Egyoldalú bírálatok Magyarország ellen
Korábban többször feljelentették Magyarországot Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezésnél, ahonnan most kilép hazánk. A Fidesz szerint éppen itt volt az ideje a szakításnak, míg az ellenzék a korrupció elleni küzdelmet kéri számon a kormányon.
2016. december 8. 09:04

A Nyílt Kormányzati Együttműködést 2011-ben hozták létre nyolc ország részvételével, később pedig további hatvanöt kormány is csatlakozott. A célja elméletileg az lenne, hogy a csatlakozó államokban elősegítse a polgárok felé nyitott kormányzás megteremtését.

A lényegéhez tartozik az is, hogy a kormányok a civil szervezetekkel együttműködve elkötelezik magukat egyebek mellett a költségvetési adatok és a közhatalmi döntések átláthatóvá tételére. Magyarország 2012-ben csatlakozott az együttműködéshez a kormányzati antikorrupciós program részeként. A Soros Györgyhöz köthető civileknek azonban egy év sem kellett, és máris megtámadták a magyar kormányt.

A Transparency International (TI), és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői még az év októberében vettek részt a szervezet második európai konferenciáján, amelyen az országok készülő korrupcióellenes akcióterveit ismerhették meg. A két civil szervezet az esemény után azonnal megfogalmazott egy levelet, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a többi országnál is vannak problémák, de a magyar akcióterv szinte mindegyiknél rosszabbra és hiányosabbra sikerült. A civilek természetesen javaslatokkal is ellátták a kormányt, sőt úgy fogalmaztak, hogy meg is írják az akcióterv egyes részeinek szövegét.

A támadássorozat 2013 januárjában folytatódott, amikor már a szintén Soros Györgyhöz köthető K-Monitor Közhasznú Egyesület is beszállt a TASZ és a TI mellé. A Soros-szervezetek akkor is a kormány korrupcióellenes lépéseit kifogásolták.

A legutóbbi támadás tavaly volt. Akkor az említett hármas egyenesen a Nyílt Kormányzati Együttműködés illetékeseihez fordult. Egy levelet írtak, amelyben aggodalmuknak fejezték ki, szerintük ugyanis az utóbbi években a kormány több intézkedésével is igyekezett aláásni az együttműködés partnernyilatkozatában megfogalmazott értéketeket és elveket. A feljelentésben az is szerepelt, hogy Magyarország látszatintézkedésekkel próbálta igazolni az átlátható kormányzás melletti elkötelezettségét.

Mint a Magyar Idők is beszámolt róla, Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködésből, a döntésről a külügyi tárca közleményben azt írta: az együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít. Hozzáfűzték: a jelentésekben a Magyarországot folyamatosan bíráló, úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban figyelmen kívül hagyták.
A kilépést Németh Szilárd is jó lépésnek nevezte.

– Épp itt volt az ideje – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Jobbik szerint viszont a kormánynak inkább küzdenie kellene a korrupció ellen, ahelyett, hogy kilép egy nemzetközi antikorrupciós szervezetből, mondta Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

– A kormány már ott tart Magyarország „kifosztásában”, hogy a látszatra sem ad, ezért kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű nemzetközi korrupcióellenes együttműködésből – ezt már a Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője mondta a kormány döntéséről.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Lehetetlen megvalósítani az Európai Egyesült Államok vízióját
  Az európai parlamenti választás kampányában az Európai Egyesült Államokban látta a jövőt a baloldal egy része. Fricz Tamás politológus azonban úgy gondolja ez lehetetlen, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok történelme teljesen eltér az úgynevezett öreg kontinensétől.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
MTI Hírfelhasználó