Tájékoztatást kér a külügy Berlintől
A berlini magyar nagykövetség szerda délelőtt hivatalos jegyzékben kér tájékoztatást a német fővárosban hétfőn elkövetett merénylet áldozatainak és sérültjeinek állampolgárságáról.
2016. december 21. 14:40

A brit Daily Mail információi szerint három magyar is életét vesztette abban a merényletben, amely során Berlinben egy terrorista a karácsonyi vásáron ünneplő tömegbe hajtott – olvasható a Riposton.

A brit portál szerint az eddigi 12 halálos áldozatból feltehetőleg hat németet és három magyart sikerült azonosítani, de forrást ők sem közölnek.

A hír kapcsán megkerestük a berlini magyar nagykövetség konzuli osztályát, ahol azt a választ kaptuk,hogy folyamatos kapcsolatban állnak a német rendőrséggel, de magyar áldozatokról nem kaptak információt. Kérdéseinket elküldtük a külügyminisztérium sajtóosztályának is, amely válaszában megismételte a Berlinből kapott választ, majd röviddel ez után a minisztérium sajtófőnöke az MTI-hez az alábbi közleményt juttatta el:

A berlini magyar nagykövetség szerda délelőtt hivatalos jegyzékben kér tájékoztatást a német fővárosban hétfőn elkövetett merénylet áldozatainak és sérültjeinek állampolgárságáról - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-vel.

Menczer Tamás közleményében azt írta: a berlini magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a német rendőrséggel, amely mostanáig csak annyit közölt, hogy az áldozatok közül hatan német állampolgárok. “Váratlan és nehezen érthető módon” a további áldozatok és sérültek állampolgárságával kapcsolatban a rendőrség eddig nem adott információt – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a nagykövetség ügyeleti számára érkező bejelentések közül egy esetben kiderült, hogy a keresett ember könnyebben megsérült, de elhagyhatta a kórházat. A többiekről, akiket kerestek, megtudták, hogy nem voltak a karácsonyi vásárban.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem félszázan megsérültek, többen súlyosan – Menczer Tamás keddi közlése szerint a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat.

magyaridok.hu - MTI
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó