Most nyugalom van az oktatásban
A Fidesz-frakció szóvivője szerint már nincs probléma az oktatásban, „nyugalom van”, ezért kérdéses, hogy van-e alapja a keddi oktatási vitanapnak a parlamentben.
2016. november 29. 10:24

Halász János a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az MSZP által kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció által is támogatott politikai vitával kapcsolatban felvetette, hogy annak „van-e most alapja”. Azt mondta, a tavaszinak volt, és számtalan megoldás is született, „ma viszont nyugalom van, a pedagógusok megbecsültek, a gyerekek egyre inkább versenyképes tudást szereznek, ez az alapvető célunk”.

Azzal kapcsolatban, hogy a vitanapot az MSZP kezdeményezte, a szóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában megjegyezte: „probléma nincs, de ha nincs, akkor ők csinálnak, (…) nem akarják bevallani, hogy ami történik, az a diákok és a pedagógusok javára történik”. Az iskolakötelezettségi korhatárnak az ellenzéki párt által kritizált leszállításáról Halász János azt mondta: elég ritka, hogy 15 és fél évesen hatalmasodik el a tudásvágy valakin, akiben korábban ez nem volt meg. A korai iskolaelhagyás 11 százalékos európai átlagánál „talán 2 tizedszázalékkal magasabb” a magyarországi arány, tehát a korhatár leszállításával „semmivel sem romlott a rendszer” – fogalmazott.

Gyors és zökkenőmentes az iskolák átadása

Gyorsabban halad az önkormányzati működtetésű oktatási intézmények állami működtetésbe vétele, mint arra előzetesen számítottak - erről Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

– Melyek a Nemzeti Pedagógus Kar legfontosabb eredményei és céljai?

– Aktívan részt veszünk a Köznevelési Kerekasztal munkájában, és ott jelentős eredményeket értünk el. Az egyik legfontosabb, hogy stabilizálódott az intézményfenntartó anyagi helyzete, az iskolákban rendelkezésre állnak a napi feladatellátáshoz szükséges dolgok. A működtetés átalakításával kapcsolatos tapasztalatokról a januári átadás után, a tavasszal lehet majd beszélni, reményeink szerint növekszik az intézményi önállóság, és például a bérbe adott termekért, csarnokokért kapott pénzt az iskolák felhasználhatják fejlesztéseikhez. Komoly eredménynek tartom a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentését, a minősítési eljárás egyszerűsödését, illetve azt, hogy kettő helyett csak ötévenként kerül sor ellenőrzésre. Nem sikerült azonban még gördülékennyé tenni a nyugdíjas kollégák továbbfoglalkoztatását, amelyhez jelenleg is egyéni kérelem kell, valamint továbbra is fenntartjuk, hogy a huszonhat tanóra a minőség rovására mehet. Ezeken a területeken van még tennivaló, és az sem elhanyagolható probléma, hogy a minimálbér növekedése inflálja a pedagógus-béremelést.
 
– Az eredményekhez visszatérve: sikerült-e már általánosan elfogadottá tenni a pedagóguskart, aktívan jelen vannak-e minden iskolában?

– Elismerik a szakmai munkát, amit végzünk, nem kapunk kritikákat, bár akadnak, akiket továbbra sem tudunk meggyőzni arról: jó, hogy létrejött a kar. Pedig a pedagógusok véleményének megjelenítése olyan lehetőség, amivel érdemes élni. Ezt már sokan látják, és például amikor javaslatokat várnak tőlünk – mint legutóbb a lemorzsolódás elleni lépésekkel kapcsolatban –, szervezeteinktől és magánszemélyektől egyre több válasz érkezik a körkérdésekre, tehát nő a tagság aktivitása.
 

– Visszajelzéseik alapján hogyan halad az önkormányzati működtetésű intézmények állami működtetésbe vétele?

– Gyorsabban halad, mint arra előzetesen számítottunk, de ez érthető, hiszen a jövő évi költségvetés és a működtetésben részt vevő cégekkel való szerződéskötések miatt mielőbb tiszta helyzetet kell teremteni. Kevés önkormányzatnál van konfliktus, nagy többségben zökkenőmentesen zajlik az átadás-átvétel. Az, hogy a működtetés is ilyen zökkenőmentes lesz-e, majd elválik, az viszont elképzelhető, hogy a jövő évre működtetésre tervezett összeg kevés, de ígéret van arra, hogy ilyen esetekben pótolják a hiányzó összeget.

 

 

 

 

MTI - Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó