A munkásosztály lehet Le Pen adu ásza
Ki gondolta volna, hogy Marine Le Pen bevándorlás-ellenes retorikája helyett szociálpolitikájával tűnhet ki az elnöki pozícióért folytatott harcban? A májusi francia elnökválasztásig még bármi megtörténhet, és az is érdekes lehet, hogy ki fog először Trump megválasztásával és a Brexit negatív hatásaival dobálózni saját álláspontjának megszilárdításáért.
2016. december 2. 17:35

Bár Francois Fillon jobboldali győzelme az elemzők túlnyomó része szerint minimálisra csökkenti Marine Le Pen esélyeit, a szakemberek egy kulcsfontosságú tényezőről elfeledkeznek: míg Fillon keményvonalas iszlámellenes politikájával valóban sok szavazatot szerzett a jobboldalon, „gazdasági armageddonjával” bizonytalanságot ébresztett a munkásosztályban.

Le Pen kampánycsapata bevallotta, hogy óriásit hibáztak, mikor lebecsülték Fillon győzelmének esélyeit, majd elismerték, hogy a kieső Juppéval szemben könnyebb dolguk lett volna, hiszen a konzervatív jelölt multikulturális ideológiáját pillanatok alatt darabokra szedhette volna Le Pen a pódiumon – írja a Local legutóbbi elemzésében.

Rizikós döntés Margaret Thatcherrel kampányolni

Fillon Le Penhez hasonlóan visszaszorítaná a bevándorlást, nem hisz a multikulturalizmusban és párbeszédet kezdeményezne Oroszországgal, Szíriában pedig Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is összefogna az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristáinak ártalmatlanná tételében.

Radikális, megszorításokra épülő gazdasági programját a nemzet nagyságának helyreállítása érdekében sürgeti, de Le Pennel ellentétben sem az EU-ból, sem az eurózónából nem támogatja a kilépést.

De Fillon álmait könnyedén romba dönthetik nagyravágyó gazdasági törekvései: a konzervatív politikus Margaret Thatcher egykori brit vagy Gerhard Schröder volt német kancellár liberális reformpolitikáját tartja követendőnek. Marine Le Pen viszont alapvetően etatista, a francia szociális modellt megtartó szociálpolitikát hirdet.

 

Fillon köztudottan nagy Margaret Thatcher-követő, és erre a francia lapok is felfigyeltek
Fillon köztudottan nagy Margaret Thatcher-követő, és erre a francia lapok is felfigyeltek

 

A liberálisok rémálma: EU-ellenesség vagy gazdasági megszorítások

Franciaországban a baloldali szavazók – jelöltjük megbukása után – általában azonnal a szélsőjobbos jelölt ellen fordulnak. Elvileg mindent megtennének azért, hogy kiejtsék Marine Le Pent a második fordulóban, de Fillon győzelme után kellemetlen helyzetbe kerültek.  Választaniuk kell az euroszkeptikus és a thatcheri gazdaságpolitikai nézetek között.

A thatcheri keményvonalas gazdaságpolitika még reménytelenebb helyzetbe sodorná a közép -és munkásosztálybelieket, akik ezután szívesebben voksolnának Le Penre – fejtette ki Jean-Yves Camus, az európai radikális mozgalmak franciaországi szakértője.

De Fillon két “példaképe” még kapóra jöhet a szélsőjobbos vezetőnek. Le Pen összekapcsolhatja a két dühítő problémát és euroszkeptikus “mellékízű” szlogenekkel kampányolhatna: kijelenthetné, hogy Franciaországban nem lehet és nem szabad Ronald Reagan vagy Margaret Thatcher nézeteit alkalmazni, hiszen mindkét irányvonal a globalizáció útjára vezet, és onnan már nincs visszaút.

Trumphoz hasonló módon az évtizedek óta uralkodó politikai elit megtestesítőjeként állíthatja be ellenfelét, aki öt évig kormányzott a jelenleg rendkívül népszerűtlen Nicolas Sarkozy mellett, és eddig nem akarta vagy tudta megváltoztatni az intézményrendszer alapjait.

Kik lehetnek a legnagyobb vesztesek?

Marine Le Pen a globalizáció veszteseiből építette fel szavazóbázisát. Munkásemberekből, munkanélküliekből, akik már nem hisznek a mérsékelt jobboldal kompromisszumaiban. Fillon gazdasági terve után viszont számuk jelentősen megnőhet, akár a többszörösére is.

Miközben Fillon úgy tartja, hogy a túlköltekező francia szociális modell akadályozza meg az országot a gazdasági fellendülésben, ezért azt vissza kell szorítani, Le Pen pártja azt a francia nemzeti identitás egyik alapértékének tartja és mindenáron meg akarja tartani.

“Nem értem, hogy egy liberálisabb, ultra-liberális, euro-liberális vonallal bárkit is meghódíthat” – mondta Fillonról a Nemzeti Front alelnöke. “Amikor azt halljuk, hogy szigorúan minimálisra korlátozná a társadalombiztosítást, akkor mi marad a legszegényebbeknek?” – tette hozzá.

Ha most nem, 2022-ben még jó eséllyel győzhet

Fillon győzelme könnyen miniszterelnököt csinálhat Marine Le Penből – mondta Jean-Yves Camus, az európai radikális mozgalmak franciaországi szakértője. Bár az elemzők, szakértők és közvélemény-kutatók többsége Fillon elsöprő győzelmét vetítette előre, úgy gondolja, hogy a konzervatív jelölt győzelme a szélsőjobbosok malmára is hajthatja a vizet.

A szabad piac elleni szavazatok könnyen a Nemzeti Frontnál landolhatnak, s mivel Le Pen még fiatal, és egyértelmű, hogy nem megy sehová, 2022-ben már felkészülten várhatja a következő megmérettetést Fillonnal.

hirado.hu - The Local
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
  • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
    A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
MTI Hírfelhasználó