Közép-Európa az európai növekedés motorjává válhat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban tárgyalt Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel.
2016. november 29. 12:25

Budapest és Varsó egyetért abban, hogy Közép-Európa az európai növekedés motorjává válhat – mondta el az MTI-nek kedden Varsóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel tárgyalt.

Lengyel kollégájával egyetértettek abban, hogy a világban zajló, az amerikai külpolitika megváltozásából, a Brexitből adódó nagyon komoly változások azt indokolják, hogy még szorosabbra fűzzék a visegrádi együttműködést.

Az említett változások azt a lehetőséget kínálják Közép-Európának, hogy “még inkább az európai növekedés motorjává váljon”, és a világgazdaságban is “stabil tényező legyen, mely komoly vonzerőt jelent azoknak a vállalatoknak, melyek az új, modern, digitális gazdasági korszakban biztonságos és dinamikus helyet keresnek beruházásaikhoz”. Ezért egész Közép-Európának érdeke a még szorosabb regionális gazdasági együttműködés – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva a miniszter rámutatott: Lengyelország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, az idei év első nyolc hónapjában újabb 7 százalékkal növekedett a kétoldalú kereskedelmi forgalom, a Lengyelországba irányuló magyar export pedig ebben az időszakban 13 százalékkal nőtt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom az év végére várhatóan meg fogja haladni a 8 milliárd eurót.

Szijjártó Péter elmondta, Waszczykowskival arról is egyeztettek, hogy a jelentős magyar gazdasági szereplők – például a Mol vagy a Richter Gedeon vállalat – hogyan tudnák növelni lengyel piaci jelenlétüket.

Az egyeztetés során Waszczykowskival “megerősítették együttműködésüket arra vonatkozóan is, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége” – mondta el Szijjártó.
Szijjártó Péter megköszönte Waszczykowskinak, hogy Lengyelország idén csatlakozott Magyarországhoz az Európai Bíróságnál elindított kvótaperben. Arról biztosította őt,  hogy “akárhogyan is alakul a Varsóval szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmus”, Magyarország  ebben az ügyben “semmiféle korlátozó intézkedést nem fog támogatni”, sőt “hangosan tiltakozni fog, és ellene fog szavazni, ha bármilyen ilyen kezdeményezés előkerül”.

A két külügyminiszter kedden több kétoldalú megállapodást kötött, ezek közül Szijjártó Péter kiemelte a nagykövetségek ingatlanjaira vonatkozó szerződést, mely – mint fogalmazott – egy “hosszú évek óta zajló jogi vitának vet véget”. A megállapodás értelmében a varsói magyar nagykövetség a magyar, a budapesti lengyel nagykövetség pedig a lengyel állam tulajdonába kerül.

Egy másik megállapodás értelmében a pristinai magyar nagykövetség látja el majd Varsó vízumügyi képviseletét Koszovóban. Szijjártó megerősítette: Magyarország támogatja Varsó pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére a 2018-2019-es időszakra. Megköszönte Waszczykowskinak, hogy Varsó támogatta Magyarország beválasztását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden részt vesz a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek találkozóján Varsóban. A Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós főképviselő részvételével tartandó egyeztetésen a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia és Hercegovina, Szerbia, Macedónia, Montenegró és Koszovó), valamint Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia, Szlovénia és Olaszország külügyminiszterei is részt vesznek. A találkozón a Nyugat-Balkán EU-integrációjáról tárgyalnak, napirenden szerepel a migráció, az energiabiztonság, a hibrid fenyegetések és a szervezett bűnözés kérdése is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a visegrádi négyek (V4) és a Nyugat-Balkán külügyminiszteri találkozójának plenáris ülésén Varsóban 2016. november 29-én. Balról Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, jobbról Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára

MTI
  • Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást
    Internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség nyílik, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban.
  • Budapest nem ezt érdemli
    Karácsony Gergely víziója a Városháza parkról csak a be nem tartott ígéretek listáján lesz újabb tétel.
  • Aba Sámuel, az első választott magyar király
    Aba Sámuel nemcsak kortársa volt Szent Istvánnak, de a sógora, egyben a nádorispánja is. Mindez azt sugallja, hogy támogatója, sőt, aktív résztvevője volt a szent király politikai programjának, a magyar társadalom gyökeres átalakításának. Ugyanakkor Szent István kijelölt utódjával, Péterrel szembefordult.
MTI Hírfelhasználó