Benyújtja lemondását Matteo Renzi
Magára vállalta a népszavazás kudarcát és lemond posztjáról Matteo Renzi, akinek reformterve súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi népszavazáson. Az urnazárást követő exit poll felmérések szerint a szavazók közel 60 százaléka utasította el a reformokat. A népszavazáson a választásra jogosult 51 millió állampolgár csaknem 70 százaléka vett részt.
Utoljára frissítve: 2016. december 5. 00:17
2016. december 5. 00:09

Matteo Renzi éjfél után tartott beszédében azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A Demokrata Párt (PD) politikusa teljes felelősséget vállalt a várhatóan súlyos mértékű vereségért. „Én vesztettem, nem ti” – üzente szavazóinak, hozzátéve, hogy senki sem ragaszkodhat a helyéhez. „A kormányom munkája ma véget ért” – jelentette ki. Az utódára háruló legnagyobb feladatok közé sorolta az országot idén ért földrengések utáni helyreállítást és a gazdaság megerősítését.

A belügyminisztérium által közölt adatok és a közvélemény-kutatók becslései szerint a választók 60 százaléka elutasította a kormány alkotmányos reformterveit – többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének csökkentéséről – és csak 39-40 százalék szavazott rájuk.
Ez az exit poll felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbség.

A részvétel a belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 70 százalékos volt, hivatalos eredmények hétfőre virradóra várhatók.

Az ellenzéki pártok vezetői azonnali lemondásra szólították fel a kormányfőt.

---------------------------------------

Az olasz szavazók nagy többsége nemmel voksolt Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformterveire a vasárnapi népszavazáson. Az urnazárást követő exit poll felmérések szerint a szavazók közel 60 százaléka utasította el Renzi reformjait, nagyobb arányban, mint amire számítani lehetett. A részvétel csaknem 70 százalékos volt.

A RAI közszolgálati televízió és a Mediaset előrejelzései egyaránt azt mutatják, hogy a szavazók jelentős többsége nemmel szavazott az átalakításokra. A Rai közszolgálati televízió szerint a nemek aránya 56-60, a Mediaset és a La7 televíziók szerint 55-59 százalék. A Rai becslése szerint 40-44 százalék, a Mediaset és a La7 szerint pedig 41-45 százalék támogatta a többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének jelentős módosításával járó elképzeléseket, amelyek elutasítása esetére a demokrata párti miniszterelnök korábban kilátásba helyezte lemondását.

„Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek” – mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője.
Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek „perceken belül” le kell mondania. A politikus egyben előre hozott választásokat sürgetett.

A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

Nincs érvényességi küszöb

Az urnákat reggel hét órakor nyitották meg. A szavazásra jogosult olaszok este 11 óráig voksolhatnak. A szavazatok összeszámlálása ez után kezdődik, eredmény a hajnali órákban várható.Hivatalos adatok szerint vasárnap este hét óráig a szavazásra jogosultak 57 százaléka járult az urnákhoz. Olaszországban több mint 46 millió állampolgárt várnak az urnákhoz reggel hét órától, köztük több mint 24 millió nőt. A 3 milliót meghaladó számú külföldi olasz levélszavazatának számlálása az olaszországi voksokéval egy időben történik. A több ezer olaszországi szavazókörzet többsége iskolákban van. Csak Rómában 2600 a szavazókörzetek száma. Volt, aki már reggel hét után pár perccel voksolt.

A népszavazás érvényessége nincsen részvételhez kötve, napközben a római belügyminisztérium többször is közli a részvételi arányt.

A szavazóknak egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A hosszú és összetett kérdés lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer átalakítását tartalmazza.

Ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi – korábbi bejelentése szerint – benyújtja lemondását.

A népszavazás az utolsó lépést képviseli a Renzi-kormány által 2014-ben elindított alkotmányos reform bevezetésében, amelyet végső olvasásban a parlament felsőháza tavaly, alsóháza pedig idén április 12-én már megszavazott. Nem kétharmados többséggel, ezért az alkotmány módosításához a referendumra is szükség van.

renzi-1

A balközép La Repubblica a Mondjunk igent Itáliára, mondjunk igent Európára címmel jelent meg. Az Il Giornale jobbközép ellenzéki napilap egy óriási Nem felirattal. A katolikus L’Avvenire szerint a népszavazás után csillapulnia kell a politikai indulatoknak a népszavazás miatt megosztott Itáliában.

Az ellenzék szerint Matteo Renzi megsértette a szombati kampánycsendet, mivel az internetes közösségi oldalakon igen szavazásra buzdította az olaszokat. Matteo Renzi kampányzáró beszédében kijelentette, az utolsó pillanatig nyitott a játszma az igen és a nem szavazatok között, és rendkívüli hajrára számít.

hirado.hu - MTI
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
  • Baráti tűz Brüsszelből
    Hiába vadásszák le egyesével a Fidesz EP-képviselőit, az idő nem az örökjáradék-vadászoknak dolgozik.
MTI Hírfelhasználó