Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el
Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el, a bolgárok nemcsak országukért állnak ki és erősítik Magyarország biztonságát, hanem egész Európát védik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban, ahol a Magyar Érdemrend nagykereszt polgári tagozata kitüntetést adta át Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek.
2016. november 30. 15:58

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország és Bulgária több mint ezer éve dacol a történelem viharaival, így tudják, hogy vannak olyan történelmi hibák, amelyeket nem lehet kijavítani. "Arra törekszünk, hogy minden döntésünket alárendeljük nemzeteink érdekeinek, mert csak így védhetjük meg magunkat és Európát" - mondta. Hozzátette: amit Bulgária tesz, arra nem szerződések kötelezik, hanem a történelme és a keresztény értékek.

Mint mondta, Európa déli határait ismét meg kell védeni, és ez a feladat azokra hárul, akiknek nemcsak a történetük, hanem az emlékezetük is visszanyúlik a régi időkig.

A miniszterelnök - aki Bojko Boriszovot Magyarország barátjaként köszöntötte - azt mondta: a bolgár kormányfő sokat tett azért, hogy a két ország barátságáról ma ne csak krónikák tanúskodjanak, és azért is, hogy ez a barátság ne csak a múlthoz, hanem a jelenhez és a jövőhöz is tartozzon. A magyaroknak mindig jó volt tudniuk és érezniük, hogy "van a Balkánon egy velünk rokon sorsú, rokon lelkű és rokon történelmű nép", amely érti a gondolkodásunkat és tetteinket - tette hozzá.

Hangoztatta: értékes barátság ez, különösen most, amikor "Európa úgy viselkedik, mint aki az elmúlt évszázadok alatt semmit sem tanult, de mindent elfelejtett".

Orbán Viktor kijelentette: "nekünk, magyaroknak" öröm és büszkeség ma Bojko Boriszovot kitüntetni, az elismerés egyszerre szól a magyar-bolgár barátságról, valamint egy rendkívüli politikai pályafutás előtti tisztelgésről.

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy Európa helyzete egyre nehezebbé válik. Ilyenkor az olyan vezetők, mint Orbán Viktor, akik józanul tudnak értékelni, nagyon fontosak Európának - vélekedett.

Mint mondta, a kitüntetés bátorítás lehet mindazoknak, akik fontosnak érzik a határok védelmét, ezért azok nevében fogadja el az elismerést, akik most is a határok védelmén dolgoznak.

A kitüntetést a bolgár miniszterelnök a hivatalos indoklás alapján az ezeréves magyar-bolgár barátság megerősítését elősegítő, valamint Európa déli határainak védelme iránt elhivatott és Magyarország biztonsága szempontjából is meghatározó jelentőségű tevékenysége elismeréseként kapta.

MTI
  • Európát akarják megmenteni Salviniék
    Elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.
  • Sötét játszmák az orosz kémper mögött
    A magyar jogrendszerben a kémkedés mint bűncselekményi kategória a büntetési tételét tekintve nincs jobban fenyegetve, mint egy közepes súlyú adócsalás.
  • Ötezer pályázat az összmagyarságért
    A kormány 1,6 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő honfitársaink identitásának megőrzésére.
MTI Hírfelhasználó