Történelmi választás előtt Ausztria
Államfőt választ vasárnap Ausztria. A megismételt második fordulóban két jelöltre lehet majd voksolni. A felmérések szerint igen szoros küzdelem várható Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje és a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen között.
2016. december 3. 17:32

A választási kampány csaknem egy éve tart. Az első fordulót áprilisban rendezték, akkor hatan indultak a tisztségért. A legtöbb szavazatot Norbert Hofer és Alexander Van der Bellen szerezte meg. Mivel az első fordulóban senki nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, egy hónap múlva megtartották a második fordulót kettejük között. A szoros küzdelemben Van der Bellen mintegy 31 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét.

Hoferék megtámadták az eredményt

A szabadságpárt azonban választási visszaélésekre hivatkozva jogi úton támadta meg az eredményt, amelyet az alkotmánybíróság jóváhagyott és elrendelte, hogy az egész országban meg kell ismételni a szavazást. Az osztrák választások történetében példa nélküli eljárásról volt szó.

A második megismételt forduló eredetileg kitűzött októberi időpontját azonban elhalasztották. Az indoklás szerint számos hibásan leragasztott választási boríték miatt nem lehetett volna a szavazást jogszerűen és kifogástalanul lebonyolítani.

Negyedszer kampányoltak

Így december 4-e előtt immár negyedszerre kezdték meg kampányukat a jelöltek. A választás megismétlése 15 millió euró többletköltséget jelent a belügyminisztériumnak. Az utóbbi hetek felmérései szerint kiélezett lesz a verseny, hiszen a két jelölt fej fej mellett halad, így a szakértők szerint teljesen nyitott a választás kimenetele.

Történelmi jelentőségű voksolás

A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.

Heinz Fischer korábbi államfő hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának. Az államfői tisztség hat évre szól és egyszer lehet megújítani.

Az első tartományi részeredmények vasárnap 17 órától, már a végleges urnazárást követően várhatók. Előzetes eredmények estére lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kilenc órától számolják össze, így a végeredményt hétfő késő estig közlik.

Már 16 évesek is szavazhatnak

Vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár voksolhat, akik közül 3,3 millió nő. Több mint 56 ezer külföldön élő osztrák állampolgár adja majd le szavazatát, 32 százalékkal, mintegy 14 ezerrel többen, mint tavasszal. Legutóbb a szavazásra jogosultak 16 százaléka, mintegy nyolcszázezren levélben szavaztak.

Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a választásokon. December 4-én azok is urnák elé járulhatnak, akik a tavasszal tartott első és második fordulón még nem töltötték be a 16. életévüket. Így most vasárnap 17 ezerrel több 16. életévét betöltő választópolgár adhatja le voksát.

Kiszámíthatatlan a választási kedv

A választási részvétel a tavaszi első fordulón 68,5 százalékos volt, a májusi második fordulón a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt.

A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni.

Nemzetközi megfigyelők is érkeznek

Az osztrák külügyminisztérium nyáron ismertetett kezdeményezésére a választáson részt vesznek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi választási megfigyelő is. A négytagú csoport már a hét elején megérkezett az osztrák fővárosba. A Dániából, Nagy-Britanniából, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkezett megfigyelőkhöz rövid időre csatlakozhatnak további EBESZ tagországok által delegált munkatársak is.

Korábban a 2013-as ausztriai parlamenti választásra és a 2010-ben tartott államfőválasztásra is delegáltak megfigyelőket Ausztriába. A választási megfigyelők részt vehetnek a választási bizottságok ülésein és ott lehetnek a szavazatszámlálásoknál is.

A vasárnapi szavazást nagy belföldi és külföldi médiaérdeklődés kíséri. A Hofburgban kialakított sajtóközpontban kilencszáz regisztráltat engednek majd be.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó