400 millió eurót kaphat a hazai agrárium
Csütörtökön négyszázmillió eurós hitelkeretről írt alá megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke. A keretösszeg mezőgazdasági üzemeknek és vállalkozásoknak adhat segítséget, de hozzájárulhat a természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállításához is. EIB
2016. december 16. 11:26

A magyar kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter, valamint Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke tegnap négyszázmillió eurós vidékfejlesztési hitelkerettől írt alá megállapodást. A forrás elsősorban mezőgazdasági üzemek és vállalkozások, valamint erdőterületek fejlesztésére, természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállítására, ezeken túl tárgyi eszközök beszerzésére és szakképzéshez kapcsolódó tevékenységekre vehető igénybe. A szerződés a 2014–2020-as időszakban az uniós Vidékfejlesztési programban megvalósuló fejlesztések hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja.

Hazánk a hitelkeretet 2020 végéig tudja felhasználni a Vidékfejlesztési program kiválasztott intézkedéseihez kapcsolódóan – tájékoztatott Varga Mihály. Emlékeztetett: az EIB idén júniusban nyitotta meg budapesti irodáját, de a pénzintézet és Magyarország közötti együttműködés már 26 éves múltra tekint vissza. A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb beruházás-finanszírozási tevékenységet. A bank a legjobb AAA minősítéséből eredő előnyét érvényesíti a hazánknak nyújtott források árazásában. Az EIB egy nem profitorientált intézmény, ezért elsődleges célja lehetővé tenni a tagállamok számára beruházásaik kedvező feltételű, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozását. – Az Európai Beruházási Bankot a jövőben is fontos együttműködési partnerként tartjuk számon – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Vazil Hudák, az EIB alelnöke az aláírást követően arról beszélt: a bank által biztosított források segítenek az ország hátrányosabb helyzetű régióiban lévő munkahelyek megőrzésében és újak teremtésében, egyebek mellett az élelmiszergyártás, az erdészet, a vidéki turizmus és a szolgáltatásnyújtás területein. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szerződésben rögzített források a környezet fejlesztésével és az élelmiszer-biztonság színvonalának fokozásával a vidéki lakosság életminőségének javításához is hozzájárulnak.

magyaridok.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó