400 millió eurót kaphat a hazai agrárium
Csütörtökön négyszázmillió eurós hitelkeretről írt alá megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke. A keretösszeg mezőgazdasági üzemeknek és vállalkozásoknak adhat segítséget, de hozzájárulhat a természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállításához is. EIB
2016. december 16. 11:26

A magyar kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter, valamint Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke tegnap négyszázmillió eurós vidékfejlesztési hitelkerettől írt alá megállapodást. A forrás elsősorban mezőgazdasági üzemek és vállalkozások, valamint erdőterületek fejlesztésére, természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállítására, ezeken túl tárgyi eszközök beszerzésére és szakképzéshez kapcsolódó tevékenységekre vehető igénybe. A szerződés a 2014–2020-as időszakban az uniós Vidékfejlesztési programban megvalósuló fejlesztések hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja.

Hazánk a hitelkeretet 2020 végéig tudja felhasználni a Vidékfejlesztési program kiválasztott intézkedéseihez kapcsolódóan – tájékoztatott Varga Mihály. Emlékeztetett: az EIB idén júniusban nyitotta meg budapesti irodáját, de a pénzintézet és Magyarország közötti együttműködés már 26 éves múltra tekint vissza. A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb beruházás-finanszírozási tevékenységet. A bank a legjobb AAA minősítéséből eredő előnyét érvényesíti a hazánknak nyújtott források árazásában. Az EIB egy nem profitorientált intézmény, ezért elsődleges célja lehetővé tenni a tagállamok számára beruházásaik kedvező feltételű, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozását. – Az Európai Beruházási Bankot a jövőben is fontos együttműködési partnerként tartjuk számon – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Vazil Hudák, az EIB alelnöke az aláírást követően arról beszélt: a bank által biztosított források segítenek az ország hátrányosabb helyzetű régióiban lévő munkahelyek megőrzésében és újak teremtésében, egyebek mellett az élelmiszergyártás, az erdészet, a vidéki turizmus és a szolgáltatásnyújtás területein. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szerződésben rögzített források a környezet fejlesztésével és az élelmiszer-biztonság színvonalának fokozásával a vidéki lakosság életminőségének javításához is hozzájárulnak.

magyaridok.hu
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó