérően reagáltak a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása ezúttal a javaslat társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.

Az eredmények alapján elsöprő a minimálbér-emelés támogatottsága. Kérdésünkre a válaszadók 93 százaléka reagált úgy, hogy egyetért a javaslattal. Kiderült az is, hogy a terv megítélése lényegében független a politikai preferenciáktól; a kormány javaslata egyaránt népszerű a politikai önbesorolás szerinti bal- és jobboldali, valamint középen álló választópolgárok között.

Amellett, hogy kifejezetten magas a minimálbér-emelés lakossági támogatottsága, a Századvég egy korábbi, 2016. októberében, a hazai vállalatok körében készült kutatásából az is kiderült, hogy a vállalati szféra is üdvözölné a minimálbér emelését. A megkérdezett cégek több mint kétharmada (69 százaléka) értene egyet egy ilyen lépéssel. A kutatás rámutatott arra is, hogy bár minden cégtípus esetén a többség támogató, mégis leginkább a szolgáltató és a kereskedelmi cégek, valamint a legkisebb és a legnagyobb vállalatok körében népszerű a minimálbér emelésének koncepciója.

Módszertan:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. november 12–13. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

szazadveg.hu