Orbán a ringben! - III.
Különös pillanatok kísérik a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját. Párbajhoz hasonlatosak: csupa szín, csupa legenda! A mentelmi jog birtokában szabad keserűen igazat mondani, valóságot leleplezni, és szabad hazudni, sértegetni, vádaskodni. Odakint a sarki kocsmában a töredékéért is képen teremtenek, a Tisztelt Házban azonban a mentelmi jog megvéd.
2016. december 17. 09:00

„Hazának füstje is kedvesebb mint idegen országnak tüze.

– Patriae fumus igni alieno luculentior.”

Az elnök csenget, újra csenget, hosszasan csenget, rövid szünetet rendel el, mert vége az interpellációknak, vége a „kötelező szavazás” okozta frakciófegyelemnek, a képviselők zöme elindul a büfébe, a folyosóra vagy egyéb szükséges dolgait végezni.  Pillanatok alatt harmadnyian maradnak. Így kezdődik. Mindig így kezdődik. Kivéve, amikor a miniszterelnököt szólítják. Időről időre, személyesen kell választ adnia a hozzá címzett kérdésekre. Garantált a telt ház.  A siker egyik oldalon sem kétséges: minden párt hálásan megtapsolja a szószóját! 

Miért nem tesz meg mindent a dolgozó magyar emberek béremelésének érdekében a kormány?

Dr. HADHÁZY ÁKOS, (LMP): - Miniszterelnök Úr! Nagyon sok mindent lehetne kérdezni, sok mindenre lehetne magyarázatot kérni. Azt gondoltam, hogy egy egyszerű kérdést teszek fel, mert a múltkor is egy szerintem viszonylag nem túl bonyolult kérdést ön nem értett, ezért most az egyszerűbb kérdés. Azt szeretném megkérdezni:

- Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester, önnek rokona-e?

- Ha nem értené, még egyszer elmondom: rokonságban áll-e ön Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): Nem vagyok biztos abban, hogy jól értettem, de ha jól értettem, akkor nem.

***

Dr. HADHÁZY ÁKOS: - Akkor ezt tisztáztuk! Meglepett, három dolog miatt. Egyrészt, mert az informátorom azt mondta, hogy igen, de tévedhetett. A másik persze az, ilyen lehetséges, hogy egy tönkremenés szélén álló gázszerelő hat év alatt a 31. leggazdagabb ember lett, ez azért emellett szólna, de ez még nem minden. Ön a Nárcisz nevű kutyáját viszont egy olyan telken tartja Hatvanpusztán, egy luxusmajorságban, amelyet ez a gázszerelő bérel, évente 15 millióért. Én állatorvos vagyok, olyat láttam már, hogy rokonának kiadja az ember a kutyáját, mert nem tudja tartani, de olyat nem láttam, hogy egy idegennek kiadja. Olyat láttunk, hogy idegennek odadobálnak milliárdos közbeszerzéseket, de hogy a kutyáját odateszi, ezen nagyon csodálkozok!

***

ORBÁN VIKTOR: - Egyszer a Házbizottság megvitathatná, hogy nincs-e valami korlátja mégis annak, hogy miről beszélünk itt. Most egyelőre úgy látom, hogy nincsen, tehát kénytelen vagyok ezzel is foglalkozni. Az állításokban több igazság is található. Van kutyám, Nárcisznak hívják, és egy olyan területen van, amit az édesapám tulajdonol. Köszönöm a figyelmét!

Mi a magyarázat?

VOLNER JÁNOS, (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! Ön nemrég egy képviselőtársunktól azt kérdezte, hogy béremelés ügyében mi mást tehetne még a kormány, mint hogy emeli a minimálbér összegét.

-  Miniszterelnök Úr! Egyrészt rögzíteni kell azt a tényt, hogy a minimálbér emelésével együtt nőni fog a vállalkozók adóterhelése, tehát a kormány olyan módon emeli ismét a minimálbért, hogy ezzel a vállalkozóknak okoz többletterhet, de a költségvetés nem a magyar emberek béremelésére költ rengeteget jelenleg, hanem a nagyvállalatoknak és a bankoknak csoportosít át különösen nagy nyereséget.

- Mire is gondolok, miniszterelnök úr? Már tavaly is csökkent a bankadó összege, most ez tovább csökken, 144 milliárd forintról 79 milliárd forintra, 65 milliárd forintos csökkenés következik be. Eltörli a kormány a 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadékot is, holott a bankrendszer az első 9 hónapjában 416 milliárd forint nyereséget termelt.

- Miniszterelnök Úr! A 2011-es szinthez képest a felső adókulcs a bankadónál feleakkora lett. Önök nem a dolgozó magyar emberek adóját felezték meg, nem ők kapták a legnagyobb adókedvezményeket, hanem a kereskedelmi bankok. Kérdezem, miniszterelnök úr:

- Terveznek-e ezzel kapcsolatban más lépéseket tenni, én azt ugyanis egy egyértelmű hibának tartom, hogy önök 140-170 milliárd forint közötti összeget adnak Magyarország legjövedelmezőbb, leggazdagabb vállalatainak adócsökkentés címén, és további tízmilliárdokat adnak a bankrendszernek, miközben a bankrendszer él és virul. Aki 400 milliárd forintot meghaladó nyereséget termel az év első 9 hónapjában, az aligha van rászorulva arra, hogy a kormány különböző adópolitikai intézkedésekkel segítse. Én ezt a pénzt, miniszterelnök úr, a dolgozó magyar emberek adó- és járulékcsökkentésére fordítottam volna, de be kell hogy lássuk, önök mindig a gazdagokat támogatják!

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Nem minden bakugrást tudok követni, amely a minimálbértől a vállalkozókon át a bankadóig halad, de biztosan az én hibám. A bankadóról fejből csak annyit tudok önnek mondani, hogy a magyarországi bankadó a legmagasabb ma Európában.

Ami a minimálbér-megállapodást illeti: értem, hogy ön ostorozza a kormányt, de nem biztos, hogy jól teszi, merthogy ez egy megállapodás. Ezt nem a kormány rendelte el, hanem a szakszervezetek, vagyis a munkavállalók, a munkaadók a kormány részvételével kötöttek egy megállapodást, erre jutottak egymással. Mi ezt a megállapodást nemcsak hogy elfogadtuk, hanem üdvözöltük is, mert azt gondoljuk, ez egy jó megállapodás. De azt mondani, hogy ennek a megállapodásnak a tartalma egy kormánydöntés, az nem felel meg a valóságnak, miután ez egy megállapodás.

- Képviselő Úr! 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek 2012 óta; a kórházi ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik; a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idén és 2017-ben 207 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. A tavalyi 30 százalékos katona- és rendőrbéremelés folytatódik, idén 5 százalékos lesz és 2017-2018-ban újabb 5-5 százalék. Január 1-jétől emelkedik a megyei kormányhivatali ügyintézők fizetése. A pedagógusok béremelési programja az ötödik évéhez ér. 2013-2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedett a bérük. A jövő évi béremelkedés mértéke 3,5 százalékos lesz. Ez érinti a felsőfokú bölcsődei dolgozókat is.

- Azt tudom mondani összefoglalóan: folytatódnak a béremelések: 2017-ben nő a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, a felsőoktatási, a szociális, a kulturális dolgozók és a megyei kormányhivatali dolgozók bére is. Ennyire futotta!

***

VOLNER JÁNOS: - Miniszterelnök Úr! Szeretném rögzíteni: a Jobbik minden béremelést támogat. De azzal nem értek egyet, hogy önök úgy emelik a minimálbért, hogy a kormánynak közben ebből adóbevételi többlete lesz, és ezt az adóbevételi többletet a magyar vállalkozásokkal fizetteti meg.

- Miniszterelnök Úr!  Én azt kérem, hogy a magyar dolgozó embereknek juttassa azokat a pénzeket, amelyeket Magyarország leggazdagabb vállalatainak, valamint a bankrendszernek juttatott. Magyarországon a bérek európai összehasonlításban leszakadásban vannak. Nem bérfelzárkózás történt, bizonyított módon nem bérfelzárkózás történt, hanem sajnos leépült a magyar bérszínvonal, leépült a nyugat-európai szinthez képest, és más kelet-európai országok szintjéhez képest pedig különösen.

- Tehát én azt kérem, miniszterelnök úr, hogy ne a leggazdagabb vállalatokat és ne a bankokat segítsék zázmilliárdokkal, hanem a magyar embereknek juttassák ezt az összeget adó- és járulékcsökkentés formájában!

***

ORBÁN VIKTOR: - Be kell látnom, hogy egy perc nem elegendő arra, hogy a frakcióvezető úrnak segítséget nyújtsak annak az összefüggésnek a megértéséhez, hogy versenyképes béreket versenyképes vállalkozások tudnak fizetni. Miután ez nem fér bele egy percbe, ezért most ezzel nem próbálkozom.

- Csak szeretném jelezni: Magyarországon az adók csökkennek, a bérek nőnek, a munkanélküliség 5 százalék alatt van, és el fogjuk érni a teljes foglalkoztatást. Aki ezt támadja és elvitatja, nem a kormányt támadja, nem a kormány munkáját vitatja el, hanem a magyar emberek közös teljesítményét támadja és azt vitatja el! A Jobbik is ezt teszi; nem tudunk mást tenni, együtt élünk ezzel az izgága elégedetlenséggel!

Idén mennyit fognak ellopni a gyermekek étkeztetésére szánt keretből?

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, (MSZP): - Miniszterelnök Úr! Muszáj vagyok most már önhöz fordulni, mert Rétvári Bence sablonos válaszait már mindenki tudja kívülről a parlamentben.

- Hiába az új szünidei étkeztetési rendszer, sokan akkor sem jutnak hozzá a jogosult ellátáshoz, még ha a törvény előírja is. Az önök által felmért adatok szerint ma Magyarországon 208 ezer gyermeknek kellene kötelezően szünidőben étkeztetést kapnia. Most itt, karácsony előtt felhívnám a figyelmet, hogy újra téli szünet lesz, és a kikért adatokból látjuk, hogy önök 68 ezer rászoruló gyermekről elfelejtkeztek.Láttuk azt is, hogy 2014-ben és 2015-ben a karácsonyi ünnepek és az újév közt ami a kormányrendeletben bent maradt gyermekétkeztetésre forrás, 2014-ben 2,6 milliárd forint, 2015-ben 3,7 milliárd forint. Szépen fogták,  a gyerekektől ellopták, és odaadták stadionépítésre, villamosműködtetésre, Hódmezővásárhelynek, Alcsútdoboznak önkormányzati működtetésre.

- Miniszterelnök Úr!

- Ha Magyarországon gyermekéhezés és gyermekszegénység van, nem érnek annyit a gyermekeink, hogy minden évben ezt az összeget megkaphassák?

- Muszáj minden évben ellopni ezektől a gyerekektől?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Képviselőtársam! Nem tudok önnek jobb választ adni annál, mint amit Rétvári Bence miniszterhelyettes úr már adott. Tehát aki igényel, az kap.

Most, miután egy-két durva kifejezést is használt itt, ezért kénytelen vagyok emlékeztetni önt arra az egyszerű tényre, hogy 2010-ben, még az önök kormányzása alatt, a költségvetésben 32 milliárd forint volt betervezve a gyermekek étkeztetésére. Ezzel szemben a mostani költségvetésben 72,5 milliárd forint szerepel. Ez azt jelenti, hogy 32 volt, most 72 lett. Ezt nem nevezném hanyatlásnak!

***

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ: - Miniszterelnök Úr! 2010-ben a jövedelmi szegénység 14,1 százalékos volt, 2015-ben 14,4 százalékos. A 65 év felettiek jövedelmiszegénység-aránya 2010-ben 4,9 százalékos, 2015-ben 6,8 százalékos. A foglalkoztatottak szegénységi aránya 2010-ben 6,2 százalékos, 2015-ben 9,6 százalékos. A 7 év alatti gyerekek 42,2 százaléka ma szegénységben nő fel Magyarországon.

- Miniszterelnök Úr! Milyen adatot soroljak még ahhoz, hogy belássák, hogy ezt az összeget nem lehet ellopni a gyerekektől! Vegyék már tudomásul: amit beterveznek a költségvetésbe, adják már oda! Ha van pénz a budai Várba költözésre, stadionokra, kisvasútra meg mindenre, akkor legyen a gyermekétkeztetésre is!

***

ORBÁN VIKTOR: - Képviselő Asszony! Megismétlem: az önök kormányzásának idején 32 milliárd forintot költöttek a gyermekek étkeztetésére, mi pedig 72,5 milliárd forintot.

Az ön szavai azt a képet rajzolták elénk, mintha 2010 óta Magyarországon a szegénység nőtt volna. Nincs ember ebben az országban, aki ezt elhiggye. Nincs ember ebben az országban, leszámítva persze a Szocialista Párt törzstagjait, aki komolyan gondolná - miközben azt senki nem tagadja, hogy van még gond ebben az országban -, hogy a szegénység nőtt volna 2010 óta! Meggyőződésem szerint nemcsak a tények  nemcsak a szociológiai tények mondanak mindennek ellent, hanem ráadásul a közvélekedés is.

- Még egyszer mondom: a magyar kormány szívesen elfogadja azt a kritikát, ami arról szól, hogy nem haladunk elég gyorsan, de  azt a valótlan állítást, miszerint a szegénység nőtt volna az elmúlt években, nem áll módunkban elfogadni, mert a valóság ezzel ellentétes.

Köszönetet sem várunk érte, mert a mi felfogásunk szerint ez nem a magyar kormánynak köszönhető, hanem elsősorban a magyar embereknek, akik éltek azzal a lehetőséggel, amit a magyar kormány teremtett.

- Képviselő Asszony! Amikor önök eltagadják az ország fejlődését, akkor nem a kormányt támadják, hanem az embereket sértik meg. Ami pedig a lopást illeti azt tudom mondani: az önök idejében ellopták a pénzt, ezért  nem jutott a gyerekeknek. Most nem lopják el, ezért kétszer annyi jut. 

Orbán a ringben! - II.

Orbán a ringben! - I.

Bartha Szabó József
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Hungarikum: alap a büszkeségre
  A hungarikumok bűszkévé teszik a magyar embereket. V. Németh Zsoltnak, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
MTI Hírfelhasználó