Orbán a ringben! - II.
Különös pillanatok kísérik a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját. Párbajhoz hasonlatosak: csupa szín, csupa legenda! A mentelmi jog birtokában szabad keserűen igazat mondani, valóságot leleplezni, és szabad hazudni, sértegetni, vádaskodni. Odakint a sarki kocsmában a töredékéért is képen teremtenek, a Tisztelt Házban azonban a mentelmi jog megvéd.
2016. december 16. 09:16

 „Hazának füstje is kedvesebb mint idegen országnak tüze.

– Patriae fumus igni alieno luculentior.”

Az elnök csenget, újra csenget, hosszasan csenget, rövid szünetet rendel el, mert vége az interpellációknak, vége a „kötelező szavazás” okozta frakciófegyelemnek, a képviselők zöme elindul a büfébe, a folyosóra vagy egyéb szükséges dolgait végezni.  Pillanatok alatt harmadnyian maradnak. Így kezdődik. Mindig így kezdődik. Kivéve, amikor a miniszterelnököt szólítják. Időről időre, személyesen kell választ adnia a hozzá címzett kérdésekre. Garantált a telt ház.  A siker egyik oldalon sem kétséges: minden párt hálásan megtapsolja a szószóját! 

Mikor ismeri fel a kormány, hogy rossz az irány?

SCHMUCK ERZSÉBET, (LMP): - Miniszterelnök Úr! Ma a világ egyik legnagyobb kihívása az elszegényedés, a társadalmak kettészakadása az egyre több szegényre és az egyre kevesebb gazdagra. Ma a világ 65 leggazdagabb emberének annyi a vagyona, mint 3,5 milliárd embernek. A tendencia pedig az, hogy a szakadék egyre jobban nő az egyes országok között és az egyes országokon belül.

- Sajnos ma Magyarországon is ugyanez a folyamat zajlik. A kormány ahelyett, hogy a gazdagok és a szegények, illetve a multik és a kis- és középvállalkozások közötti távolság csökkentésén dolgozna, pontosan az ellenkezőjét teszi, növeli a szakadékot. Önök azt mondják, hogy az emberek pártján állnak, de gyakorlatilag mindig a gazdagokat és a tőkét támogatják, a kicsiknek csak a morzsák jutnak. Ennek a kezdete az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése volt, aminek az az eredménye, hogy a legmagasabb jövedelműek zsebébe 500 milliárd forintot tettek, és a legalsó 70 százalék zsebéből pedig 134 milliárd forintot vettek ki.

- Most ez a társasági nyereségadó tekintetében kísértetiesen megismétlődik, amikor egykulcsossá teszik. Azoknak a nagyvállalatoknak, amelyeknek a nyeresége az 500 millió forintot meghaladja, 10 százalékkal csökkentik az adójukat, a kicsiknek pedig csak 1 százalékkal. Mi ez, ha nem a multik megtámogatása és adóparadicsom létrehozása Magyarországon? Ráadásul a kormány rossz eszközöket is javasol: például a 15 százalékos minimálbér-emelés megvalósítására. A 15 százalékos minimálbér-emelés és a munkáltatói járulék 5 százalékos csökkentése összességében 15 ezer forinttal emeli a minimálbéres bérköltségét. Ezt a kis- és középvállalkozások nem fogják tudni kigazdálkodni, tömegesen fognak csődbe jutni.

- Miniszterelnök Úr! Azt kérdezem:

- Nem kellene-e már irányt váltani, és valóban az alacsony jövedelmű emberekért és a hazai kis- és középvállalkozásokért tenni?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Attól tartok, hogy ez a vita kívül van a logikus gondolkodás keretein. Mi mást kellene tennünk az alacsonyjövedelműek érdekében, ha nem emelni a minimálbért? Mi mást kellene tenni, ha a szakmunkás-minimálbért meg akarjuk növelni, mint hogy azt jelentősen, 25 százalékkal följebb tornázzuk? És ha ön szerint ez nem azoknak kedvez, akik a minimálbért keresnek, akkor kinek? Ahelyett, hogy elismerné: tulajdonképpen az egy komoly teljesítmény hogy eljutunk oda, hogy meg tudunk állapodni egy 15 százalékos és 25 százalékos minimálbér-emelésben, és ez egy jó hír, ehelyett ön, számomra nem pontosan követhető, kifacsart logikával azt akarja nekünk elmondani, hogy ez rossz.

- Megdöbbenésemet fejezem ki amiatt, hogy az LMP szerint a 15 és 25 százalékos minimálbér-emelés rossz. Nem tudok önnek jobb választ adni: külön malmokban őrölünk! Szerintem a minimálbér-emelés jó, ön szerint rossz. Értelmes gazdaságpolitikai vita sajnos ezen az alapon ki van zárva!

***

SCHMUCK ERZSÉBET: - Miniszterelnök Úr! Azt kérdezte, mit kellett volna tenni? Nagyon egyszerűen azt tudom mondani: el kellett volna fogadni az LMP javaslatát! Be kellett volna, be kellene vezetni a többkulcsos személyi jövedelemadót, és nem a munkaadói, hanem a munkavállalói járulékokat kellett volna csökkenteni. Ha önök elfogadják az LMP javaslatát, akkor nemcsak a minimálbéresek bére növekedett volna, hanem mindazok több pénzt tudnának hazavinni, akik minimálbér fölött dolgoznak. Azoknak is, akik duplán átlagbért kapnak, tehát 500 ezer forint körül, azok is több mint 30 ezer forint nettóval vittek volna haza többet. Az önök javaslatára csak a minimálbéresek bére emelkedett, senki másé nem!

***

ORBÁN VIKTOR: - A reménytelen küzdelmet sem szabad feladni, tehát próbálkozni fogok! Először is, a minimálbér-emelés önmagában is jó. A második állítás, amit ön tett, hogy ennek nincs összefüggése további béremelésekkel, az gyakorlatilag a mindennapi tapasztalatok szintjén nem állja meg a helyét. Mi azt tanultuk meg az elmúlt huszon-egynéhány évben Magyarországon, hogy amikor nő a minimálbér, akkor az némi késéssel, de az általános bérszínvonalat is fölfele tolja. Ez egy olyan összefüggés, mint az egyszeregy vagy a kétszer kettő négy. Még egyszer mondom: ezen az alapon nem tudunk egymással vitatkozni. De megértettem, hogy miért van ez így: azért, mert amit ön mond, az nem más, mint hogy az LMP adóemelést akar. Mi meg az adócsökkentés kormánya vagyunk, ezért nem is tudunk egy malomban őrölni!

- De talán három adatot mégis, ha elfogad tőlem. Az elmúlt hat évben 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkező gyermekek száma, 2010-zel szemben ma 735 ezer gyermek kap ingyenes tankönyvet, és ma 680 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Egy dolgot tehetünk: gratulálunk Magyarországnak!

Terroristák segédletével épül a nemzeti nagytőke és a polgári Magyarország?

GYÖNGYÖSI MÁRTON, (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! Több alkalommal beszéltünk már itt, ebben a Házban Gaith Pharaon ügyéről; arról a szaúdi milliárdosról, akit az FBI és az Interpol köröz banki csalás, panamázás, bűnpártolás, felbujtás és terrorizmus finanszírozásnak gyanújával. Ez az illető itt, Magyarországon számos befektetéssel rendelkezik. Az elmúlt években szert tett a saját magáról elnevezett cégeken keresztül, strómanok közreműködésével, cégnyilvántartásban jól lekövethető módon számtalan műemlék jellegű épületre, Seregélyesen, Hőgyészen különböző kastélyokra, illetve itt, Budapesten az ön vejének a közreműködésével a volt Postabank-székházra, továbbá beköltözött az ön tőszomszédságába, a Cinege utcába, ugyancsak egy kastélyjellegű épület megvásárlását követően, miután a Külügyminisztériummal közös céget hozott létre.

- Követte a kormányzatnak egy igen zavaros kommunikációja, amelyből nem sok minden derült ki, illetve egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, hogy hogyan és miként, milyen úton-módon került ez a jóember ide, Magyarországra, professzor-e, van-e ujjlenyomata vagy sincs, és milyen személyazonossággal rendelkezik. Ez sokáig vita volt, azonban a Belügyminisztériumnak sikerült tisztáznia, ugyanis Pintér Sándor kézjegyével ellátva önök beazonosították ezt a jóembert. Ez a Pharaon az a Pharaon, akit az FBI köröz, és az is kiderült, hogy először vízummal érkezett ide, Magyarországra, utána pedig egy olyan vízummal, amelyet követően ez a jóember a Bevándorlási Hivatalnál tartózkodási engedélyt kapott, ami jó eséllyel még mindig érvényben van. Most az a kérdés, hogy ha ez a jelenlegi állapot, akkor:

- Gaith Pharaon üzleti tevékenysége ön szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot?

- Hogyan tovább ezek után, miniszterelnök úr?

- Nemzeti, fideszes tőkésosztályt kívánnak építeni úgy, hogy a nemzetbiztonságot a sutba vetik, illetve nómenklatúrát építenek, és a nemzetbiztonság már nem is számít?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Hallom, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ezt a kérdést a titkosszolgálati vezetők jelenlétében megtárgyalta. Sajnos, jobbikos nem volt jelen, így nehéz lesz tájékozódni az ügyben. Mindenesetre azt tudom mondani: a szóban forgó úr nem tartózkodik Magyarországon. És bár nem hiszem, hogy interpellációk tárgya lehetne a magánlakásom környékén lévők névsora, azt biztosan mondhatom önnek: oda nem költözött be senki. Amiről ön beszélt az egy álhír! Ott nem lakik ilyen nevű ember, sőt nem lakik senki. Az a bizonyos ház, amiről ön beszél, évek óta üresen áll. Akik pedig a szomszédomban laknak, nem hasonlítanak semmilyen arab milliárdosra. Hiszem: ez is valami tévedés lehet. Sajnálom, hogy ezzel kell untatnom a Tisztelt Házat.

- Sokadjára teszi föl ezt a kérdést, ezért biztosan nem okoz meglepetést, ha ugyanarra a kérdésre ugyanazt a választ adom. A kormány megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét, és arra jutottunk, hogy az a magyar törvényeknek megfelel, és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt magában Magyarországra nézve. Ha persze azt kérdezi, hogy az amerikaiakra nézve, akik önöket általában ellátják információkkal, jelent-e, az egy nehezebb kérdés, érdemes rajta elgondolkodni.

***

GYÖNGYÖSI MÁRTON: - Igencsak érdekes, hogy miniszterelnök úr már itt mindenkivel összefüggésbe hozza a Jobbikot, az Amerikai Egyesült Államok pedig éppen a Jobbiknak szolgáltatna információt ezzel a kérdéssel kapcsolatban? Nos, rossz hírem van: ha miniszterelnök végignézi ezt az egész ügyet, azt láthatja, hogy a nyilvános adatokból is el lehet jutni arra a következtetésre, amit én itt fölsoroltam.

- Egy olyan emberről beszélünk, aki nem is rejtőzködik. Pharaon néven hozott létre több tucat vállalkozást, amelyek műemlék jellegű épületeket vásárolnak meg, többek között az ön tőszomszédságában lévőt is. Itt van államtitkár úr, aki bizonyítani tudja, hogy a főnöke, Pintér Sándor írta meg azt a levelet, amit itt tartok a kezemben, amiben az ön melletti ingatlant is az ő tulajdonosi körébe sorolják. Az, hogy most ő ott lakik vagy nem ott lakik, nyilvánvalóan más kérdés.

- Miniszterelnök Úr! Ön itt hosszan bizonygatta azt, hogy önök a migránsok ellen küzdenek, és a bevándorlás ellen. Jó lenne, ha nemcsak a szegény migránsok ellen, hanem a terrorizmust finanszírozó milliárdosokkal szemben is ilyen hatékonysággal lépnének föl, és nem a fideszes tőkés nómenklatúrát építgetnék. Nézzenek szembe, és szégyelljék magukat!

***

ORBÁN VIKTOR: - Természetesen továbbra is izgalmas kérdésnek tartom, miképp lehetséges az, hogy ha valakit több évtizede köröz a teljes amerikai titkosszolgálat, mégsem sikerül soha, sehol nyakon csípni. Mi ennek az oka,  és az erre vonatkozó információkat miért éppen a Jobbikkal osztják meg? Ez is egy érdekes kérdés, de erre nem fogunk választ kapni.

Szeretném jelezni: Amerikában külpolitikai irányváltás van készülődőfélben, más politikát fognak meghirdetni. Arra kérem a képviselő urat, nézzen új gazda után!

Bartha Szabó József
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó