Egymásnak esett a DK és az LMP
A DK politikusa kollaboránsnak nevezte az LMP-t az alkotmánybírák megválasztása miatt, az LMP azonban hazugsággal vádolta a pártot és kiállt a kedden megválasztott tagok mellett.
Utoljára frissítve: 2016. november 22. 17:41
2016. november 22. 15:09

Varju László, DK alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a szavazással tovább nő a kormány hatalma, ami ellentétes az ország érdekeivel és azokéval, akik le akarják váltani. Értékelése szerint az LMP "kiiratkozott az ellenzéki pártok soraiból", ezért - mint mondta - jelképesen fideszes párttagkönyveket ajánl a két társelnöknek, akik meg is jelentek a sajtótájékoztatón a teljes LMP frakció kíséretében.  Ezt Szél Bernadett társelnök azzal indokolta, hogy szeretnének válaszolni a DK kérdéseire, s kíváncsiak, mi alapján használnak olyan súlyos jelzőt, mint például a kollaboráns.

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke azt mondta: ha lesz olyan tény, ami megkérdőjelezi a független ítélethozatalt, akkor elgondolkodik, azonban most védelmére kel a bíráknak. Kifejtette: a DK az elmúlt napokban csak a bírák és a párt elleni hangulatkeltéssel foglalkozott. Szerinte az ellenzékkel ma az a baj, hogy egymástól szeretne elvinni szavazatokat és nem a kormánytól.

Varju László válaszul alkalmatlannak nevezte a megválasztott tagokat, bírálva Schanda Balázs egyházzal kapcsolatos egyik írását, továbbá Szabó Marcel és Horváth Attila személyét.

Szél Bernadett ugyanakkor azt felelte: a kormány akkor is működött volna, ha az Alkotmánybíróság kevesebb taggal folytatja munkáját, most viszont van esély arra, hogy az emberekhez közelebb álló döntések szülessenek. Megjegyezte azt is, hogy a DK maga is több alkalommal fordult az Ab-hez, ezt azonban Varju László visszautasította.

A vitán megjelent Schiffer András, az LMP volt társelnöke is, aki hazugsággal vádolta a DK-t, majd sorra vette és visszautasította a bírák személyét ért kifogásokat. Egyúttal hitványnak és alávalónak nevezte, amit a DK tesz. "Gyakorlatilag egyházellenes indulatokat szítanak fel, azt csinálják, amit az AVH-s szellemi elődeik" - fogalmazott.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője visszautasította a DK vádjait, mondván: a Demokratikus Koalíció nem tudja elképzelni, hogy van egy olyan parlamenti párt, amely az elvei szerint politizál.

--------------------------------------------

Az alkotmánybírók megszavazása miatt a parlamenti sajtószobában esett egymásnak az LMP és a DK. Az ökopárt frakciója ugyanis testületileg megjelent egy DK-s képviselő sajtótájékoztatóján. Varju László itt a Fidesz kollaboránsának nevezte az LMP-t, és jelképesen fideszes párttagkönyveket ajánlott az LMP két társelnökének. A vitába menet közben Schiffer András, az LMP volt frakcióvezetője is bekapcsolódott.

„Ezt az Országos Környezetvédelmi Tanács – nem Szabó Marcel – elküldték a házelnöknek. Ezek után Szabó Marcel javaslataiból semmi nem került be az alaptörvénybe” – próbálta elmondani Schiffer András volt LMP-s társelnök, de a DK-s Varju László folyamatosan szavába vágott.

„Vigyázzon, mert önt is ki fogják tiltani, mint Gréczy Zsoltot, a Parlamentből” – mondta Varju.

Schiffer csak annyit válaszolt: „Nem érdekes, nekem nem baj, hogyha kitiltanak.”

A volt LMP-társelnök szerint a DK azt állította, hogy Schanda Balázs részt vett „a vallásszabadságot eltipró” egyház törvény elkészítésében. Schiffer közölte a DK-s politikussal: „Varju úr, ön hazudik”.

Varju hamar rákontrázott: „Ön hazudik, kedves Schiffer úr”.

------------------------------------------------------

Schiffer: Aljas, szemét és hazug, amit a többi ellenzéki párttól láttunk

Az országgyűlési törvény szól az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságokról, nem az AB-törvény, így tévesen hivatkozik az MSZP frakcióvezetője arra, hogy törvénytelen volt a bírák jelölése – hangsúlyozta Magyarország élőben című műsorban Schiffer András. A szocialista Tóth Bertalan szerint ugyanis az eseti bizottságban helyet foglalók létszáma nem haladta meg a minimális kilenc főt, és azt állítják, jogsértő lehet a bírák megválasztása. Az LMP kijelentette: pártja nem adta fel ellenzéki elveit, hanem hozzájárult az Alkotmánybíróság hiteles működésének fenntartásához.

„Tessék leadni a mandátumot, én leadtam. Tessék leadni a mandátumot, kijönni a parlamentből, és ne tessék alkotmánybírósági beadványokkal bombázni a szerintük illegitim Alkotmánybíróságot. És főleg ne tessék kiadni a DK-nak, Együttnek, MSZP-nek hozsannázó közleményeket éppen az ellenzék számára kedvező alkotmánybírósági ítéletek kapcsán. Innentől kezdve az egész aljas, szemét, hazug, képmutató reakciósorozat, amit láttunk ezektől a pártoktól” – véli az LMP volt társelnöke.

MTI - HírTV
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
  • Hazánk megvédi a gyerekeket a genderterrortól
    Szánthó Miklós: Nyíltsisakos támadójátékkal: kíméletlenül le kell rántani a leplet a csirkefogó-vigyorú jóemberkedésről. A liberális felfogás már jó ideje elszakadt az egyén valódi tiszteletétől, mely a jogok és kötelességek egyensúlyát jelenti. Az egyedüli cél ma az, hogy bármilyen emberi vágyat, késztetést emberi joggá transzformáljanak, függetlenül annak erkölcsi tartalmától és közösségre – ideértve a gyermekeket is természetesen – gyakorolt hatásától.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
MTI Hírfelhasználó