Sztrájk akaszthatja meg a karácsonyi bevásárlásokat
Országos demonstrációra készülnek több áruházláncban az alkalmazottak az ünnepek előtti bevásárlási szezonban, hogy felhívják a figyelmet arra, decemberben egyetlen szabad hétvégével sem számolhatnak a bolti dolgozók – értesült a Magyar Idők. A kiskereskedelmi dolgozók a túlóráztatás és a december 24-i nyitva tartás miatt is elégedetlenek. A Fidesz-frakció azt közölte: jogosnak tartják a pihenőidőre vonatkozó igényeket, a kérdést tavasszal tervezik törvénnyel szabályozni.
2016. november 26. 14:23

Összefogás alakul a kiskereskedelemben: országszerte több áruházlánc alkalmazottai azt tervezik, hogy a decemberi bevásárlási szezon néhány napján, előre be nem jelentett időpontokban sztrájkkal hívják fel a figyelmet munkáltatóik kizsákmányoló foglalkoztatási gyakorlatára – tudta meg a Magyar Idők. Több, egymástól független üzlet dolgozója azt sérelmezte: már az év elején arra szólították fel őket, hogy decemberben egyáltalán nem mehetnek szabadságra, sőt, az áruházi munkaidő-beosztások szerint az jellemző, hogy a munkavállalóknak egyetlen szabad hétvégéjük sem lesz karácsonyig.

– A nagy láncok dolgozóinak decemberig ki kell venniük éves szabadságukat, erre általában már az előző év végén utasítást kapnak. Több áruházban arra kell készülnük a munkavállalóknak, hogy az elkövetkező hetekben az amúgy jogosan járó szabadnapokon is be kell menniük az üzletekbe, sőt, többekkel azt közölték: betegállományba sem mehetnek – mondta a Magyar Időknek Turi Ferenc, a Tescótól nemrégiben távozott áruházi vezető.

Vázolta, a munkaerőhiány erősen rányomja a bélyegét a mostani helyzetre, amikor az áruházak a folyamatosan emelkedő forgalomban csak erőn felül tudják kiszolgálni a vásárlói igényeket. Emiatt túlórákkal és különféle korlátozásokkal terhelik a dolgozókat. Akad például, akivel már most közölték, hogy decemberben legalább öt olyan napja lesz, amikor a nyolcórás munkaidőn túl még további négy órát a boltban kell töltenie.

A feszültséget tetézi, hogy a jelenlegi szabályok szerint havonta egy szabad vasárnap jár a bolti dolgozóknak, decemberben azonban ezt a szabadnapot éppen a vasárnapra eső december 25-ére írják ki a láncoknál. Ez azt jelenti, hogy fizetett ünnepnap helyett fizetés nélküli pihenőnapként számolják el a munkavállalóknak karácsony első napját is, úgy, hogy közben a hónapban egyetlen hétvégét sem tölthetnek pihenéssel. Emellett azt is sérelmezik a dolgozók, hogy december 24-én 14 óráig tarthatnak nyitva az üzletek, ami számukra azzal jár, hogy szenteste napján csak késő délután állhatnak neki az ünnepi előkészületeknek.

– Az ország számos pontjáról, nem csupán a Tescóból jelezték igényüket a dolgozók egy olyan alulról szerveződő, közös demonstrációra, amelyben a jogszabály által is lehetővé tett önkéntes munkabeszüntetés eszközével hívják fel a figyelmet a kereskedelmi alkalmazottak kiszolgáltatott helyzetére – közölte Turi Ferenc.

– Nem csupán az élelmiszer-kereskedelemből, hanem gyógyszertárakból, butikokból, plázákból is megkeresték a szakszervezetet, hogy segítsünk megszervezni a figyelmeztető sztrájkot decemberben az emberségesebb bánásmód elérésére. Az ágazatban dolgozók háromnegyede nő, illetve családos ember, akiknek az ünnepek előtt szünnapok nélkül kell helytállniuk. Emiatt különösen érzékenyen érinti őket, hogy még karácsonykor is a fogyasztói társadalom érdekeit kell szolgálniuk. Támogatjuk a komolyabb kezdeményezéseket – jelentette ki kérdésünkre Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, továbbra is ragaszkodnak a hétvégi munkavégzés szabályozásához, ehhez pedig minden eszközt megragadnak.

Ismert, a kiskereskedelmi dolgozók pihenőidejének szabályozása a kötelező vasárnapi munka tilalmának eltörlése óta rendezetlen. Korábban a Fidesz-frakció képviseletében Szatmáry Kristóf, a Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetője a Magyar Időkkel ismertette azt a munkavállalókkal egyeztetett javaslatcsomagot, amely havonta két szabad hétvégét, illetve vasárnaponként legfeljebb 8 órás munkaidőt írna elő, emellett a december 24-i nyitvatartást déli 12 óráig tenné lehetővé. A törvénymódosítás azonban, a korábbi elképzelések ellenére, idén nem kerül a parlament elé.

– Az elhúzódó, feszültségektől sem mentes minimálbér-tárgyalások miatt, amelyek során a munkaadóknak jelentős béremeléseket kellett elfogadniuk, nem kívántuk olyan helyzetbe hozni a munkavállalókat, hogy újabb, a cégek számára terhet jelentő intézkedésekkel rontsuk a pozíciójukat. Ezért nem nyújtottuk be eddig a pihenőidőre vonatkozó módosító javaslatokat – közölte megkeresésünkre Szatmáry Kristóf. Úgy fogalmazott, többet nyertek a dolgozók a bértárgyalások sikerén, aminek következtében a minimálbéresek érzékelhető növekedést tapasztalhatnak jövőre a fizetéseikben.

Ugyanakkor azt is hozzátette: az egyes szektorok közül a kiskereskedelem az egyik, amely a legjobban járt a bértárgyalások eredményeivel, mivel három éve öt százaléknál is nagyobb mértékben bővül a boltok forgalma, és jövőre az elkölthető jövedelmek további emelkedésével folytatódik a fogyasztás bővülése. A politikus hangsúlyozta, a kormány továbbra is jogosnak tartja a dolgozók pihenőidőre vonatkozó igényét, ezért a tavaszi ülésszakban – újabb egyeztetéseket követően – visszatérnek a kérdés jogszabályi rendezésére. Ezt a Magyar Időknek a KDNP frakciója is megerősítette.

– Nem került le a napirendről a munkavállalók helyzetének javítása, ezzel együtt úgy gondoljuk, nem feltétlenül kell arra várni, hogy jogszabály teremtse meg például a tisztességes foglalkoztatás körülményeit. Kereskedelmi biztosként arra biztatom az áruházláncok vezetőit, hogy mérlegeljék, megéri-e nekik az a plusz kétórás nyitva tartás december 24-én.

A kormány elvárhatónak tartja, hogy a cégek gesztust gyakoroljanak dolgozóiknak és méltányosságból maguk döntsenek amellett, hogy aznap már délben hazaengedik a munkavállalókat – jelentette ki Szatmáry Kristóf.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó