Még mindig nem tért észhez a CDU
A politológus szerint a német kormány eddigi lépései, illetve a CDU határozatában elfogadott megállapítások csak látszatintézkedések.
2016. december 8. 17:54

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el szerdán a német Kereszténydemokrata Unió a menekültügyi szigorításokról hozott határozatot. A CDU ebben céljai közé emeli a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének bővítését és időtartamának meghosszabbítását, valamint  az elutasított menedékkérők juttatásainak csökkentését.

A kormánypárt kongeresszusán olyan mondatok hangzottak el, amelyek eddig ismeretlenek voltak a német kormányzati kommunikációban: például, hogy a védelemre szoruló menekülteket haza kell valahogy küldeni, stoppolni kell az illegális migrációt, mindent meg kell tenni az unió külső határainak védelméért, illetve megállapodást kell keresni az észak-afrikai országokkal.

A „multikulti megbukott”

Peter Tauber főtitkár egyenesen úgy fogalmazott, hogy a “a multikulti megbukott”, Németországban mindenkinek igazodnia kell a közös értékrendhez és jogrendhez, és nem szabad eltűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezzen “becsületkódexet, törzsi, vagy családi szabályokat vagy a saríát”, a muzulmán jogrendet.

Még mindig nem tért észhez a CDU

Kiszelly Zoltán szerint mindez nem jelenti azt, hogy észhez tért volna a CDU, hiszen nincs változás a német migránspolitikában. Továbbra is azt mondják, hogy nincsen felső létszámkorlátja a Németországba érkező menedékkérők befogadásának, ami szembe megy a pártszövetség másik tagja, a CSU javaslatával, amely évi 200 ezer főben szabná meg a határt.

Az szociáldemokraták is korlátoznák a bevándorlást

A koalíciós partner SPD ugyan nem mond felső határt, csak azt, hogy annyi embert szabad beengedni Európán kívülről, ahány embert Németország integrálni tud, vagyis a CDU egyedül maradt álláspontjával – hívta fel rá a figyelmet a politológus.

Balra tolódik a német jobboldal

Kiszelly Zoltán szerint a kormány eddigi lépései, illetve a CDU határozatában elfogadott megállapítások csak látszatintézkedések. A CDU tagságának többsége még mindig a jobboldali spektrumon helyezkedik el, miközben a német társadalom a politikai korrektség miatt balra tolódott.

Angela Merkel az elmúlt 5-8 évben szintén balra tolta kormánya politikáját, a többi között azzal, hogy a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányoz. Vagyis a CDU politikája a német társadalom közepét követve inkább baloldali, míg a párt tagsága inkább jobboldali.

Ezt a nagy szakadékot kellene Merkelnek valahogy áthidalnia, de ez egyre kevésbé sikerül.  Ezért hoznak olyan látszatintézkedéseket, például, hogy be kell tiltani a burkát, de nem mindenhol – magyarázta szakértő.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
  • Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás
    Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Hírfelhasználó