Kárpótolják a Gyurcsány-hű képviselőket
Megoldották az országgyűlési munkát bojkottáló DK-sok anyagi problémáit.
2016. december 17. 18:15

„Belső források átcsoportosításával” oldják meg Gyurcsány Ferencék azoknak a DK-s képviselőknek a nehézségeit, akik azért veszítik el tiszteletdíjukat, mert a kétharmados szavazásokat leszámítva október óta nem vesznek részt a parlamenti munkában.

– Nem tudom pontosan, hogy kit érint, de ha valakit igen, akkor a belső források átcsoportosításával megoldjuk ezt a problémát. Számunkra nagyon fontos az elvi politizálás, ezért nem okozhat nehézséget, ha emiatt esetleg veszteség ér minket – mondta a Magyar Időknek a DK szóvivője. Kérdésünkre, hogy a képviselők így a párttól kapják-e a fizetésüket, Gréczy Zsolt azt mondta: nem foglalkozik a párt pénzügyeivel, de tudomása szerint egyelőre megoldottak minden ilyen problémát.

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc korábban a Magyar Időknek arról beszélt, hogy a négy érintett képviselő között vannak, akik „képesek menedzselni” ezt a kihívást – ő ide tartozik –, ám vannak olyanok, akiknek „nincs felhalmozott vagyona, jövedelme”, ezért „megoldhatatlan helyzetbe” kerültek. – A párt érzi ennek a felelősségét és tenni is fog azért, hogy ők dolgozhassanak és jövedelemre tehessenek szert – hangoztatta a DK elnöke. Mivel az országgyűlési képviselők tiszteletdíja jelenleg havi 747 878 forint, amihez hozzájönnek még például a bizottsági munkáért járó, illetve egyéb juttatások, számításaink szerint Vadai Ágnes, Varju László és Oláh Lajos a 2018-as választásig fejenként húsz-, összesen hatvanmillió forinttól esik el, amit a DK elnökének szavai szerint a párt pótolna számukra.

Mindez érdekes annak fényében, hogy Gyurcsány Ferenc közlése szerint idén először azért maradt el a DK majálisa, mert a párt 13-14 milliós adósságot halmozott fel, így nem engedhette meg magának, hogy a rendezvényre másfél-kétmillió forintot költsön. Sebián-Petrovszki László akkor azt mondta: a DK-nak egy hozzávetőlegesen 15 millió forintos kölcsöne van, a pártigazgató arról viszont nem nyilatkozott, azt mikor, honnan, kitől, milyen futamidőre vették fel. A DK 2015-ös harmadik negyedévi mérlegbeszámolójában szerepel egy 15 milliós, magánszemélytől kapott kölcsön, az idei költségvetésben pedig ugyanez a tétel „egyéb támogatás magánszemélytől” címen szerepel.

2013-ban volt, hogy még éjszaka is dolgoztak

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó