Köszöntik a százéves Placid atyát
Háromnapos rendezvénysorozattal készülnek Olofsson Placid atya december 23-ai, századik születésnapjára. A Gulágot is megjárt bencés szerzetes köszöntése mellett az is cél, hogy történetén keresztül még többen megismerjék a Gulág borzalmait.
2016. december 17. 23:39

„A Jóistennek van humora. A Szovjetunió mindent meg akart tenni, hogy tönkre tegyen bennünket. Aztán én itt vagyok 85 évesen, de hol van a Szovjetunió?” – tette fel a kérdést még 2001-ben a Híradóban Oloffson Placid atya, akit 1946-ban a szovjetek koholt vádak alapján 10 év kényszermunkára ítéltek. Saját bevallása szerint a Gulágon lelt rá igazi hivatására, miközben tartotta a lelket fogolytársaiban.

Placid atya története a remény és a szabadságért vívott harc kiemelkedő példája – Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára méltatta így a szerzetest, akinek 100. születésnapját háromnapos programsorozattal ünnepli a Gulág Emlékbizottság.

Pénteken képregénykiállítás nyílt Rabtársak a Gulágon címmel a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, szombaton pedig Téglásy Ferenc, a Nép ellensége című dokumentumfilmjét vetítették ugyanitt.

A rendező-operatőr főiskolás volt, amikor megismerkedett a szerzetessel, az azóta eltelt 52 évben több filmet készített róla. Téglássy Ferenc erről úgy vallott: kötelességénk érzi, hogy bemutassa a szerzetesből áradó jóságot és életetszeretet.

„A gulág szenvedése érlelte meg azokat a gondolatokat Placid atyában és a fogolytársaiban, amelyek szerintem ma is érvényesek. Tehát a túlélés négy szabálya ma is érvényes. Talán a legfontosabb az, hogy ne dramatizáljuk túl a saját szenvedésünket, mert ezzel gyengítjük a szenvedésekkel való ellenállásunkat” – nyilatkozta a Híradónak a rendező.

Idén október 23-án Oloffson Placid kapta a Magyar Becsület Rend kitüntetést, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át.

Vasárnap Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát celebrál hálaadó misét a Gulágot megjárt szerzetes tiszteletére a budapesti Ciszterci Szent Imre templomban.

hirado.hu - M1
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó