A kolozsvári Bethlen Gábor szoborállítás emlékezete
"A Bethlen Gábor Alapítvány Aranykönyve" emléket állít a 2013. október 23-i kolozsvári Bethlen Gábor-szoborállításnak.
2016. december 17. 09:01

A Bethlen Gábor Alapítvány „A kolozsvári Bethlen Gábor szoborállítás emlékezete” című könyvének ünnepélyes bemutatója, 2016. december 19-én hétfőn, 14.00 órakor lesz a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) tanácskozó termében (1062 Bp. Andrássy út 100.).

Bevezetőt mond: Dr. Bíró Zoltán a RETÖRKI főigazgatója, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora.

A könyvről és a szoborállításról beszélnek: Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a BGA Kuratóriuma elnöke, a Népfőiskola Alapítvány vezetője, a szoborállítás fővédnöke; Komlóssy József (Svájc) ny. erdőmérnök, az Európa Tanács, az ENSZ autonómia szakértője; Adorjáni László református lelkész, a Kolozsvár- Alsóvárosi (Kétágú) református templom lelkésze.

A könyvbemutatón részt vesznek: Péterfy László szobrászművész, a szobor alkotója; Nagy András grafikus, a könyv tervezője és a könyv két szerkesztője: Magyary Rozália és Bakos István a Bethlen Gábor Alapítvány kurátorai.

"A Bethlen Gábor Alapítvány Aranykönyve" emléket állít a 2013. október 23-i kolozsvári Bethlen Gábor-szoborállításnak. A szép kiállítású, színes kortörténeti kiadványt köszönetként készíttette az Alapítvány Kuratóriuma a közadakozásban részt vett szoborállítók tiszteletére. Teljes névsoruk az Aranykönyv 137-148. oldalán olvasható. Ez a nekik szánt könyvadomány - csakúgy mint a civil összefogás eredményeként megvalósított kolozsvári emlékjel -, a nemzeti szolidaritás és együttműködés karácsonyi üzenete.

Szeretettel hívjuk és várjuk a közadakozásban és a szoborállításban részt vett nemzettársainkat, akik tiszteletpéldányaikat helyben átvehetik. Az ünnepélyes könyvbemutatón szívesen látjuk a BGA, a kolozsvári szoborállítás és az Aranykönyv iránt érdeklődőket is.

gondola
 • Egy félrecsúszott Jeanne d’Arc
  Az már messziről is látszik, hogy ennek a témának két fontos vetülete van, kár, hogy erről az autentikus 168 óra megfeledkezett, vagy legalábbis összekevert.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Egy félrecsúszott Jeanne d’Arc
  Az már messziről is látszik, hogy ennek a témának két fontos vetülete van, kár, hogy erről az autentikus 168 óra megfeledkezett, vagy legalábbis összekevert.
 • Szellemi erőforrásaink kiaknázása
  Külföldi hungarológiai műhelyekre van szükség, hogy a még meglévő jóindulatú külföldi kutatóknak legyen hova fordulniuk, ha Magyarországról tudni akarnák az igazságot. Nem panaszkodni kell, hogy a külföldiek nem ismernek minket, hanem tenni is kellene ez ellen.
 • „Churchilli fordulat” előtt áll Boris Johnson
  A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként.
MTI Hírfelhasználó