Halász János szerint ismét hazudik a Tanítanék Mozgalom
A Tanítanék Mozgalom szerint a kormány a teljes közoktatást egyházi kezekbe játszaná át.
2016. december 5. 11:49

Közleményükben azt írták: a kabinet sutba dobta a tudást, a tudományokat, a művészeteket, valamint az iskolákban folyó képességfejlesztést, és ideológiailag meghatározott oktatást akar. Emlékeztettek: az intézmények legfőbb feladataként Lázár János azt jelölte meg, hogy a diákokból jó keresztényeket faragjanak. Mint ismert, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban arról beszélt: a legfontosabb, hogy a magyar oktatási intézmények jó keresztény és jó magyar embereket neveljenek, és az új Nemzeti alaptantervet (NAT) is ennek az alapvetésnek kell alárendelni. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyházi iskolákat ehhez a legfontosabb alappillérnek tekinti a kormány. Kijelentése kapcsán a múlt heti Kormányinfón többen kérdezték Lázár Jánost, aki leszögezte: fontos azoknak az értékeknek a következetes megjelenítése, amelyeket a kereszténység képvisel, és ezek a NAT-ban most is benne vannak.

A Tanítanék Mozgalom szerint „most már biztosak lehetünk benne, hogy az állami intézményrendszer elsorvasztásához miért éppen Balog Zoltán oktatásért felelős miniszterben – református lelkészben – találták meg a legmegfelelőbb személyt”. Továbbá kitértek arra is, hogy az állami iskolák finanszírozása ezért alacsonyabb, mint az egyháziaké, és ezért veszik el a fenntartói jogokat az önkormányzatoktól. A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), amely azonban nem kívánta kommentálni a Tanítanék állításait.

– A Tanítanék Mozgalom ismét hazudik és megtévesztő nyilatkozatokat tesz – reagált a MAgyar Időknek Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. Emlékeztetett: a civilek még arra sem voltak hajlandók, hogy részt vegyenek az oktatás átalakításáért dolgozó Köznevelési Kerekasztal munkájában, amivel segíthetnék a gyerekek helyzetét.

Lázár János szavai a pedagógus-szakszervezetek nemtetszését is kiváltották. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a múlt héten hangsúlyozta: nem vitatható az egyház szerepének fontossága, s nem kérdőjelezi meg senki az egyházi iskolák működésének létjogosultságát. Szerinte ezek az intézmények jelentős szereplői az oktatásnak, de nem válhatnak a legfontosabbá. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Pesti Srácoknak pedig arról beszélt: az Emmi és a pedagógusok sztrájkbizottsága soron következő, december közepi tárgyalásán többek között szeretné, ha a szakszervezet tájékoztatást kapna arról, mit jelent, hogy a keresztény értékek az irányadóak a NAT átdolgozásában. A PSZ szerint az állam az adózók pénzén működtetett oktatási intézményekben folyó neveléssel nem kényszerítheti rá saját ideológiai elképzelését és értékrendjét a tanulókra.

Magyar Idők
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó