A parlamentbe készülne Sándor Mária mozgalma
Kész Zoltánt tekintik példának a fekete ruhás nővér, azaz Sándor Mária nevével fémjelzett Magyarországért Mozgalomban – értesült a Magyar Idők. A szervezetben állítólag komolyan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy civil és a „demokratikus ellenzéktől” érkező támogatással próbáljanak képviselőket küldeni az Országgyűlésbe.
2016. december 6. 09:03

A veszprémi időközi választáshoz hasonlóan, függetlennek mondott képviselőket juttatna az Országgyűlésbe civil, illetve a „demokratikus ellenzéktől” érkező támogatással a fekete ruhás nővér, azaz a Sándor Mária nevével fémjelzett Magyarországért Mozgalom – értesült a Magyar Idők a szervezethez közel álló forrásból. Úgy tudjuk, Kész Zoltán esetét tekintik mintának. Ő az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a liberálisok, valamint helyi civil szervezetek támogatásával szerzett mandátumot a 2014 végén tartott veszprémi időközi választáson.

Megkeresésünkre Sándor Mária kijelentette: kormányváltást szeretne, amit az ellenzéki pártok összefogásával tudna elképzelni, de a demokratikus pártokkal a Jobbik kézfogását nem látja lehetségesnek. A Magyarországért Mozgalom esetleges politikai szerepvállalásáról titokzatosan fogalmazott: – A választási kampányban a saját utunkat szeretnénk járni. Nagyon sok szakterület képviselői csatlakoztak hozzánk, erre szeretnénk koncentrálni, és a civilek összefogásával akarunk foglalkozni – mondta kérdésünkre.

A mozgalmár állítja, nem kötődik egyetlen párthoz sem. – 2015 óta, ha valamelyik ellenzéki párt egészségügyi fórumot szervezett, azon általában részt vettünk a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság tagjaival közösen. Egyikükhöz sem tartozom, de próbálom az ellenzéket kézfogásra biztatni, legalább az egészségügy területén – fejtette ki. Sándor Mária úgy látja, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt kezelhetőbb volt a helyzet az egészségügyben. Szervezetépítő szerepbe azután került, hogy a radikalizmusa miatt kiszorult a Független Egészségügyi Szakszervezetből. Azután társaival megalapította a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaságot, amelynek elmondása szerint mintegy hatezer tagja van.

– A civil társasági forma viszont nem bír jogi személyiséggel, nincs bankszámlaszáma, nem kaphat támogatást. Ezért megalapítottuk mellé a Sándor Mária és Társai Egyesületet. Ezzel tudunk pénzt gyűjteni, hogy mozogni tudjunk. Pártok támogatását soha nem fogadtuk el, csak civil adományok érkeznek. Végül 2015. december 30-án az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra képviselőivel, Mendrey Lászlóval és Varga Andreával létrehoztuk az Emmi Mostohagyermekei nevű szövetséget, ez bővült ki idén a Magyarországért Mozgalommá, amellyel járjuk az országot – magyarázta Sándor Mária. Kitért rá, hogy a politikai aktivizmus óriási erőfeszítéseket igényel; most a szociális szférában dolgozik, szabadidejét pedig a csapattársak összefogásával, egyeztetéssel tölti.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó