Napirenden az államfő kiválasztása
Még az idén megvitatja a Fidesz elnöksége az államfőjelölés kérdését – erről beszélt tegnap Brüsszelben Orbán Viktor. Balog Zoltán pedig arról, hogy ugyan szóba került az ő neve is, de nem kapott felkérést a kormányfőtől.
2016. december 17. 12:56

Az államfőjelöléssel is foglalkozik a Fidesz a decemberi elnökségi ülésén – közölte Orbán Viktor tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök az ATV érdeklődésére elmondta, ezt követően a parlamenti frakciókkal is megvitatják a lehetséges jelölteket. Hozzátette: javaslatát csak azt követően fogja megtenni a következő köztársasági elnök személyére, ha meghallgatták az eltérő véleményeket is. – A döntést a nyílt vitát követően a parlament fogja meghozni – mutatott rá. Orbán Viktor szerint világossá kell tenni: Magyarországon a miniszterelnöknek nincs joga arra, hogy kijelölje a köztársasági elnököt, ez méltatlan is lenne.

– A kormányfő az ország első szolgája, az államfő az ország első polgára – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. A kormányfő szerint a köztársasági elnöknek meg kell adni a tiszteletet, és a parlament által kifejezett népakarat fogja majd megbízással ellátni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Áder Jánost nagyra értékeli, és a komoly lehetőségek között van, hogy ő folytassa a munkáját. Megjegyezte: az első döntést a köztársasági elnöknek kell meghoznia, hogy vállalkozik-e tovább a munkára.

Mint ismert, sajtóhírek szerint a kormányfő Balog Zoltánt látná szívesen az államfői székben. Az emberi erőforrások minisztere az ATV Szabad szemmel című műsorában tegnap elmondta: már beszélt Orbán Viktorral az államfőjelölésről, kormányülésen is szóba került a kérdés. Bár az ő neve is felmerült, nem kapott felkérést a kormányfőtől a köztársasági elnöki posztra. – Akkor kell beszélni az ilyen ügyekről, amikor már oda jutott az ember – fogalmazott a tárcavezető. Balog Zoltán arra a kérdésre, hogy milyen a jó köztársasági elnök, úgy fogalmazott: szerinte Mádl Ferenc visszafogottsága és szerénysége az, ami fontos, hogy meglegyen egy államfőnél.

Orbán Viktort Brüsszelben arról is kérdezték, hogy Áder Jánost vagy Balog Zoltánt kedveli-e jobban. – Izgalmas kérdés, de semmi jelentősége nincs – reagált Orbán Viktor, és megjegyezte: Magyarország még nem tart ott, hogy a kedveltségi mutató döntse el, hogy ki lehet köztársasági elnök vagy elnökjelölt.

Az államfőjelölésről annak ellenére is szó lesz az előzetes tervek szerint Dobogókőn, hogy szinte valamennyi fideszes megszólaló, Orbán Viktor is eddig csak  a hivatalos, februárban kezdődő  jelölési procedúráról beszél, amikor egyáltalán megnyilvánul az ügyben. Az atv.hu a napokban írt arról, hogy több olyan „ jelzésről” hallani a Sándor-palotából, hogy Áder János távozni készül.

Amennyiben a mostani államfő megbízatása lejárta után nem vállalna még egy ciklust, Balog Zoltán humán csúcsminiszter költözhetne a Sándor-palotába. A miniszterelnök az ATV Híradónak Brüsszelben azt mondta, Áder is a komoly jelöltek között van, azt pedig nem kommentálta érdemben, hogy egy parlamenti bizottsági ülésen a KDNP-s Rubovszky György elszólta magát, amikor egy párttársának bizalmasan azt magyarázta, hiába szeretnék a képviselők Ádert továbbra is elnöknek, „a Viktor nem engedi”. Ezt korrigálva a miniszterelnök azt sejttette tegnap, hogy Áderen múlik, szeretne-e elnök lenni egy újabb ciklusban.

magyaridok.hu - atv.hu