Egyoldalú bírálatok Magyarország ellen
Korábban többször feljelentették Magyarországot Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezésnél, ahonnan most kilép hazánk. A Fidesz szerint éppen itt volt az ideje a szakításnak, míg az ellenzék a korrupció elleni küzdelmet kéri számon a kormányon.
2016. december 8. 09:04

A Nyílt Kormányzati Együttműködést 2011-ben hozták létre nyolc ország részvételével, később pedig további hatvanöt kormány is csatlakozott. A célja elméletileg az lenne, hogy a csatlakozó államokban elősegítse a polgárok felé nyitott kormányzás megteremtését.

A lényegéhez tartozik az is, hogy a kormányok a civil szervezetekkel együttműködve elkötelezik magukat egyebek mellett a költségvetési adatok és a közhatalmi döntések átláthatóvá tételére. Magyarország 2012-ben csatlakozott az együttműködéshez a kormányzati antikorrupciós program részeként. A Soros Györgyhöz köthető civileknek azonban egy év sem kellett, és máris megtámadták a magyar kormányt.

A Transparency International (TI), és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői még az év októberében vettek részt a szervezet második európai konferenciáján, amelyen az országok készülő korrupcióellenes akcióterveit ismerhették meg. A két civil szervezet az esemény után azonnal megfogalmazott egy levelet, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a többi országnál is vannak problémák, de a magyar akcióterv szinte mindegyiknél rosszabbra és hiányosabbra sikerült. A civilek természetesen javaslatokkal is ellátták a kormányt, sőt úgy fogalmaztak, hogy meg is írják az akcióterv egyes részeinek szövegét.

A támadássorozat 2013 januárjában folytatódott, amikor már a szintén Soros Györgyhöz köthető K-Monitor Közhasznú Egyesület is beszállt a TASZ és a TI mellé. A Soros-szervezetek akkor is a kormány korrupcióellenes lépéseit kifogásolták.

A legutóbbi támadás tavaly volt. Akkor az említett hármas egyenesen a Nyílt Kormányzati Együttműködés illetékeseihez fordult. Egy levelet írtak, amelyben aggodalmuknak fejezték ki, szerintük ugyanis az utóbbi években a kormány több intézkedésével is igyekezett aláásni az együttműködés partnernyilatkozatában megfogalmazott értéketeket és elveket. A feljelentésben az is szerepelt, hogy Magyarország látszatintézkedésekkel próbálta igazolni az átlátható kormányzás melletti elkötelezettségét.

Mint a Magyar Idők is beszámolt róla, Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködésből, a döntésről a külügyi tárca közleményben azt írta: az együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít. Hozzáfűzték: a jelentésekben a Magyarországot folyamatosan bíráló, úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban figyelmen kívül hagyták.
A kilépést Németh Szilárd is jó lépésnek nevezte.

– Épp itt volt az ideje – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Jobbik szerint viszont a kormánynak inkább küzdenie kellene a korrupció ellen, ahelyett, hogy kilép egy nemzetközi antikorrupciós szervezetből, mondta Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

– A kormány már ott tart Magyarország „kifosztásában”, hogy a látszatra sem ad, ezért kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű nemzetközi korrupcióellenes együttműködésből – ezt már a Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője mondta a kormány döntéséről.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó