Trump számára Orbán Viktor európai szinten is jelentős vezető
Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata mindig erős lesz, ennek oka, hogy a két ország közös értékeket vall – mondta Connie Mack, az amerikai kongresszus volt tagja hétfőn Budapesten.
2016. december 12. 21:33

Az amerikai politikus A magyar-amerikai kapcsolatok kilátásai Donald Trump elnöksége idején címmel tartott előadást a Századvég Alapítvány szervezésében.

Beszédében nagyon kedvező kezdetnek nevezte Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök telefonos megbeszélését, amely – mondta – jelzés Magyarországnak és a majdan felálló új amerikai kormányzatnak is, hogy jól alakul majd a két ország viszonya. Úgy tűnik, hosszú távú, személyes kapcsolat lesz a két politikus között – tette hozzá.

Connie Mack kifejtette: Trump mostanában nevezi meg a jelöltjeit a különböző posztokra, és a legfontosabb pozíció talán a külügyminiszteré.

Sok név merült már fel, és kerülnek elő folyamatosan újabb nevek, de akárki lesz is az új amerikai külügyminiszter, felismeri és megérti majd a magyar-amerikai kapcsolatok jelentőségét. Ez a hozzáállás pedig a külügyminiszter alatti szinteken is érvényesülni fog – fűzte hozzá.

Megjegyezte: a budapesti amerikai nagykövetségnek az elnök külpolitikai álláspontjának képviselete is a feladata.

Az amerikai szakértő – akit a szervezők Magyarország érdekeinek amerikai képviselőjeként neveztek meg – közölte: Trump az európai helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, ami azt bizonyítja, hogy a kormányfő nemcsak Magyarországon, hanem Európában is fontos vezetőként jelenik meg.

Connie Mack felidézte: korábban a magyarok gyakran úgy érezték, senki sem kedveli az országot az amerikai kormányzatban, ennek oka egyes politikusok – például Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár nyilatkozatai voltak.

Ezzel szemben most úgy tapasztalja, az emberek optimisták, egész más a helyzet, mint korábban, a magyarok már nagyon várják, hogy „lapozhassanak” a kétoldalú kapcsolatokban – mondta.

Emlékeztetett: kemény kampány előzte meg az elnökválasztást, és mindenki azt gondolta, hogy Trump esélytelen, de végül ő nyert, mert úgy szólt az amerikaiakhoz – egyenesen -, ami újdonságnak számított, és azokat célozta meg, akik úgy érezték, a demokraták elhagyták őket. Trump újfajta vezetői mentalitást hoz magával – mondta.

A szakértő kitért arra: az energia jelentős kérdés mindkét országban, és az Egyesült Államoknak fontos, hogy segítse szövetségesét a források diverzifikálásában. Ez olyan terület, amelyen az Egyesült Államok vezető szerepe valahogyan háttérbe szorult az elmúlt nyolc évben – vélekedett. Hozzátette: emellett is sok más téma van, amely nagyobb hangsúlyt kaphat a kétoldalú kapcsolatokban a jövőben.

Connie Mack kijelentette: Magyarország érdekeit képviseli Washingtonban, és ez a feladata a jövőben is.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy amikor öt hete megválasztották az amerikaiak Donald Trumpot az Egyesült Államok következő elnökévé, az azt bizonyította, hogy a magyarok és az amerikaiak hasonlóan gondolkodnak: mindkét nép másfajta politikát akar.

Most új fejezet nyílik nemcsak az Egyesült Államok, hanem a kétoldalú kapcsolatok történetében is – mondta.

Az Egyesült Államok segíthet Magyarországnak energiapiaca diverzifikációjában

Az Egyesült Államok segítene Magyarországnak abban, hogy az energiapiaca több lábon álljon – Connie Mack erről már az M1 aktuális csatornán beszélt hétfő este.

A republikánus politikus kifejtette: Magyarországon a földgáz 80 százaléka Oroszországból származik, de az egész régió az energiafüggőség problémájával küzd.

Az amerikai kongresszus hamarosan feloldhatja a földgáz exportjára vonatkozó tiltást, ez lehetőséget kínálhat Magyarországnak arra, hogy diverzifikálja az energiaellátását – tette hozzá a politikus-szakértő.

Szavai szerint ebben a kérdésben nemcsak Magyarország, hanem más európai államok is partnerre találhatnak a Fehér Házban és a washingtoni kongresszusban is.

magyaridok.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó