Európa retteg
A biztonságpolitikai szakértő szerint lassan mindenkire gyanúsan néznek, akinek hátizsákja és egy kicsit közel-keleti kinézete van.
2016. december 12. 10:33

Nagyon jól megtervezték a törökországi szimultán merényletet – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.  Egy ilyen akció nagyon komoly logisztikát igényel, emellett figyelni kellett a rendőrség mozgását. Isztambulban egyébként nagyon szigorú rendőrségi kontroll van, „random” megállítják az autókat és belenéznek a csomagtartójukba, igazoltatják az embereket. Az elkövetők nyilvánvalóan hosszú ideje készültek a merényletre – mondta a szakértő.

Szíriában egy nagyon gonosz sakkjáték folyik az Egyesült Államok és Oroszország között. Stratégia pontokért vívják a küzdelmet. Az Iszlám Államot folyamatosan szorítják vissza, és ha a segédletükkel visszakerül a hatalomba Bassár el-Asszad szír elnök, akkor az oroszoknak kijárásuk lesz a Földközi-tengerre, fegyvereket szállíthatnak Szíriának. Jelenleg a hosszú távú béke kulcsa Oroszország és a szír elnök – szögezte le.

Egyiptomban van egy új szerveződés, a Hasszán-csoport (Egyiptom karja), a logójuk egy terepszínű gépkarabély, ami jelzi, hogy radikálisak. Nem annyira vallásiak, mint az Iszlám Állam, de mindenáron el akarják mozdítani az elnököt. Ők azért „rágtak be a hatalomra”, mert Murszit szerintük katonai puccsal, a Nyugat segédletével mozdították el. Egyébként pedig egy, az ISIS-nél mérsékeltebb, de „iszlám államot” szeretnének látni Egyiptomban – magyarázta. Az Iszlám Állam pedig ahogy egyre inkább teret veszít, mind többen térnek vissza Európába. Ezek az emberek meg vannak keseredve, úgy érzik, a kalifátust tönkretették, és bosszút akarnak állni a Nyugaton – érvelt.

Beszélt arról is, Európában a látványosságokat, például Rómában a Colosseumot, a vatikáni múzeumot már csak úgy lehet megnézni, hogy át kell menni egy fémdetektoros kapun, az embernek megnézik a hátizsákját, mintha egy reptéren lenne. A terroristák elérték azt, hogy az emberek rettegnek, a légitársaságok, a civilek, a múzeumok. Mindenkire gyanúsan néznek, akinek hátizsákja és egy kicsit közel-keleti kinézete van – fogalmazott.

Elképzelhető, hogy radikális csoportok miséket, karácsonyi vásárokat megpróbálnak megtámadni. Ez jelzésértékű lenne Európa és a keresztény világ felé – tette hozzá.

M1 - Ma reggel
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó