Benyújtja lemondását Matteo Renzi
Magára vállalta a népszavazás kudarcát és lemond posztjáról Matteo Renzi, akinek reformterve súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi népszavazáson. Az urnazárást követő exit poll felmérések szerint a szavazók közel 60 százaléka utasította el a reformokat. A népszavazáson a választásra jogosult 51 millió állampolgár csaknem 70 százaléka vett részt.
Utoljára frissítve: 2016. december 5. 00:17
2016. december 5. 00:09

Matteo Renzi éjfél után tartott beszédében azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A Demokrata Párt (PD) politikusa teljes felelősséget vállalt a várhatóan súlyos mértékű vereségért. „Én vesztettem, nem ti” – üzente szavazóinak, hozzátéve, hogy senki sem ragaszkodhat a helyéhez. „A kormányom munkája ma véget ért” – jelentette ki. Az utódára háruló legnagyobb feladatok közé sorolta az országot idén ért földrengések utáni helyreállítást és a gazdaság megerősítését.

A belügyminisztérium által közölt adatok és a közvélemény-kutatók becslései szerint a választók 60 százaléka elutasította a kormány alkotmányos reformterveit – többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének csökkentéséről – és csak 39-40 százalék szavazott rájuk.
Ez az exit poll felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbség.

A részvétel a belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 70 százalékos volt, hivatalos eredmények hétfőre virradóra várhatók.

Az ellenzéki pártok vezetői azonnali lemondásra szólították fel a kormányfőt.

---------------------------------------

Az olasz szavazók nagy többsége nemmel voksolt Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformterveire a vasárnapi népszavazáson. Az urnazárást követő exit poll felmérések szerint a szavazók közel 60 százaléka utasította el Renzi reformjait, nagyobb arányban, mint amire számítani lehetett. A részvétel csaknem 70 százalékos volt.

A RAI közszolgálati televízió és a Mediaset előrejelzései egyaránt azt mutatják, hogy a szavazók jelentős többsége nemmel szavazott az átalakításokra. A Rai közszolgálati televízió szerint a nemek aránya 56-60, a Mediaset és a La7 televíziók szerint 55-59 százalék. A Rai becslése szerint 40-44 százalék, a Mediaset és a La7 szerint pedig 41-45 százalék támogatta a többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének jelentős módosításával járó elképzeléseket, amelyek elutasítása esetére a demokrata párti miniszterelnök korábban kilátásba helyezte lemondását.

„Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek” – mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője.
Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek „perceken belül” le kell mondania. A politikus egyben előre hozott választásokat sürgetett.

A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

Nincs érvényességi küszöb

Az urnákat reggel hét órakor nyitották meg. A szavazásra jogosult olaszok este 11 óráig voksolhatnak. A szavazatok összeszámlálása ez után kezdődik, eredmény a hajnali órákban várható.Hivatalos adatok szerint vasárnap este hét óráig a szavazásra jogosultak 57 százaléka járult az urnákhoz. Olaszországban több mint 46 millió állampolgárt várnak az urnákhoz reggel hét órától, köztük több mint 24 millió nőt. A 3 milliót meghaladó számú külföldi olasz levélszavazatának számlálása az olaszországi voksokéval egy időben történik. A több ezer olaszországi szavazókörzet többsége iskolákban van. Csak Rómában 2600 a szavazókörzetek száma. Volt, aki már reggel hét után pár perccel voksolt.

A népszavazás érvényessége nincsen részvételhez kötve, napközben a római belügyminisztérium többször is közli a részvételi arányt.

A szavazóknak egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A hosszú és összetett kérdés lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer átalakítását tartalmazza.

Ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi – korábbi bejelentése szerint – benyújtja lemondását.

A népszavazás az utolsó lépést képviseli a Renzi-kormány által 2014-ben elindított alkotmányos reform bevezetésében, amelyet végső olvasásban a parlament felsőháza tavaly, alsóháza pedig idén április 12-én már megszavazott. Nem kétharmados többséggel, ezért az alkotmány módosításához a referendumra is szükség van.

renzi-1

A balközép La Repubblica a Mondjunk igent Itáliára, mondjunk igent Európára címmel jelent meg. Az Il Giornale jobbközép ellenzéki napilap egy óriási Nem felirattal. A katolikus L’Avvenire szerint a népszavazás után csillapulnia kell a politikai indulatoknak a népszavazás miatt megosztott Itáliában.

Az ellenzék szerint Matteo Renzi megsértette a szombati kampánycsendet, mivel az internetes közösségi oldalakon igen szavazásra buzdította az olaszokat. Matteo Renzi kampányzáró beszédében kijelentette, az utolsó pillanatig nyitott a játszma az igen és a nem szavazatok között, és rendkívüli hajrára számít.

hirado.hu - MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó