400 millió eurót kaphat a hazai agrárium
Csütörtökön négyszázmillió eurós hitelkeretről írt alá megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke. A keretösszeg mezőgazdasági üzemeknek és vállalkozásoknak adhat segítséget, de hozzájárulhat a természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállításához is. EIB
2016. december 16. 11:26

A magyar kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter, valamint Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke tegnap négyszázmillió eurós vidékfejlesztési hitelkerettől írt alá megállapodást. A forrás elsősorban mezőgazdasági üzemek és vállalkozások, valamint erdőterületek fejlesztésére, természeti katasztrófák által károsított mezőgazdasági területek helyreállítására, ezeken túl tárgyi eszközök beszerzésére és szakképzéshez kapcsolódó tevékenységekre vehető igénybe. A szerződés a 2014–2020-as időszakban az uniós Vidékfejlesztési programban megvalósuló fejlesztések hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja.

Hazánk a hitelkeretet 2020 végéig tudja felhasználni a Vidékfejlesztési program kiválasztott intézkedéseihez kapcsolódóan – tájékoztatott Varga Mihály. Emlékeztetett: az EIB idén júniusban nyitotta meg budapesti irodáját, de a pénzintézet és Magyarország közötti együttműködés már 26 éves múltra tekint vissza. A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb beruházás-finanszírozási tevékenységet. A bank a legjobb AAA minősítéséből eredő előnyét érvényesíti a hazánknak nyújtott források árazásában. Az EIB egy nem profitorientált intézmény, ezért elsődleges célja lehetővé tenni a tagállamok számára beruházásaik kedvező feltételű, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozását. – Az Európai Beruházási Bankot a jövőben is fontos együttműködési partnerként tartjuk számon – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Vazil Hudák, az EIB alelnöke az aláírást követően arról beszélt: a bank által biztosított források segítenek az ország hátrányosabb helyzetű régióiban lévő munkahelyek megőrzésében és újak teremtésében, egyebek mellett az élelmiszergyártás, az erdészet, a vidéki turizmus és a szolgáltatásnyújtás területein. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szerződésben rögzített források a környezet fejlesztésével és az élelmiszer-biztonság színvonalának fokozásával a vidéki lakosság életminőségének javításához is hozzájárulnak.

magyaridok.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó