Az oroszoknak kell az INA?
Kimondta a Nemzetközi Választottbíróság, hogy a Mol nem korrupció révén szerezte meg 2009-ben a horvát olajcég, az INA irányítási jogait. Évek óta tart a vita, a horvátok nemzeti ügynek tekintik az INA sorsát, és szeretnék visszaszerezni az irányítást. Ebben segíthetett volna nekik egy számukra kedvező bírósági döntés. De a nemzetközi bíróság elutasította a beadványukat. Ezek után jelentette be a horvát miniszterelnök, hogy akkor inkább megveszik a Moltól az INA-részvényeket. A Mol nem zárkózik el a tárgyalások elől.
2016. december 26. 09:23

Több száz töltőállomás a tétje a Mol és a horvát kormány közötti több éves vitának, ami újabb fordulatot vett. A horvát miniszterelnök bejelentette: visszavásárolnák az INA-t a Moltól. Arról döntöttünk, hogy az INA visszakerül Horvátország tulajdonába. Erről személyesen tájékoztattam a magyar kormányt. Azért tájékoztatunk erről karácsony estéjén, mert ma értesültünk arról, hogy a Mol megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást Genfben – mondta szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Andrej Plenkovic miniszterelnök.

A horvát kormány 2014 elején nemzetközi bírósághoz fordult, azért, mert – szerinte – a magyar olajtársaság korrupció révén szerezte meg az INA irányítását és nem teljesítette azokat a beruházásokat, amit szerződésben vállalt. Így például nem korszerűsítette a rijekai és a sziszaki finomítót. A genfi bíróság azonban nem adott igazat a horvátoknak. Vagyis kimondta, hogy nem volt vesztegetés, és a részvényesi szerződést nem szegte meg a magyar olajcég. A Mol már korábbak közölte: ha nem látják őket szívesen, akkor eladják az INA-részvényeket. A cég vasárnap az M1 Híradójával tudatta: hivatalos megkeresést a horvát fél részéről egyelőre nem kapott a vállalat, de ahogy korábban, úgy a Mol most is nyitott az INA jövőjéről szóló tárgyalásokra.

A híradónak nyilatkozó energiapolitikai szakértő szerint a Mol már csak a két ország között meglévő feszültebb kapcsolatok miatt is előbb-utóbb megválik az INA-tól. A kérdés csak az, hogy mennyit kér majd a részvényekért.

Drágább lesz

A Mol mindenképpen el fogja adni, mert a horvátok ehhez ragaszkodnak. És itt csak arról van szó, hogy a horvátok nyilván drágábban jutnak hozzá, mintha a pert megnyerték volna, ugyanis így ki kell fizetni a részvényeket. Míg, ha a pert megnyerik, akkor lehetett volna arra hivatkozni, hogy semmis az üzlet – mondta Lóránt Károly, energiapolitikai szakértő. 

Ugrosdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint bár a horvát politikusok az INA visszavételét nemzeti ügyként kezelik, de könnyen elképzelhető hogy, ha megkapják, újra eladják.

Szerintem itt lesz elég érdekes a sztori, mert folyamatosan szó van arról, hogy esetleg orosz befektetők vásárolnák meg az INA-t. Figyelembe véve azt, hogy Szerbiában az energiaszektorban Oroszország mennyire erős és mondjuk az Európai Unió részéről milyen fenntartásokkal kezelik jelen pillanatban az orosz befektetéseket, lehet, hogy okoz némi meglepetést a horvát kormánynak, hogy nem lesz annyira szabad keze ebben a történetben – mondta a szakember.

A kutató szerint sem az Európai Unió, sem pedig az Egyesült Államok nem érdekelt abban, hogy Oroszország most újabb energiaipari pozíciókat szerezzen Közép-Kelet-Európában.

M1 - Híradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó