Renzi öngólja lehet a következő nagy meglepetés
Az egész világ az olasz alkotmánymódosítással van elfoglalva, melyről egy referendum keretében kérik ki az olasz polgárok véleményét december 4-én. De valójában mennyi az esélye az 1945 óta instabil rendszer átformálásának? Matteo Renzi olasz miniszterelnök teljhatalmáról vagy kudarcáról szól az év végi népszavazás, melynek sorsdöntő következményei lehetnek az olasz belpolitikában?
2016. november 23. 14:36

Olaszországot a második világháború óta eltelt 71 év alatt 63 kormány irányította, az olasz parlament pedig évek óta a sikertelen reformkísérleteitől visszhangzik. Viszont a december 4-i referendum kiírásával hirtelen minden elégedetlen politikus álma valóra válhat: a pártok szétszakadtak, Renzit már saját kormánya sem támogatja egyöntetűen, a jobb- és baloldal pedig karöltve próbálja megbuktatni a miniszterelnököt.

Sokan a Brexitnél és Donald Trump megválasztásánál is fontosabb eseménynek tartják az olaszországi referendumot, más néven az “Italexitet”, melynek fejleményei és következményei fordulópontot jelenthetnek az olasz kormányzásban – szerepel a The Local elemzésében.

Miért tartanak referendumot? Mi a tétje?

A népszavazás során olyan alkotmánymódosításokról dönthetnek a szavazók, melyeknek segítségével stabilabb és hatékonyabb kormányzást biztosíthatnak a vezető pártoknak.

A változtatások után a képviselőház és a szenátus kétkamarás, kiegyenlített erőviszonyát egy új dinamikájú rendszerre cserélnék. A szenátus jogalkotó szerepkörének csökkenésével a kormány megyei szinten is magához rántaná az irányítást: a szenátorok számát a harmadára csökkentenék, és megválasztásuk helyett a kormány megyei tanácsaival jelöltetnék ki őket.

Ezek a politikai döntések meghaladják egy átlagos választó tudását és érdeklődését, de Renzinek nem volt választása: az olasz kormány olyan elenyésző többséggel szavazta meg a változtatásokat, hogy a törvények értelmében népszavazásra kell bocsátani a kérdést.

Az uniós tagság is kockán forog?

Rengeteg elemző a Brexithez hasonlítja az olasz alkotmánymódosításról kiírt referendumot, pedig csak abban hasonlítanak egymásra, hogy a britek szélsőséges UKIP pártja mellett az olaszoknál is egyre népszerűbb az euroszkeptikus ellenzék, az Ötcsillagos Mozgalom.

De a britekkel ellentétben az olasz EU-ellenes párt már nem lobbizik az unió azonnali elhagyásáért, mivel belátták, hogy nem találnának elég támogatót tervük végrehajtásához.

Brexit, Trump, Italexit

Renzi ellenfelei a nemzetközi sajtó segítségével már jó ideje párhuzamot emlegetnek a három esemény között, pedig csak az intézményellenesség közös bennük. És ezt viszonylag szolidan hangoztatják.

Az ötcsillagosok Grillója Trump győzelmével arra emlékeztetett, hogy nem lehet hinni a médiának és a felméréseknek, hiszen az Egyesült Államokban is elszámolták magukat. Matteo Salvini az Északi Ligából pedig ezt üzente a milliárdos győzelme után: “Most rajtunk a sor”.

De amíg az amerikai és brit szavazás eredményét a status quo elleni forrongás késztette, Olaszországban egyik párt sem ilyen szélsőséges. Az olaszok többsége számára Renzi a politikai elit megtestesítője, de egy referendumon már nem olyan egyszerű eldönteni, hogy ki az elit: akik nem akarnak változásokat a bürokráciában, vagy azok, akik reformokra törekednek? – kérdezte a szavazóktól az olasz miniszterelnök egy Rai TV-s friss interjúban.

Érvek és ellenérvek a népszavazásnál

A módosítással egyetértők úgy gondolják, hogy Olaszország hatékonyabban működhet a referendum megszavazása után. A változások ellenzői viszont attól tartanak, hogy olyan létfontosságú fékeket és ellensúlyokat likvidálnának, amik eddig kordában tartották az elnyomó hatalom kiteljesedését.

Renzi azzal érvel, hogy a változásokkal lecsökkentenék a fizetett politikusok számát és a bürokrácia is csökkenne. De az ellentábor szerint a kétkamarás rendszer megszüntetésével tejhatalmat adnának Renzi kezébe, akit ezután legalább négy évig nem lehetne leváltani.

Mivel a legtöbb szavazó nem mélyült bele a képviselőház és a szenátus rejtelmeibe, a referendum kissé leegyszerűsödött: immár arról szól, hogy ki szereti Renzit és ki akarja leváltani.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a római parlament felsőházában

Az olasz ellenzéki pártok Renzi több párttagját is „elcsábították”, és velük együtt arra biztatják az olasz szavazókat, hogy szavazzanak nemmel. Szerintük ezzel bebizonyíthatják, hogy Renzi nem való az ország élére. A háborgók népes csoportjához Silvio Berlusconi Forza Italia nevű pártja is csatlakozott, amely eredetileg támogatta a reformokat, de az év elején mégis átpártolt az ellentáborba.

Mi lesz a válasz?

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros verseny lesz, a referendumot elutasító nemek táborának 40 százalékot, az igeneknek pedig 37-et adnak. Renzi hétfőn még azt hangoztatta, hogy az ország mellette áll, de önbizalma az elmúlt pár hét alatt észrevehetően csökkent.

A szavazásig mindössze két hét van, és sok minden múlhat a Forza Italia szavazóin – közölte Franco Pavoncello római politológus. De a Berlusconi-szavazók mellett a részvételről sem szabad elfeledkezni: a szakember szerint mindenkinek megvan a saját véleménye a kérdésről, így magas részvételre lehet majd számítani.

De véleményét nem mindenki osztja: Luca Verzichelli sienai politológus szerint a szavazók úgy gondolják, hogy nem lehet átlátni az alkotmánymódosítás előnyeit és hátrányait, így nem fognak sokan voksolni.

Mi történik, ha a nemek győznek?

Az alkotmánymódosítások elutasítása után Renzi elvileg lemondana miniszterelnöki pozíciójáról, de a vereség kormányának is óriási problémákat okozhat. Az olasz kormányt már így is bukásra ítélte elhamarkodott ígéretével, hiszen lemondásával – David Cameron brit miniszterelnökhöz hasonlóan – politikai bizonytalanságba sodorná az egész országot. De ha mégis miniszterelnök maradna, akkor nyilvánosan megszegné az olasz népnek tett ígéretét, és ezután nem számíthatna a támogatásukra.

Az intézményellenes Ötcsillagos Mozgalom lehet a nemek többségének igazi nyertese: a humorista Beppe Grillo szervezete rendkívül népszerű a fiatal szavazók körében, és már a második legfontosabb ellenzéki pártnak számítanak Olaszországban. A kormányválság lehetősége és az előre hozott választás már magában győzelem az ötcsillagosoknak, akik a legutóbbi részleges önkormányzati választáson húszból 19 várost hódítottak el, köztük Virginia Raggi új polgármester személyében Rómát is.

A júniusban megválasztott Raggi olimpia-ellenes kampányával szerezte meg Róma polgármesteri pozícióját. Úgy gondolta, hogy a pénzügyi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem lenne szerencsés döntés a nagyszabású olimpiai projekt elkezdése.

Bár Róma új női polgármesterének eddig nem sikerült kellő lelkesedést generálnia a népszavazás kapcsán a római lakosság körében, Renzi ellenzői ennek ellenére úgy gondolják, hogy befolyása még így is a nemek javára billenthetik a referendum mérlegét.

Virginia Raggi, Róma polgármestere egy sajtóértekezleten az olasz fővárosban

Verzichelli viszont úgy gondolja, hogy a nemek többsége nem járna katasztrofális következményekkel. Szerinte Sergio Mattarella köztársasági elnök várhatóan visszautasítja Renzi lemondását, és újból kormányalakítással bízza meg. Ha pedig mégis elfogadja Renzi távozását, akkor gyorsan egy új miniszterelnököt keres majd a helyére.

Mit rontott el Renzi?

Az elemzés szerint Renzi túlbecsülte a „nép szeretetét”. Azt hitte, hogy őt és reformkísérleteit is elsöprő siker övezi, és ezüst tálcán kínálta fel az ellenzéknek az ország irányítását.

Annyira biztos volt saját sikerében, hogy már az év elején bejelentette, hogy a referendum esetleges megbukása után lemond miniszterelnöki pozíciójáról, mivel a mostani olasz törvények szerint lehetetlen rendesen kormányozni. Ezt a kijelentést később visszavonta, de az ellenzék és a publikum nem felejt: most már következetlennek is tartják.

“Renzi már most elvesztette a csatát, a növekvő népszerűségének is befellegzett” – mondta a sienai politológus professzor. Szerinte Renzi eddigi törekvései is gazdasági kudarcba fulladtak, hiszen a munkanélküliségre, a bankválságra és a gazdaság lassú növekedésére sem talált megoldást.

A professzor szerint a miniszterelnök az eredménytől függetlenül alkudozásra kényszerül majd. Ha hatalmon akar maradni, akkor egy hatalmas politikai sikerre is szüksége lesz.

De a háborút még nem vesztette el: a Renzi által elkövetett hibák tipikus “magányos vezetői” problémák, melyeket még jóvá lehet tenni a győzelem után, sőt, az igenek többsége még új lendületet is adhat a mostani olasz kormánynak.

Matteo Renzi a Lampedusa ajtaja – Európa ajtaja nevű emlékműnél az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa szigeten 

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó