Diktátorok mosdatása és a baloldal alkonya
„Akik fejet hajtanak, akár a képzeletbeli ravatalánál is Fidel Castrónak, és egyfajta romantikával gondolnak vissza az ő időszakára, azok kiíratkoznak a demokratikus politikusok sorából, mert demokratikus politikus diktátort nem éltethet. De úgy látszik, hogy Magyarországon a baloldalnak még mindig fontosabb, hogy valaki baloldali, mintsem hogy demokrata legyen.”
2016. november 29. 16:55

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ezúttal nem a kormány, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben  szólalt fel napirend előtt. Zajjal, füttyel, bekiabálásokkal kísért beszédében kiemelten hangsúlyozta: demokrata politikus diktátort nem éltethet!

Dr. RÉTVÁRI BENCE, (KDNP): - Tisztelt Ház! Az elmúlt napokban Fidel Castro halálhíre után meglepő nyilatkozatokat hallhattunk mind világszerte, mind Magyarországon, főleg baloldali politikusoktól. Pár hete föltettük a kérdést itt a parlamentben is, hogy hány Fidelt dicsőitő Havas Szófia van még az MSZP-ben. Azt hiszem, ez a kérdés aktuálisabb, mint valaha. Úgy gondolom, nem demokrata az, aki Castróra és rendszerére egyfajta nosztalgiával emlékszik vissza. Óriási kegyetlenségeket követett el Fidel Castro, hozzáállása egy demokratikus politikus számára elfogadhatatlan. 1968-ban a prágai tavaszt, egy velünk szomszédos országnak az ’56-os forradalomhoz hasonló lázadását a kommunista és szovjet diktatúra ellen például így kommentálta: imperialista kampány, amit Csehszlovákiában szerveznek, és Kelet-Európa más országában is ezt teszik, pedig az imperialisták háborús gyújtogatók. Így minősítette a cseh népnek, a szlovák és cseh embereknek a közös szabadságküzdelmét. De hát a saját hatalomátvétele sem volt más, hiszen öt évvel a hatalomátvétele után már senki sem volt életben körülötte, akikkel korábban a hatalmat megszerezte. Nemcsak a korábbi rendszer embereit állították nagyon rövid úton forradalmi törvényszékek és kivégzőosztagok elé, hanem folyamatosan, saját regnálása alatt is igyekezett minél több másként gondolkozót eltenni láb alól.

- A múlt hét végén emlékeztünk a gulág áldozataira, itt a parlamentben is a hét elején, a hét végén pedig több megemlékezésen, emlékműavatáson. Nos tehát, nemcsak a gulágok léteztek, Kubában az UMAP táborokba 30 ezer nemkívánatos embert száműzött Castro. Ebben voltak persze egykori tőkések, önkéntes közmunkát megtagadók, homoszexuálisok, Jehova tanúi, katolikus papok, protestáns lelkészek vagy bármilyen más másként gondolkodók. 1970-re a kivégzések száma elérte a legalább az ötezret, az 1997-ig pedig, a becslések szerint, már 15-17 ezret, de mint minden diktatúra esetében, itt is valószínűleg csak évekkel később fogjuk megtudni a valóságot. És ezt a Castrót éltetik ma sokan Facebook- és egyéb bejegyzéseikben!

- A földreformnak nevezett változásokkal termelőszövetkezetekbe kényszerítette ugyanúgy az ottani gazdálkodókat, mint hogy Magyarországon történt. Államosított minden privát vagyont. 500 ezer kubai menekült el Floridába és körülbelül másfél millió összesen a világ különböző országaiba. 1962-ben pedig sikerült majdnem egy harmadik világháborút is kirobbantani a kubai rakétaválság mentén. Ennek ellenére  - ha megnézünk pár külföldi hozzászólást - , Justin Trudeau kanadai miniszterelnök például nagy romantikával gondol vissza rá. Juncker elnök sem elítéli, hanem azt mondja, hogy sokak számára hős volt Fidel Castro.  Obama elnök szerint is óriási hatása van, amit majd később ítél meg a világ. Mogherini EU-külügyi főképviselő is azt nyilatkozta, hogy elszánt ember volt és történelmi alak. Nos, látjuk, mennyire elszánt: tízezrével, de lehet, hogy százezrével végeztette ki saját honfitársait!

- Gréczy Zsolt DK-s szóvivő és Horváth Csaba sem tudta megállni, hogy ne nyilatkozzon: romantikusan gondoltak vissza arra az időre, amikor még gyermekként integettek zászlóval Fidel Castrónak. Horváth Csaba például úgy gondolja, hogy Che Guevarával már egy mennyei bodegában szívják együtt a szivarokat. Ez az a hozzáállás, demokrata politikusoktól elfogadhatatlan a világon! Akik ezeket a romantikus bejegyzéseket írják, nézzenek azoknak az embereknek a szemébe, akiket kivégeztetett politikai okokból Castro, nekik próbáljanak ilyen kedélyes megjegyzéseket tenni! Elfogadhatatlan az a kettős mérce, hogy ha valaki ugyan diktátor, de baloldali, akkor számára, úgy látszik, több minden megengedhető, akár több tízezer honfitársának legyilkolása is.

- Emlékezhetünk arra, hogy hány polgárháborút támogatott a dél-amerikai térségben. Saját országát tönkretette, gazdaságilag lefagyasztotta, a szabadságjogaitól az embereket megfosztotta, és ahogy mondtam, milliószámra menekültek el az országából. Azt hiszem, hogy azoknak a politikusoknak, akik Magyarországról írnak ilyeneket, még inkább el kellene gondolkozni, hiszen mi Kelet-Európában pontosan láttuk, hogy mit jelent a kommunista diktatúra alatt élni. Senki sem mondhatja azt, hogy nincsenek közvetlen információi, nincs közvetlen tudás arról, hogy mit jelent kommunista diktatúra alatt élni, ezért elfogadhatatlan Fidel Castrónak bármifajta éltetése. Akik fejet hajtanak, akár a képzeletbeli ravatalánál is Fidel Castrónak, és egyfajta romantikával gondolnak vissza az ő időszakára, azok kiiratkoznak a demokratikus politikusok sorából, mert demokratikus politikus diktátort nem éltethet. De úgy látszik, hogy Magyarországon a baloldalnak még mindig fontosabb, hogy valaki baloldali, mintsem hogy demokrata legyen. Éppen ezért egy diktátort is romantikus jelzőkkel tudnak illetni, nosztalgiáznak az ő idejének az éveire, csak azért, mert baloldali volt, és nem érdekelte őket, hogy diktátor volt. Ezek szerint még nagyon sok Havas Szófia üldögél az MSZP és a DK és a többi baloldali párt soraiban! 

Bartha Szabó József
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
 • Dike fényére várva
  Ez a kis magyarázat érthetővé teszi a verset, de ugye senki nem téved el, a vers nem a mitológiáról, hanem Trianonról szól, Áprily jellegzetesen szelíd-szomorú fájdalmát osztja meg velünk.
MTI Hírfelhasználó