A parlamentbe készülne Sándor Mária mozgalma
Kész Zoltánt tekintik példának a fekete ruhás nővér, azaz Sándor Mária nevével fémjelzett Magyarországért Mozgalomban – értesült a Magyar Idők. A szervezetben állítólag komolyan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy civil és a „demokratikus ellenzéktől” érkező támogatással próbáljanak képviselőket küldeni az Országgyűlésbe.
2016. december 6. 09:03

A veszprémi időközi választáshoz hasonlóan, függetlennek mondott képviselőket juttatna az Országgyűlésbe civil, illetve a „demokratikus ellenzéktől” érkező támogatással a fekete ruhás nővér, azaz a Sándor Mária nevével fémjelzett Magyarországért Mozgalom – értesült a Magyar Idők a szervezethez közel álló forrásból. Úgy tudjuk, Kész Zoltán esetét tekintik mintának. Ő az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a liberálisok, valamint helyi civil szervezetek támogatásával szerzett mandátumot a 2014 végén tartott veszprémi időközi választáson.

Megkeresésünkre Sándor Mária kijelentette: kormányváltást szeretne, amit az ellenzéki pártok összefogásával tudna elképzelni, de a demokratikus pártokkal a Jobbik kézfogását nem látja lehetségesnek. A Magyarországért Mozgalom esetleges politikai szerepvállalásáról titokzatosan fogalmazott: – A választási kampányban a saját utunkat szeretnénk járni. Nagyon sok szakterület képviselői csatlakoztak hozzánk, erre szeretnénk koncentrálni, és a civilek összefogásával akarunk foglalkozni – mondta kérdésünkre.

A mozgalmár állítja, nem kötődik egyetlen párthoz sem. – 2015 óta, ha valamelyik ellenzéki párt egészségügyi fórumot szervezett, azon általában részt vettünk a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság tagjaival közösen. Egyikükhöz sem tartozom, de próbálom az ellenzéket kézfogásra biztatni, legalább az egészségügy területén – fejtette ki. Sándor Mária úgy látja, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt kezelhetőbb volt a helyzet az egészségügyben. Szervezetépítő szerepbe azután került, hogy a radikalizmusa miatt kiszorult a Független Egészségügyi Szakszervezetből. Azután társaival megalapította a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaságot, amelynek elmondása szerint mintegy hatezer tagja van.

– A civil társasági forma viszont nem bír jogi személyiséggel, nincs bankszámlaszáma, nem kaphat támogatást. Ezért megalapítottuk mellé a Sándor Mária és Társai Egyesületet. Ezzel tudunk pénzt gyűjteni, hogy mozogni tudjunk. Pártok támogatását soha nem fogadtuk el, csak civil adományok érkeznek. Végül 2015. december 30-án az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra képviselőivel, Mendrey Lászlóval és Varga Andreával létrehoztuk az Emmi Mostohagyermekei nevű szövetséget, ez bővült ki idén a Magyarországért Mozgalommá, amellyel járjuk az országot – magyarázta Sándor Mária. Kitért rá, hogy a politikai aktivizmus óriási erőfeszítéseket igényel; most a szociális szférában dolgozik, szabadidejét pedig a csapattársak összefogásával, egyeztetéssel tölti.

magyaridok.hu
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó