Teljessé vált az új motorvonatflotta
Megérkezett a MÁV-Starthoz, és már forgalomba is állt a 123. FLIRT motorvonat, ezzel a Stadler leszállította az utolsó tagját is annak a 6+15 darabos kontingensnek, amelyet a társaság idén rendelt meg.
2016. december 15. 12:49

A 123 szerelvénnyel a kontinens legnagyobb egynemű – azonos típusba tartozó – FLIRT-flottáját birtokolja a MÁV-Start, miután december elején megérkezett, és azóta már forgalomba is állt az idén megrendelt 6+15 FLIRT 1-es elektromos motorvonat utolsó darabja – erősítette meg kérdésünkre Lőcsei Virág, a nemzeti vasúttársaság szóvivője. A 21 szerelvény műszaki, technikai szempontból megegyezik, hasonló kék-ezüst festést kapott, a 6+15-ös bontást csupán az uniós finanszírozás indokolta: 6 járművet a KÖZOP, 15-öt pedig az IKOP költségeinek terhére vásárolt a MÁV-Start, a finanszírozás intenzitása 100 százalékos volt.

A 123. FLIRT azért mindenképpen az utolsó a sorban, mert a Stadler már nem gyárt 1-es modellt. Az a GYSEV által megrendelt 10 motorvonat, amelyeket a jövő év során szállít a svájci járműgyártó, már a FLIRT 3-as típusból kerül ki. A napokban került nyilvánosságra, hogy a MÁV-Start 40 nagy befogadóképességű, 600 személyes motorvonatot rendel. A kiírásban nem szerepel, hogy egy- vagy kétszintes járművekre kér-e ajánlatot a vasúttársaság, de a szakmai várakozások alapján valószínűsíthető, hogy emeletes típusokkal pályáznak majd a gyártók. Ebből következően a MÁV-Start FLIRT-flottája a következő években nem bővül tovább.

A FLIRT-ök magyarországi története immár több mint tíz évre nyúlik vissza: a MÁV 2004. április 30-án tett közzé közbeszerzési felhívást 30 elővárosi villamos motorvonat szállítására, karbantartására, valamint további 30, azonos típusú és kivitelű motorvonat opciós szállítására. Egyidejűleg az első 30 motorvonat finanszírozására is pályázatot tett közzé.

Az első eredményhirdetés 2005 márciusában történt: az első a Stadler Rail lett. A szállítási és karbantartási szerződések egy évvel később léptek hatályba, az első jármű bemutatására 2006. december 18-án került sor a Budapest–Martonvásár–Székesfehérvár-vasútvonalon, majd az üzemi próbák és a szükséges vizsgálatok után az első két jármű hatósági vizsgája 2007. március végén eredményesen megtörtént. A pusztaszabolcsi karbantartó bázis üzembe helyezésének időpontja 2007 március vége volt, a sorozatszállítás megkezdésével összhangban. A harmincadik szerelvény 2008 áprilisában tett eredményes hatósági vizsgát.

A MÁV ezután megrendelte a második 30 motorvonatot is, azaz lehívta az opciót. A 31. motorvonat 2009. január 14-én állt üzembe, a teljes sorozat 2010 februárjáig érkezett meg. Időközben a GYSEV is úgy döntött, hogy korszerűsíti a járműparkját, és közbeszerzési eljárást írt ki, hogy a Szombathely–Szentgotthárd-vasútvonalat korszerűbb motorvonatokkal szolgálhassa ki. A pályázatra csak a Stadler adott be érvényes ajánlatot, így a svájci cég szállított 4 motorvonatot a dunántúli társaság részére. Több mint három éve, 2013 márciusában a GYSEV a MÁV-val közösen további 6 motorvonatot rendelt, amelyek 2014 őszétől 2015 szeptemberéig álltak forgalomba.

Időközben a MÁV újabb 42 járművet rendelt. Az első két – kék árnyalatú festéssel ellátott – motorvonatot 2014 tavaszán mutatták be. Tavaly júliusban érkezett meg a századik FLIRT Magyarországra, majd hamarosan a 42 darabos kontingens utolsó két járműve is befutott.

Szintén tavaly nyáron jelentette be a MÁV-Start, hogy további 21 járművet vásárolt a Stadlertől, amelynek utolsó darabja a napokban érkezett meg.
A korszerű, akadálymentes, hatékony energiafelhasználású FLIRT motorvonatok 211 ülőhellyel rendelkeznek, végsebességük óránként 160 kilométer. A motorvonat villamos visszatápláló fékberendezése segítségével a felvett energia 25-30 százalékát visszatáplálja a hálózatba, így a járművek több tíz millió megtett kilométer alatt több milliárd forint értékű villamos energiát takarítottak meg a vasúttársaságnak.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó