Szabadulna a kis pártoktól az MSZP
Hosszú idő után újra kezdeményező szerepben az MSZP. A szocialisták olyan előválasztási koncepciót tettek le az asztalra, amellyel lerázhatják magukról az alig mérhető, botrányaikról elhíresült baloldali pártokat.
2016. december 1. 08:56

– A parlamentbe jutási küszöböt átlépni akaró pártnak ki kell tudnia állítani 106 jelöltet. Aki ezt fricskának tartja, az nem bízik magában – jelentette ki Molnár Zsolt, az MSZP elnökségi tagja az MTI-nek arról, hogy az országos elnökség hétfőn jóváhagyta a párt előválasztási koncepcióját. Eszerint a baloldali előválasztáson csak olyan politikai erő indulhatna, amelyik mind a 106 egyéni választókerületben képes jelöltet állítani. Márpedig ezt az olyan, alig mérhető pártok, mint az Együtt, a Párbeszéd és a Bokros Lajos által vezetett Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) aligha tudja teljesíteni.

Molnár Zsolt kiemelte: az lesz a pártok közös jelöltje, aki aláírja az közös értékrendről szóló nyilatkozatot és megnyeri az előválasztást. A szocialista politikus leszögezte azt is, hogy az előválasztáson személyesen kell szavazni, ehhez mindenképpen ragaszkodni fognak. Molnár beszélt arról is, hogy a törvény szerint országos listát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – 27 egyéni választókerületben állított jelöltet. Nem valószínű, hogy ez az előválasztáson induló valamennyi pártnak sikerül, ezért a közös országos lista lenne a racionális – magyarázta, megjegyezve, hogy ez a pártok között folyó tárgyaláson még változhat.

A Párbeszéd és a MoMa nem kívánta kommentálni a szocialisták koncepcióját. Az Együttnél úgy fogalmaztak: üdvözlik, hogy az MSZP egyértelműen kiállt az előválasztás mellett, mert kulcskérdésnek tartják, hogy választókerületekben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon. „Me­ggyőződésünk, hogy a megújulás önálló listája, amelyet az Együtt állít, hozzá fog járulni a 2018-as kormányváltáshoz” – közölték Szigetvári Viktorék.

Az Együtt elnöke tegnap a Facebookon tudatta, hogy Kövér László házelnök kitiltotta őt a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból.

Az MSZP-ben valami megfordult, és ráébredtek arra, hogy a Szigetvári–Juhász-féle botránypolitikusokkal semmi értelme nekifutni a választásnak, mert az ismét csúfos kudarchoz vezetne – írta helyzetértékelésében Deák Dániel. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP számára az elsődleges cél most az, hogy újra a legerősebb ellenzéki párttá váljon, mely címet a Jobbik évekkel ezelőtt elvette tőlük. A Jobbik népszerűsége egyértelműen csökkent, így az MSZP ügyes politikával könnyen szerezhet új szavazókat – írta Deák Dániel.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó