Kárpátalján a nélkülözés beárnyékolja a karácsonyt
A fokozódó nehézségek, a romló életszínvonal ellenére a kárpátaljai emberek is igyekeznek lélekben felkészülni karácsonyra advent idején. Bár sajnos egyre kevésbé ragaszkodnak a hagyományokhoz, még mindig több érdekes szokást ápolnak, egyedi ételeket készítenek karácsonykor és az ünnepet megelőzően. A görögkeleti hagyományok azonban kifejezetten gazdagok.
2016. december 21. 15:32

Az idei adventet Kárpátalján sajnos inkább meghatározta a félelem, mint a remény. Bár a média nagyrészt elfeledkezett a területről, semmi új nincs a nap alatt, a helyzet talán rosszabb lett – erről beszélt a Magyar Időknek a Család és Élet civil szervezet vezetője, aki csaknem húsz éve él a határon túl, Munkácson. Popovicsné Palojtay Márta elmondta, hogy miközben nagyjából változatlanok maradtak a fizetések és a nyugdíjak (15-30 ezer forint között), még mindig folyamatosan emelkednek az árak. – Rengetegen várják fűtés nélkül a karácsonyt. A helyzetet a családok nagy része úgy próbálja túlélni, hogy valaki elmegy külföldre dolgozni, és hazaküldi a pénzt az otthon maradottaknak. Így gyerekek ezrei apa vagy anya nélkül karácsonyoznak – közölte a Család és Élet civil szervezet vezetője. Hozzátette: sokaknak a Magyarországról érkezett segítség jelentette, jelenti a fennmaradást, de a tapasztalatok szerint mostanra ezek is jelentősen csökkentek. Popovicsné Palojtay Márta azonban megjegyezte, hogy mindezek ellenére a kárpátaljai nép igyekszik mindenből kihozni, amit lehet. – Amikor az egyházon keresztül tűzifa-támogatást kaptak a falusiak, hálából az általuk megtermelt élelmiszerekből zsákszámra küldtek adományt a városban fenntartott ingyenkonyhára. Mert jót tenni jó, még akkor is, ha az ember maga is rászoruló – fűzte hozzá.

Sok gyermek az édesanyja vagy édesapja nélkül tölti az ünnepeket

Sok gyermek az édesanyja vagy édesapja nélkül tölti az ünnepeket

A nehézségek ellenére Kárpátalján próbálnak ragaszkodni a szokásokhoz. – Itt még élő hagyomány a kántálás: karácsonykor az emberek meglátogatják a rokonaikat, barátaikat. Ahogy belépnek a házba, énekelni kezdik a Menny­ből az angyalt és más karácsonyi énekeket. Néha ruszin nyelven folytatják a kántálást, ha ruszin ember is van a családban – mutatott rá Popovicsné Palojtay Márta. A Család és Élet civil szervezet vezetője kitért arra is, hogy Kárpátalján az emberek jellemzően a hegyekben termett gombából készült gombalevest és rántott halat fogyasztanak karácsonykor, de sokan elkészítik szentestére a (mi mákos gubánkhoz hasonlító) bobajkát is, amelyhez az alapot maguk sütik meg. – A többi sütemény – így a bejgli – és szokás az anyaországihoz hasonló – tette hozzá.

Mások azt emelik ki, hogy a betlehemezés Kárpátalján ma is élő szokás, sőt a tiltások időszakában is általános volt a falvakban. Megemlítik továbbá, hogy kifejezetten gazdagok a görögkeleti karácsonyi hagyományok. Számos népszokás fűződik a termékenységhez. Karácsonykor a padlóra és az abrosz alá búzát szórnak, Luca napján kukoricát csíráztatnak. Érdekes görögkeleti szokás a csillaggal való járás: Magyarországon néhány helyen vízkeresztkor járnak csillaggal a gyerekek, Kárpátalján az ortodox vallásúaknál viszont ez karácsonyi szokás. Ennek lényege, hogy három kisebb gyermek háromkirályként jár házról házra egy csillag alakú szitával; angyali üdvözletet visznek az emberekhez. Mondókáik és énekeik a betlehemes szövegekre hasonlítanak. Ahol mindkét szokás él, ott általában a kisebb gyerekek járnak a csillaggal, a nagyobbak pedig betlehemeznek.

Az eltérő vallásúak tiszteletben tartják a többiek ünnepeit, és gyakran meghívják egymást, hogy így legyenek részesei mindkét karácsonynak. Az eltérő hagyományok hatnak egymásra, ami elsősorban az étkezési szokásokban figyelhető meg. A háziasszonyok eltanulják a különböző vallások, nemzetiségek hagyományos karácsonyi ételeit.

Kárpátalja egyes településein Katalin-naphoz fűződik egy érdekes szokás: ezen a napon zöld ágat tesznek a vízbe, amely ha karácsonyig kinyílik, férjhez megy a leány. Emellett az ágnak bajelhárító képességet tulajdonítanak.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó