Áder: előreléptünk, hálistennek
A Vízügyi Elnöki Testület keddi megbeszélését követő sajtótájékoztatón Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott: "előreléptünk, hálistennek".
2016. november 29. 21:31

A találkozón részt vettek a világ kilenc legnagyobb fejlesztési bankjának képviselői is.

A köztársasági elnök több eredményről is beszámolt, így például arról, hogy az ülésen résztvevő valamennyi fejlesztési bank elkötelezte magát, hogy a következő 5 évben a vizes beruházásokra fordított összeget megduplázzák.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban is, hogy ha minden így marad a következő 15-20 évben, vízválság alakul ki a világban, amelyet meg kell előzni.

Mint emlékeztetett, 15 ezer milliárd dollár értékű vagyon van veszélyben, és ha semmit nem csinálunk, akkor a számítások szerint 2050-re háromszor ekkora lesz a veszélyeztetett infrastruktúra értéke.

Elmondta, egyetértettek abban is, hogy gyorsítani kell a finanszírozás és a beruházások tempóján. Új, innovatív pénzügyi megoldásokkal kell segíteni a vízügyi fejlesztések finanszírozását, a fejlesztési bankoknak pedig támogatni kell az új vízipari technológiák elterjedését.

Egyetértés volt abban is, hogy kísérleti programokat kell szerte a világban beindítani a jelenleg is több milliárd embert fenyegető vízválság megelőzése érdekében.

Áder János köztársasági elnök felszólal a Vízügyi Elnöki Testület Vízzel foglalkozó Magas Szintű Panelének munkaebédjén a Gundel étteremben a Budapesti Víz Világtalálkozó második napján

A köztársasági elnök elmondta, a mai tanácskozás megerősítette véleményét, miszerint "a víz a 21. század legfontosabb kérdése, nélkülözhetetlen erőforrásunk, pótolhatatlan és helyettesíthetetlen nyersanyagunk".

A veszélyeztetett vagyonnal összefüggésben példaként említette a terméketlenné vált földeket, a súlyos milliárdokért megépített, de a vízhiány miatt működésképtelenné vált vízerőműveket, és az árvizek által tönkretett infrastruktúrát.

A természeti katasztrófák okozta károk mértéke drámai mértékben nőtt az utóbbi tíz évben - tette hozzá.

A Vízügyi Elnöki Testület ülésére a november 28. és 30. között megrendezett Budapesti Víz-világtalálkozó 2016 alkalmából került sor. Az világtalálkozó az év egyik legfontosabb magyarországi diplomáciai eseménye, amelyen 117 országból közel 1800-an vesznek részt. A rendezvényre további 600 szakkiállítás-látogató is regisztrált, a konferencia három napján állam- és kormányfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek magas rangú tisztviselői, az üzleti és tudományos élet szereplői, valamint a civil társadalom képviselői vitatják meg a víz, szanitáció (szennyvízkezelés) és fenntartható vízgazdálkodás legjelentősebb kérdéseit.

A rendezvény utolsó napján, a záró plenáris ülés előtt fogadják el a Budapesti Nyilatkozat 2016-ot, amelybe a tematikus ülések eredményeit is beépítik.

A budapesti világtalálkozó az első olyan globális konferencia, amely összegzi a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai eredményeket és ezen túl hozzájárulhat a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

A világtalálkozón képviselteti magát a Vízügyi Elnöki Testület (VET) is, amely New Yorkban globális párbeszédet és cselekvési tervet indított a fenntartható vízgazdálkodásról.

A világtalálkozó stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilszférával.

Egyre szennyezettebb és kevesebb víz lesz 20-30 év múlva

A következő 20-30 évben is lesz víz, de szűkösebben áll majd rendelkezésre, valószínűleg szennyezettebb is lesz és sokkal inkább ki lesz téve az éghajlatváltozás hatásainak - mondta Guang Zhe Chen, a Világbank vízügyi igazgatója a Vízügyi Elnöki Testület keddi megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a jelenség "mindannyiunkat érint majd, fejlett és fejlődő országokat egyaránt", ezért van szükség az együttműködésre.    

Az igazgató beszámolója szerint a mostani tárgyalás középpontjában a finanszírozás állt, és a felek egyetértettek abban, hogy a fenntartható vízellátáshoz és a víz erőforrás-gazdálkodás biztosításához rendelkezésre álló erőforrás nem elegendő.    

Közölte, minden koncessziós, kétoldalú és multilaterális finanszírozással együtt 40-50 milliárd dollár jutott vízzel kapcsolatos projektekre, pedig kizárólag a fejlődő országokban 500-600 milliárd dollárra lenne szükség, a fejlett országokban pedig megbecsülni sem lehet ennek mértékét. Ezért valóban meg kell kettőzni az erőfeszítéseket, még több finanszírozást kell bevonni a fejlesztési bankok részéről - mondta az igazgató.    

Elképzelése szerint egyfelől a már meglévő erőforrások megfelelő keverésére van szükség, különösen a fejlődő országokban. Másrészt olyan világban élünk, ahol nincs elegendő belföldi finanszírozás, ezért segíteni kell az országoknak, vízműveknek a hatékonyságuk növelésében, ideértve a szabályozói kereteket is, hogy javuljon hitelképességük és hozzáférhessenek kereskedelmi tőkéhez is.    

Guang Zhe Chen beszélt a víz megfelelő beárazásáról, értékének meghatározásáról, amely véleménye szerint segítheti a hatékonyabb erőforrás-felhasználást. Rámutatott: a világ egyes részein azt mondják, van elegendő víz, de "ha nem árazzuk be, soha nem fogjuk a vizet szűkösnek tekinteni, ezért pazarolni fogjuk".

Áder János köztársasági elnök, Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke és Kuang Csö-csen, a Világbank vízügyi igazgatója a Vízügyi Elnöki Testület ülése után tartott sajtótájékoztatón a Gundel étteremben a Budapesti Víz Világtalálkozó második napján

Ameenah Gurib-Fakim, a testület társelnöke, a Mauritiusi Köztársaság elnöke beszédében szintén a vízügyi szektor növekvő finanszírozási igényére hívta fel a figyelmet. Elmondta: konszenzus jött létre abban, hogy mobilizálni kell a magántőkét.

A Vízügyi Elnöki Testület (VET) még szeptemberben, New Yorkban indított globális párbeszédet és cselekvési tervet a fenntartható vízgazdálkodásról. A testület keddi ülésén 9 fejlesztési bank, a Zöld Klímaalap és a magánszektor magas szintű képviselői vettek részt, a tanácskozás fókuszában a vízügyi infrastruktúra finanszírozási igényei álltak.    

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztatás szerint a megbeszélés alapját a Világbank-csoport két jelentése képezte, amely a testület felkérésére felmérte a finanszírozás akadályait és lehetőségeit. A testület célja a hatékonyság növelése és a vízügyi infrastruktúra jelenlegi finanszírozási szintjének öt év alatt történő megduplázása.

A Vízügyi Elnöki Testület (VET) képviselteti magát az év egyik legfontosabb magyarországi diplomáciai eseményén is, a Budapesti Víz-világtalálkozó 2016-on, amelyen 117 országból közel 1800-an vesznek részt.

Áder János köztársasági elnök és Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke a Vízügyi Elnöki Testület ülése után tartott sajtótájékoztatón

MTI
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI