Látogatható Ceausescu palotája
Huszonhét évvel ezelőtt még földi halandó nem léphetett be az utcába sem, ahol a diktátor rezidenciája állt, ma már – forintban mérve súlyos ezrekért – újra látogatható. Az M1 Világ című műsorából kiderül, hogyan élt Románia hírhedt vezetője, Nicolae Ceausescu a hétköznapokban.
2016. december 18. 13:08

A diktátor bukaresti palotája a huszonhét év után márciustól látogatható, sőt, aki hajlandó 14 ezer forintnak megfelelő összeget is kifizetni, azt a nemrég megnyitott titkos bunkerbe is beengedik.

Huszonhét évvel ezelőtt még földi halandó nem léphetett be az utcába sem. A Primaverii sugárút mindkét vége le volt zárva, rendőrök és szekusok őrizték, mert az ötvenes szám alatt állt az ország legjobban őrzött lakása: Nicolae Ceausescu otthona.

Földművesek a sakktáblán

Először a kondukátor dolgozószobájába léphet be a látogató. A falakat a pártfőtitkár kedvenc témáját, a román parasztságot ábrázoló képekkel rakták tele. Sőt, a sakktábla gyalogjai is népviseletben lévő földművesekre emlékeztetnek.

Külön lakosztálya volt mindhárom gyereknek: Valentinnek, Nicunak és a házaspár egyetlen leányának, Zoénak. A feleség, Elena Ceausescu szinte minden külföldi látogatásáról hozott ötleteket. Így lett házban a XIV. Lajos korabeli francia szalon, vagy a Fidel Castróéról másolt hatalmas terasz is. Ragaszkodtak ahhoz, hogy román gyárak termékeit használják, ezért például a velencei kristály csillárokat a medgyesi üveggyárban gyártatták le. Ami külföldről érkezett, azt ajándékba kapták.

Saját moziban nézték a Dallast

Van magyar termék is a házban: az ebédlő nagy asztalán a díszes étkészlet herendi porcelán. A házi moziban Elena főként kedvenc sorozatát, a Dallast nézte, Ceausescu pedig amerikai gengszterfilmekkel lazított. Az ajándékba kapott portrék egy eldugott folyosóra kerültek: nem mindegyik sikerült tökéletesre.

Tíz méter beton

A borospincében egy rejtett ajtó mögött súlyos páncélajtó található, onnan 17 márványlépcső vezet a vegyi támadások és nukleáris csapás esetére megépített bunkerbe. Tíz méter mélyen van a föld alatt, felette ugyanennyi méter vastagságú beton. Itt fura tárgyak is megtalálhatóak, köztük a Todor Zsivkov bolgár pártvezértől kapott precíziós esztergát.

esztergát.

A hálószoba az eredeti pizsamákkal.

A hálószoba az eredeti pizsamákkal

A palota alatt folyosórendszer húzódik, ahol akár percekig lehet bolyongani. A hálószobában a kiállított pizsamák még eredetiek. Külön pamlag állt a házaspár szeretett házi kedvencei, a két fekete labrador rendelkezésére.

Rengeteg ruhájuk volt

A fürdőszoba képei annak idején bejárták a világsajtót. Azóta kiderült, hogy a csapok, a vezetékek és a mozaikok nem színaranyból készültek, csupán aranyozottak. A család nyugalmát egzotikus növényekkel teli télikert szolgálta, a bőr és a test fiatalítását pedig a hetvenes években ultramodernnek számító wellnessközpont. Volt egy jókora uszoda is, ahol a diktátor kedvenc sportját űzhette.

A palota fürdőszobája.

A palota fürdőszobája

A látogatóra a legmélyebb benyomást mégis a hatalmas gardrób teszi: fejenként huszonnégy dupla ajtós szekrényben fért el a rengeteg öltözék, amelyekből néhányat ki is állítottak.

A romániai forradalom idején a rezidencia pár órára őrizetlenül maradt. A betóduló embereket a műkincsek és az egyéb értékek nem érdekelték, csak a hűtőszekrények téliszalámi-készletét és a borospincében meglapuló viszkis rekeszeket dézsmálták meg.

A diktátor palotája

A dolgozó szoba

A diktátor palotája

A palota füedőszobája

Uszoda, ahol a diktátor kedvenc sportját űzhette

Wellness részleg a palotában

hirado.hu - M1
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó