Európa nem várhat mindig az USA-ra
Európának tennie kell a saját biztonságáért, nem várhatjuk, hogy Amerika minden esetben és minden szempontból védelmet biztosít majd az európai szövetségeseinek – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagállamok tárcavezetőinek részvételével ülésező észak-atlanti tanácsi találkozót megelőzően tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben.
2016. december 7. 10:14

Az Egyesült Királyság EU-ból való távozása biztonságpolitikai jelentőséggel is bír kontinensünk szempontjából, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a NATO európai lábának megerősítésére, hangsúlyozta Szijjártó. A magyar tárcavezető elmondta, hogy a bevándorlási nyomás a közös európai megoldás hiányában továbbra is komoly kihívást jelent az uniónak, ezért hazánk kezdeményezi, hogy ne csak az egyes tagállamok, hanem a NATO mint szövetség vállaljon szerepet a migrációs válság leküzdésében. Szijjártó szerint a probléma megelőzését szolgálná a helyi biztonsági erők kiképzése, amivel hosszú távon is biztosítható a régió stabilitása. Emellett azonban az Égei- és Földközi-tengeren jelentkező embercsempészettel szembeni fellépést is meg kell erősíteni, emlékeztetett a tárcavezető.

A külügyminiszteri találkozó első napján döntés született a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés szorosabbá tételéről. Ezen apropóból Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett az Észak-atlanti Tanács ülésén. A diplomata a tanácskozást követően kijelentette, hogy a mai nappal új fejezet nyílt a két szervezet együttműködésében. A kooperáció elmélyítése kapcsán Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország örömmel fogadja a párhuzamosságok megszüntetést. Szakértők szerint a megállapodás mindkét szervezet hatékonyságát növeli, és elősegíti a meglevő képességek optimális kihasználását. A katonai szövetség döntéshozó szerve által most elfogadott javaslatok elsősorban a hibrid kihívásokkal szembeni fellépésre, a kibervédelemre és a tengeri műveletek összehangolására összpontosítanak. A NATO az utóbbi területen igyekszik demonstrálni elhivatottságát az Európa biztonságát fenyegető bevándorlási hullám megfékezésével kapcsolatban. A várakozások szerint a jövőben lehetőség nyílik majd a közös hadgyakorlatokra is.

Az együttműködésnek ugyanakkor jelentős korlátai vannak, hiszen a két szervezet tagsága nem fedi egymást, és számos tagállam óvatos a kérdést illetően. A tegnapi csúcson részt vevő EU-tag Svédország és Finnország az oroszokkal ápolt törékeny kapcsolatok miatt semmiképp sem akarna elköteleződni a NATO irányába. A másik oldalról Törökország is fokozott figyelemmel kíséri a katonai szövetség és az EU közeledését. Ankara és Brüsszel viszonyát a migrációs válság és a törökországi puccs­kísérletet követő leszámolások miatt súlyos diplomáciai feszültségek árnyékolják be. Egy, a NATO döntéshozatali folyamataira rálátó forrásunk szerint a törökök többek között azért is neheztelnek az EU-ra, mert az Európai Tanács nem tette lehetővé, hogy egy speciális megállapodás keretében partneri kapcsolatba lépjenek az Európai Védelmi Ügynökséggel. A katonai képességek fejlesztésével foglalkozó szervezet projektjeiben többek között Szerbia és Ukrajna is részt vehet. Ciprus megosztottsága ugyancsak behatárolja a kooperáció lehetőségeit.

magyaridok.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó