A munkásosztály lehet Le Pen adu ásza
Ki gondolta volna, hogy Marine Le Pen bevándorlás-ellenes retorikája helyett szociálpolitikájával tűnhet ki az elnöki pozícióért folytatott harcban? A májusi francia elnökválasztásig még bármi megtörténhet, és az is érdekes lehet, hogy ki fog először Trump megválasztásával és a Brexit negatív hatásaival dobálózni saját álláspontjának megszilárdításáért.
2016. december 2. 17:35

Bár Francois Fillon jobboldali győzelme az elemzők túlnyomó része szerint minimálisra csökkenti Marine Le Pen esélyeit, a szakemberek egy kulcsfontosságú tényezőről elfeledkeznek: míg Fillon keményvonalas iszlámellenes politikájával valóban sok szavazatot szerzett a jobboldalon, „gazdasági armageddonjával” bizonytalanságot ébresztett a munkásosztályban.

Le Pen kampánycsapata bevallotta, hogy óriásit hibáztak, mikor lebecsülték Fillon győzelmének esélyeit, majd elismerték, hogy a kieső Juppéval szemben könnyebb dolguk lett volna, hiszen a konzervatív jelölt multikulturális ideológiáját pillanatok alatt darabokra szedhette volna Le Pen a pódiumon – írja a Local legutóbbi elemzésében.

Rizikós döntés Margaret Thatcherrel kampányolni

Fillon Le Penhez hasonlóan visszaszorítaná a bevándorlást, nem hisz a multikulturalizmusban és párbeszédet kezdeményezne Oroszországgal, Szíriában pedig Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is összefogna az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristáinak ártalmatlanná tételében.

Radikális, megszorításokra épülő gazdasági programját a nemzet nagyságának helyreállítása érdekében sürgeti, de Le Pennel ellentétben sem az EU-ból, sem az eurózónából nem támogatja a kilépést.

De Fillon álmait könnyedén romba dönthetik nagyravágyó gazdasági törekvései: a konzervatív politikus Margaret Thatcher egykori brit vagy Gerhard Schröder volt német kancellár liberális reformpolitikáját tartja követendőnek. Marine Le Pen viszont alapvetően etatista, a francia szociális modellt megtartó szociálpolitikát hirdet.

 

Fillon köztudottan nagy Margaret Thatcher-követő, és erre a francia lapok is felfigyeltek
Fillon köztudottan nagy Margaret Thatcher-követő, és erre a francia lapok is felfigyeltek

 

A liberálisok rémálma: EU-ellenesség vagy gazdasági megszorítások

Franciaországban a baloldali szavazók – jelöltjük megbukása után – általában azonnal a szélsőjobbos jelölt ellen fordulnak. Elvileg mindent megtennének azért, hogy kiejtsék Marine Le Pent a második fordulóban, de Fillon győzelme után kellemetlen helyzetbe kerültek.  Választaniuk kell az euroszkeptikus és a thatcheri gazdaságpolitikai nézetek között.

A thatcheri keményvonalas gazdaságpolitika még reménytelenebb helyzetbe sodorná a közép -és munkásosztálybelieket, akik ezután szívesebben voksolnának Le Penre – fejtette ki Jean-Yves Camus, az európai radikális mozgalmak franciaországi szakértője.

De Fillon két “példaképe” még kapóra jöhet a szélsőjobbos vezetőnek. Le Pen összekapcsolhatja a két dühítő problémát és euroszkeptikus “mellékízű” szlogenekkel kampányolhatna: kijelenthetné, hogy Franciaországban nem lehet és nem szabad Ronald Reagan vagy Margaret Thatcher nézeteit alkalmazni, hiszen mindkét irányvonal a globalizáció útjára vezet, és onnan már nincs visszaút.

Trumphoz hasonló módon az évtizedek óta uralkodó politikai elit megtestesítőjeként állíthatja be ellenfelét, aki öt évig kormányzott a jelenleg rendkívül népszerűtlen Nicolas Sarkozy mellett, és eddig nem akarta vagy tudta megváltoztatni az intézményrendszer alapjait.

Kik lehetnek a legnagyobb vesztesek?

Marine Le Pen a globalizáció veszteseiből építette fel szavazóbázisát. Munkásemberekből, munkanélküliekből, akik már nem hisznek a mérsékelt jobboldal kompromisszumaiban. Fillon gazdasági terve után viszont számuk jelentősen megnőhet, akár a többszörösére is.

Miközben Fillon úgy tartja, hogy a túlköltekező francia szociális modell akadályozza meg az országot a gazdasági fellendülésben, ezért azt vissza kell szorítani, Le Pen pártja azt a francia nemzeti identitás egyik alapértékének tartja és mindenáron meg akarja tartani.

“Nem értem, hogy egy liberálisabb, ultra-liberális, euro-liberális vonallal bárkit is meghódíthat” – mondta Fillonról a Nemzeti Front alelnöke. “Amikor azt halljuk, hogy szigorúan minimálisra korlátozná a társadalombiztosítást, akkor mi marad a legszegényebbeknek?” – tette hozzá.

Ha most nem, 2022-ben még jó eséllyel győzhet

Fillon győzelme könnyen miniszterelnököt csinálhat Marine Le Penből – mondta Jean-Yves Camus, az európai radikális mozgalmak franciaországi szakértője. Bár az elemzők, szakértők és közvélemény-kutatók többsége Fillon elsöprő győzelmét vetítette előre, úgy gondolja, hogy a konzervatív jelölt győzelme a szélsőjobbosok malmára is hajthatja a vizet.

A szabad piac elleni szavazatok könnyen a Nemzeti Frontnál landolhatnak, s mivel Le Pen még fiatal, és egyértelmű, hogy nem megy sehová, 2022-ben már felkészülten várhatja a következő megmérettetést Fillonnal.

hirado.hu - The Local
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó