Milliárdokra lehet pályázni
Jut pénz gazdaságok alapítására és a foglalkoztatás bővítésére is.
2016. december 21. 09:16

Márciustól elérhetővé válik a fiatal gazdák mintegy 38 milliárd forintos támogatási kerete. A negyven év alatti termelők mellett a településvezetők is jó hírt kaptak, öt új helyi gazdaságfejlesztési pályázat jelent meg a napokban.

Kiírták a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázatot. A 40 év alatti, pályakezdő termelők gazdaságalapítására fordítható keretösszeg megközelíti a 38 milliárd forintot. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a felhívás az agrárium generációváltását, valamint a vidék népességmegtartó erejének növelését szolgálja. Ismert ugyanis, hogy az Európai Unió más országaihoz hasonlóan Magyarországon is növekszik a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, a gazdatársadalom öregszik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, míg a 34 év alattiak aránya csupán 6,1 százalék. A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fia­talabbak körében az uniós átlagnak csak a felét éri el hazánkban. A fiatal, pályakezdő mezőgazdasági termelők támogatása tehát elsődleges fontosságú az agrárium jövője szempontjából.

A kormány a 2020-ig tartó uniós időszakban külön alprogrammal támogatja a 18 és 40 év közötti gazdálkodókat. A most megjelent felhívás 37,75 milliárd forintos keretére március elsejétől pályázhatnak az érdeklődők. Egy-egy fiatal gazda 40 ezer eurónak megfelelő uniós forrást nyerhet el. A megítélt összeget ötéves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg.

A magas hozzáadott értékű, munkaerő-intenzív agrárágazatokban – az állattenyésztésben és a kertészetben – tevékenykedni kívánó fiatalok támogatását a felhívás kiemelten kezeli.

Szintén keddi hír, hogy a Terület- és településfejlesztési operatív programon belül összesen öt új, helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás növelését célzó pályázat jelent meg. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós támogatások felhasználásáért felelős államtitkára szerint a kiírások összértéke csaknem 27 milliárd forint.

Ebből ipari parkok, iparterületek fejlesztésére 8,2 milliárd forint fordítható, míg az induló vállalkozásokat segítő úgynevezett inkubátorházak fejlesztésére két felhívás keretében összesen 14,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A távirati iroda szerint az önkormányzatok és az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások logisztikai fejlesztéseit segíti a helyi gazdaságfejlesztést támogató felhívás félmilliárd forint keretösszeggel.

Megjelent az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztéséről szóló felhívás is 3,2 milliárd forint értékben.

magyaridok.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése
  Nem akármilyen egyórás propagandavideót dobott össze a Demokratikus Koalíció: zenével, vágóképekkel kísért szónoklatok, bejátszások, a műsor fénypontja pedig Dobrev Klára volt. Habár a párt hivatalos bejelentést nem tett annak kapcsán, hogy Dobrev lenne a pártnak a jelöltje egy esetleges ellenzéki előválasztáson, a videóban nagyjából minden erre utal.
 • Néhány egyszerű magatartási szabály a fertőzés ellen
  Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon vasárnap megjelent tájékoztatóban.
 • Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt
  A magyaroknak Üzent Ferenc pápa a Vatikánból. A szokásos vasárnapi Úrangyala imádság után üdvözölte Ferenc pápa Magyarországot, a főpásztorokat, a híveket és mindenkit, aki hittel és örömmel várta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten. Ma ért volna véget a katolikus világesemény - Erdő Péter videóüzenete!
MTI Hírfelhasználó